Spennende, keep-it-up!
@Finn Berger Kom du frem til noen konklusjon på hva som er den optimale starter? Jeg har bare skummet gjennom tråden, men det ser ut som det er litt frem og tilbake?
Er det "godt nok" å la den gå de anbefalte 18 timene (WL) eller er det ganske kritisk at den blir tatt på rett tid?
Nå har jeg ikke satt mer enn 4 startere, men det betyr også at det ikke tar så lang tid å bli kjent med farge og oppførsel, står den på røreren er det ikke så lett å legge merke til krausen, men skummet får litt brunfarge og starteren blir gradvis mørkere. Jeg har kjørt 16 timer på rører og så benken til gjæra har begynt å flokkulere.Ikke lett med andre ord....
Men det er Krausen en bruker som peilepinn da?
Kan det f.eks. være en grei regel at den er ferdig 12 timer etter den har begynt å bygge krausen?
Ikke lett med andre ord....
Men det er Krausen en bruker som peilepinn da?
Kan det f.eks. være en grei regel at den er ferdig 12 timer etter den har begynt å bygge krausen?
Ikke lett med andre ord....
Men det er Krausen en bruker som peilepinn da?
Kan det f.eks. være en grei regel at den er ferdig 12 timer etter den har begynt å bygge krausen?
Jeg satte en starter i går ettermiddag (på WLP830). Den ble kjørt på ganske høy hastighet natta over, og jeg så i dag tidlig, etter 13 timer, at det nesten ikke var krausen igjen. Jeg skrudde den da ned på veldig lav hastighet og gikk på jobb. Når jeg kom hjem igjen tok jeg den, og den hadde da gått 20 timer. Det jeg da legger merke til er at jeg kan se at den ganske umiddelbart klarner fra toppen og ned, og jeg kan følge følge dette skillet mellom delvis klar vørt og gjær etter som den sakte synker mot bunnen. Jeg har observert dette flere ganger, mens andre ganger står den og bare ser grumsete ut. Forrige starter som jeg tok etter 12 timer var slik. Jeg lurer på om dette kan være en god indikator på hvorvidt den er ferdig eller ei … Nå vil jo ikke dette fungere for alle typer gjær, som f.eks wlp002 som faller som en stein, eller hefeweisengjær som "ikke skal flokkulere". Som nevnt sier whitelabs 18 timer, mens jeg har funnet at Wyeast anbefaler 18-24. Wyeast skriver også at du bør måle attenuasjon, som vel er den eneste måten å være sikker, som med brygging generelt …
Det der er en grei måte å fastslå om starteren er gått ferdig på. Problemet er jo at den da godt kan ha vært ferdig for en god stund siden - og som du sier, så må man også se an hvilken gjær det er man holder på med.
Jeg er en Plaato-dingsemann, og kan gjerne underskrive på at den ikke er noe verktøy til å måle SG med. Jeg har imidlertid stor glede av "telleboblefunksjonen". Den forteller meg hvor hardt gjæren arbeider til enhver tid. Så gjør jeg en justering av f.eks gjæringstemp, kan jeg vha denne tellefunksjonen på hvor mye CO2 som skilles ut også konstatere at gjæringer følger justeringene mine. Etter hvert som jeg da blir kjent med en gjær, kan jeg basert på denne tellingen gjøre en godt kvalifisert gjetning på hvor mye usmaker eller estere som utvikles basert på dette tallet. Men det var vel ikke dette som var temaVenter på Tilt/Platoo/Whatnot duppedingsen
Det var mest ment som en spøk, men tro meg, det kommer nokJeg er en Plaato-dingsemann, og kan gjerne underskrive på at den ikke er noe verktøy til å måle SG med. Jeg har imidlertid stor glede av "telleboblefunksjonen". Den forteller meg hvor hardt gjæren arbeider til enhver tid. Så gjør jeg en justering av f.eks gjæringstemp, kan jeg vha denne tellefunksjonen på hvor mye CO2 som skilles ut også konstatere at gjæringer følger justeringene mine. Etter hvert som jeg da blir kjent med en gjær, kan jeg basert på denne tellingen gjøre en godt kvalifisert gjetning på hvor mye usmaker eller estere som utvikles basert på dette tallet. Men det var vel ikke dette som var tema
Jeg skjønte vel egentlig det … Beklager! Bare det at jeg noen ganger får en sånn ukontrollert trang til å fortelle om noe jeg synes er veldig braDet var mest ment som en spøk, men tro meg, det kommer nok
On topic, har eg ikkje så fryktelig mye å komme med annet en at når enn har laget flere startere, så får en i det minste en relativt grei magefølelse på hvordan det ligger an.
Magefølelse er et upresist verktøy, men en skal heller ikkje kimse av den
Det jeg tenkte var at du kan f.eks etter 12, 14 og eller 16 timer, bare slå av røreren, vente 5-10 min og se om den synker. Synker den ikke prøver du om litt igjen …