Har en bod i kjelleren hvor jeg har gjæret de fleste bryggene mine, og som har holdt en temmelig stabil temperatur på ca 14 grader.
Nå i kveld så jeg plutselig at romtemperaturen hadde krøpet ned til 11,7 (har nok ligget her den siste kalde tida), og jeg ble veldig i tvil hva jeg skal gjøre. Har en kölsch som står på sin 8. dag hvor det stadig kommer klukkibg fra gjærlåsen, og en IPA som nettopp har startet (brygget i går).
Bør jeg flytte tønnene til et varmere rom (alternativet holder ca 18-19 grader og er mer ustabilt), eller kan jeg la de stå i boden? Vil gjæring på lav temperatur gi noen bismak?
Gjæren det dreier seg om er henholdsvis wlp029 og us-05.
Nå i kveld så jeg plutselig at romtemperaturen hadde krøpet ned til 11,7 (har nok ligget her den siste kalde tida), og jeg ble veldig i tvil hva jeg skal gjøre. Har en kölsch som står på sin 8. dag hvor det stadig kommer klukkibg fra gjærlåsen, og en IPA som nettopp har startet (brygget i går).
Bør jeg flytte tønnene til et varmere rom (alternativet holder ca 18-19 grader og er mer ustabilt), eller kan jeg la de stå i boden? Vil gjæring på lav temperatur gi noen bismak?
Gjæren det dreier seg om er henholdsvis wlp029 og us-05.