Here goes!
1. 18-20 grader for ale ved gjærpitching.
2. FG (final gravity) kan variere fra brygg til brygg, alt ettersom kva gjær man bruker, og kor mykje ugjærbart sukker det er igjen i ølet. Kva FG er, er ikkje så viktig, men det som er viktig er at ølet er ferdig utgjæra. Pitch nok gjær og la ølet stå til gjæring i 2 uker, da sikrer du god utgjæring og at gjæren får rydda skikkelig opp etter seg.
Eit verktøy til å velge riktig gjærmengde:
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
3. Dette er heller ikkje så viktig. Det å telle plopp i gjærlås er ikkje den beste indikatoren på aktivitet i ølet, Det oppstår ofte lekasjer i lokk på bøtter som gjer at det ikkje er synleg aktivitet i gjærlås. Eg synes det beste er å sjå på karet. Gjæren (om den blir behandla riktig) oppfører seg ganske forutsigbart. Etter pitching legger den seg på bunn og formeirer seg(ca. det første døgnet). Så begyner den å gå løs på sukkeret og stiger opp fra bunn og danner eit skumlag på toppen av ølet (primærgjæring). Så etter 4-5 dager (ale) detter den sakte ned på bunnen igjen, og det er på dette tidspunktet man kan sette opp temperaturen for ein eventuell diacetylrast (vanlege er å gjære ølet i 18 graders romtemp og så auka til ca. 20 grader etter primærgjæring).
4. Igjen samme som #3. 2 uker på gjærings kar, og det vil vere trygt å flaske ølet.
5. Det vanligste er å bruke vanleg sukker. 6/liter er eit godt utgangspunkt. Kok sukkeret i ca. 2dl vatn og tilsette sukkerlaka i omstikkskar ved flasking. VIKTIG at sukkerlake blir godt blanda ut. det kan gjørast ved å legge heverten slik at den lager surkulasjon i omstikkskaret og tilsette sukkerlake etter det har komt nokre liter øl omstikkskaret.
6. 2 uker i romtemp er ok. Du kan sjølvsagt smake før, men da kan det vere lite karbonert.
lykke til!