Huub skrev:hvor mye gram sukker per liter hadde du? da er det enkelt og regne ut hvor mye ekstra 'grader' du fikk på FGen din. Jeg tipper 2 eller 3 som du kan trekke fra 1015.
edit. jeg går ut ifra at ølet ditt var ferdig utgjæret. Da tåler vanlige flasker 10/11 gram sukker per liter til etterkarb. Men en stout er litt flatere
torvald skrev:Huub skrev:hvor mye gram sukker per liter hadde du? da er det enkelt og regne ut hvor mye ekstra 'grader' du fikk på FGen din. Jeg tipper 2 eller 3 som du kan trekke fra 1015.
edit. jeg går ut ifra at ølet ditt var ferdig utgjæret. Da tåler vanlige flasker 10/11 gram sukker per liter til etterkarb. Men en stout er litt flatere
hadde 6 gram pr. liter. og den var godt utgjæra. kva tror du? treng eg skyttergrav mot glassplinter .
jeg glemmer ofte å måle før blanding. trekker bare noen poeng.tomv skrev:det er vel ikke vanlig å måle SG etter tilsetting av sukker for karbonering?
hvis du tilsetter sukkerlake feks så vil ikke den løse seg jevnt i hele batchen uten røring
Huub skrev:jeg glemmer ofte å måle før blanding. trekker bare noen poeng.tomv skrev:det er vel ikke vanlig å måle SG etter tilsetting av sukker for karbonering?
hvis du tilsetter sukkerlake feks så vil ikke den løse seg jevnt i hele batchen uten røring
du får jevnt fordeling av sukkeret slik:
-hell opp sukkerlake i ny dunk
-stikk om utgjæret øl i dunken med sukkerlake og legg slange slik at du får litt 'rotasjon'.
torvald skrev:Huub skrev:hvor mye gram sukker per liter hadde du? da er det enkelt og regne ut hvor mye ekstra 'grader' du fikk på FGen din. Jeg tipper 2 eller 3 som du kan trekke fra 1015.
edit. jeg går ut ifra at ølet ditt var ferdig utgjæret. Da tåler vanlige flasker 10/11 gram sukker per liter til etterkarb. Men en stout er litt flatere
hadde 6 gram pr. liter. og den var godt utgjæra. kva tror du? treng eg skyttergrav mot glassplinter .
Bjarte H skrev:Huub skrev:jeg glemmer ofte å måle før blanding. trekker bare noen poeng.tomv skrev:det er vel ikke vanlig å måle SG etter tilsetting av sukker for karbonering?
hvis du tilsetter sukkerlake feks så vil ikke den løse seg jevnt i hele batchen uten røring
du får jevnt fordeling av sukkeret slik:
-hell opp sukkerlake i ny dunk
-stikk om utgjæret øl i dunken med sukkerlake og legg slange slik at du får litt 'rotasjon'.
Jeg anbefaler å ha en liter eller to i omstikkingskaret før du tilsetter sukkerlaken. Da unngår du risikoen for at noe av sukkerlaken 'setter' seg i bunnen av omstikkingskaret, og ikke løser seg i ølet
Jeg anbefaler å ha en liter eller to i omstikkingskaret før du tilsetter sukkerlaken. Da unngår du risikoen for at noe av sukkerlaken 'setter' seg i bunnen av omstikkingskaret, og ikke løser seg i ølet