Oppskrift på bayer

thomashagen

Norbrygg-medlem
Jeg er veldig glad i Aass bayer og kan tenke meg å brygge noe som ligner. Jeg er i utgangspunktet helt blank på hva slags humle og gjær de bruker hos Aass, men jeg kan jo tippe på at de kanskje kan bruke noe saaz eller hersbrucher. Er det noen som har innspill på en oppskrift?



Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Jeg og er veldig glad i Munich-Dunkel/Bayer-øl. Her er en jeg brygget i sommer som jeg ble over middels fornøyd med.
Dette er ingen kloning av Aas Bayer, men du kan muligens styre din preferanse mye ved å øke eller minske andelen Munich-malt. I tillegg finnes det flere farger på munichmalt, så her er det mange valg man må ta! Litt av trikset med en god bayer er å få fram masse maltsmak uten at ølet fremstår som søtt. (Dette er noe Aas får til ganske bra)

--------------------------------------------------------------------------
Sorli Bayerol actual
--------------------------------------------------------------------------

General
--------------------------------------------------------------------------
                  Category: Dark Lager
              Subcategory: Munich Dunkel
              Recipe Type: All Grain
                Batch Size: 23.5 liters
            Volume Boiled: 27.5 liters
          Mash Efficiency: 80 %
      Total Grain/Extract: 5.15 kg.
                Total Hops: 60.0 g.

Ingredients
--------------------------------------------------------------------------
        2.9 kg. Belgian Pils
            2 kg. Castle Malting Munich malt (15 EBC)
          0.1 kg. Melanoidin Malt
        0.15 kg. Weyermann Carafa Special® TYPE II
          38 g. Tettnanger (Pellets, 4.2 %AA) boiled 70 minutes.
          20 g. Tettnanger (Pellets, 4.2 %AA) boiled 10 minutes.
          Yeast: Wyeast 2308 Munich Lager

Notes
--------------------------------------------------------------------------
Stepmash:
35 min at 62*C
35 min at 72*C
10 min Mashout at 78*C

Ferment at 10*C for 3 weeks. Lager at 1-2*C for atleast 1 month.

Vital Statistics
--------------------------------------------------------------------------
Original Gravity: 1.050
Terminal Gravity: 1.010
          Color: 16.40 SRM
      Bitterness: 25.3 IBU
Alcohol (%volume): 5.5 %
 
Jeg hadde gjort noe slikt som dette:

Andrimne Dunkles

22,5 liter
OG: 1052
FG: 1012-14
IBU: 25 (Noonan)

4,5 kg münchenermalt, 25 EBC
150 g Weyermann Carafa Special II, 1175 EBC
38 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 60 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, pellets, 4 % aa, 15 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 2 min.
White Labs WLP833 German Bock Lager, gjærstarter per Jamils kalkulator

Mesking i 60 min. på 67 °C, 5min. på 78 °C. (Ev. 15 min. på 55 °C, 45 min. på 68 °C og 5 min. på 78 °C). Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i ca. 21 °C, lagring i minst 4 uker på 2 °C. Du kan eventuelt sløyfe aromatilsetningen på 2 min., men jeg liker det lille ekstra krydderpreget dette gir. Målet er at ølet skal være maltpreget men tørt.

Edit: Glemte å legge inn gjærvalget mitt.
 
Da skal jeg prøve disse og så får vi se hvordan det blir, og så får jeg prøve å justere litt på neste brygg igjen.

Tusen takk for innspill :)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Gahr skrev:
Jeg hadde gjort noe slikt som dette:

Andrimne Dunkles

22,5 liter
OG: 1052
FG: 1012-14
IBU: 25 (Noonan)

4,5 kg münchenermalt, 25 EBC
150 g Weyermann Carafa Special II, 1175 EBC
38 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 60 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, pellets, 4 % aa, 15 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 2 min.
White Labs WLP833 German Bock Lager, gjærstarter per Jamils kalkulator

Mesking i 60 min. på 67 °C, 5min. på 78 °C. (Ev. 15 min. på 55 °C, 45 min. på 68 °C og 5 min. på 78 °C). Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i ca. 21 °C, lagring i minst 4 uker på 2 °C. Du kan eventuelt sløyfe aromatilsetningen på 2 min., men jeg liker det lille ekstra krydderpreget dette gir. Målet er at ølet skal være maltpreget men tørt.

Edit: Glemte å legge inn gjærvalget mitt.

Mange sier man bør utvide mesketiden til 90 min hvis man bruker kun Munich som basismalt; Har du synspunkt på dette?
 
Ikke egentlig noen synspunkter, men det er kanskje et poeng. Jeg bør imidlertid føye til at jeg når jeg stegmesker bruker en del tid på temperaturøkningene, slik at den totale mesketiden nok blir ganske nær 90 min. Med et steg på 55 °C først, vil jeg totalt ha en mesketid på over 90 min.
 
Noen som har eksperimentert med mange forskjellige gjærtyper til bayer? Jag har en mistanke om at Saflager W34/70, som jeg brukte sist, bidro til at ølet ble litt for tørt.
 
Gahr skrev:
Jeg hadde gjort noe slikt som dette:

Andrimne Dunkles

22,5 liter
OG: 1052
FG: 1012-14
IBU: 25 (Noonan)

4,5 kg münchenermalt, 25 EBC
150 g Weyermann Carafa Special II, 1175 EBC
38 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 60 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, pellets, 4 % aa, 15 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 2 min.
White Labs WLP833 German Bock Lager, gjærstarter per Jamils kalkulator

Mesking i 60 min. på 67 °C, 5min. på 78 °C. (Ev. 15 min. på 55 °C, 45 min. på 68 °C og 5 min. på 78 °C). Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i ca. 21 °C, lagring i minst 4 uker på 2 °C. Du kan eventuelt sløyfe aromatilsetningen på 2 min., men jeg liker det lille ekstra krydderpreget dette gir. Målet er at ølet skal være maltpreget men tørt.

Edit: Glemte å legge inn gjærvalget mitt.

Jeg sitter og planlegger denne nå, og legger merke til at du har skrevet koking i 90 minutter, men første humletilsetting er på 60min. Er det noe poeng å koke de 30 minuttene før jeg tilsetter humle?
 
Forenkla sett har dette m.a. å gjere med at du koker inn vørteren til rett OG og at du får noko meir "karamellisert" smak av malten (sjølv om eg vil tru Gahr og meir erfarne har andre formuleringar å bidra med).
 
Hei!

Tenker å lage noe tlsvarende som oppskriften over. Hvilken justeringer av vann vil være best. Har kalsiumsulfat og kalsiumklorid. Natron får jeg vel tak i om nødvendig.

Noen forslag

Kenneth
 
Oppskriften fra Gahr ble veldig bra, muligens den beste jeg har laget. Får mye skryt for denne :) Jeg brukte WLP830.

Jeg brukte ikke noe for å justere vannet ...

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Hei! Bra du ble fornøyd!!!
Skal lage den med 2308 fra wyeast. Munich lager. Var den jeg fikk tak i som jeg mener burde passe.

Har ikke justert vann før,så er litt i tvil,men hører det kan ha noe for seg,men mulig jeg venter. Skal sette starter i kveld i allfall!

Kenneth
 
k.ped skrev:
Skal lage den med 2308 fra Wyeast. Munich lager. Var den jeg fikk tak i som jeg mener burde passe.

Tror ikke du vil bli skuffet. Knallgod gjær. Prøv en Munich Helles av slurryen.

Når det gjelder vannprofil tror jeg kalsiumkarbonat og kalsiumklorid oppunder 75 ppm er omtrent riktig. Jeg har imidlertid aldri justert vannet på Bayeren min og har alltid vært fornøyd mens jeg sitter med halvliteren. :)
 
Lurte på om jeg skulle prøve meg på denne til helga.. Boden holder 9-10 fine grader og egner seg derfor ikke så verst som gjæringsplass. Ser at det også anbefales lagring på rundt 2 grader en stund. Sett at fruen ikke liker å ha rundt 48 flasker øl i kjøleskapet av gangen, kan flaskene i stedet lagre videre i boden på 10 grader? Hvilken effekt vil dette ha på ølet?

Holder en pakke gjær hvis jeg øker volumet til feks 25 liter?
 
Jeg lager alt mitt øl på 10 grader, og det blir veldig godt, spesielt bayeren.

En pakke gjær høres lite ut.  Jeg ville laget starter og bygd den opp over ett par omganger, evt kjøpt mer gjær.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
 
Jeg hadde gjort noe slikt som dette:

Andrimne Dunkles

22,5 liter
OG: 1052
FG: 1012-14
IBU: 25 (Noonan)

4,5 kg münchenermalt, 25 EBC
150 g Weyermann Carafa Special II, 1175 EBC
38 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 60 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, pellets, 4 % aa, 15 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 2 min.
White Labs WLP833 German Bock Lager, gjærstarter per Jamils kalkulator

Mesking i 60 min. på 67 °C, 5min. på 78 °C. (Ev. 15 min. på 55 °C, 45 min. på 68 °C og 5 min. på 78 °C). Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i ca. 21 °C, lagring i minst 4 uker på 2 °C. Du kan eventuelt sløyfe aromatilsetningen på 2 min., men jeg liker det lille ekstra krydderpreget dette gir. Målet er at ølet skal være maltpreget men tørt.

Edit: Glemte å legge inn gjærvalget mitt.


Er munchenermalt å munich malt det samme?
 
Jeg hadde gjort noe slikt som dette:

Andrimne Dunkles

22,5 liter
OG: 1052
FG: 1012-14
IBU: 25 (Noonan)

4,5 kg münchenermalt, 25 EBC
150 g Weyermann Carafa Special II, 1175 EBC
38 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 60 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, pellets, 4 % aa, 15 min.
20 g Hallertauer Mittelfrüh, 4 % aa, 2 min.
White Labs WLP833 German Bock Lager, gjærstarter per Jamils kalkulator

Mesking i 60 min. på 67 °C, 5min. på 78 °C. (Ev. 15 min. på 55 °C, 45 min. på 68 °C og 5 min. på 78 °C). Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i ca. 21 °C, lagring i minst 4 uker på 2 °C. Du kan eventuelt sløyfe aromatilsetningen på 2 min., men jeg liker det lille ekstra krydderpreget dette gir. Målet er at ølet skal være maltpreget men tørt.

Edit: Glemte å legge inn gjærvalget mitt.

Vil det fungere med Saflager S-23 i stedet for ferskgjæren?
 
Tilbake
Topp