Partial ekstrakt- humleutbytte avhengig av vørtermengde eller kun OG?

Hei,

foreløpig så koker humlemengden min i alt fra 7 til 9 liter vann, deretter tilsetter jeg ekstrakt som pasteuriseres, og så øker jeg vannmengden til 18-22 liter, alt etter som.

Det jeg lurer på er om bitterheten/aroma osv som jeg klarer å trekke ut i 7-9 liter vann, blir det samme som om jeg hadde kokt med det volumet jeg skulle ende opp med?

Forklart på en annen måte: påvirkes humle-utnyttelsen av hvor mye vann/vørter den kokes i? Gitt samme OG.
 
Du brygger på samme måte som meg mao, bare større batcher
Men, nei
Humle utnyttelsen påvirkes i størst grad av BG


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Her strides vel de lærde, jeg har lest at man i lang tid har trodd at humleutnyttelse påvirkes av BG, men at endel "lærde" nå mener at humleutnyttelse rett og slett påvirkes av humle. DVS at 100g humle i 10 liter vann gir samme IBU som 100 g humle i 10 liter vørter, men 100g humle i 10 liter vann som så vannes ut til 20 liter vann ikke gir det samme som 100g humle i 20 liter vann.
Usikker på om dette kun gjelder for bitterhet, eller også smak/aroma.
 
Utnyttelsen påvirkes også av kokevolum, men i størst grad av OG


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp