partial mash med coopers pilsner.

hei! mitt neste brygg har jeg tenkt og brygge med coopers pilsener, og gjøre et såkalt partial mash/mini mesk.

men spørsmålet mitt er hvor mange gram/kilo med malt må jeg ha, og hva type, er jo en pils, så tenkte å bruke pils malt. men er litt usikker. noen som kan gi meg noen tips om dette? hvor mye vann skal jeg meske med? det er til 23 liter øl. har lest litt på nett, men leser så mye forskjellig. så blir litt usikker. Tenkte også å tilsette 500 gram med light spraymalt ekstrakt,.

men er det noen her som har gjort dette, og kan gi meg en fremgang hadde det vært kjempeflott :)
 
hei! mitt neste brygg har jeg tenkt og brygge med coopers pilsener, og gjøre et såkalt partial mash/mini mesk.

men spørsmålet mitt er hvor mange gram/kilo med malt må jeg ha, og hva type, er jo en pils, så tenkte å bruke pils malt. men er litt usikker. noen som kan gi meg noen tips om dette? hvor mye vann skal jeg meske med? det er til 23 liter øl. har lest litt på nett, men leser så mye forskjellig. så blir litt usikker. Tenkte også å tilsette 500 gram med light spraymalt ekstrakt,.

men er det noen her som har gjort dette, og kan gi meg en fremgang hadde det vært kjempeflott :)

Skal du koke det fulle volumet? I så fall kan du gjerne bytte ut Coopers-settet med kun Ekstra lys spraymalt, delmeske med pilsnermalt og litt munchenermalt og koke med egen humle. Mengde vil være avhengig av tallene du ønsker. Men en mulighet er:

OG 1.050 FG estimert 1.013 5 % alkohol. 23 liter
2,5 kg ekstra lys spraymalt
1 kg pilsnermalt
0,3 kg munichmalt (5 %)

Meske malten i 3-4 liter vann ved 65 grader, og så blande alt sammen til totalt kokevolum.

Humle kan du da velge selv, alt av noble sorter vil fungere. Mittelfruh, Saaz, Perle, take your pick. Tilsette ved 60 min til 30-40 IBU, og så 25 gram ved 15 og 5 min.

Saflager W-34/70 eller saflager s23 er gode tørrgjærtyper, gjæres på 12 grader. Om du ikke har mulighet til så kald gjæring kan du evt bruke en nøytral alegjær, men det gir ikke et like godt resultat pilsnerwise
 
Sist redigert:
Skal du koke det fulle volumet? I så fall kan du gjerne bytte ut Coopers-settet med kun Ekstra lys spraymalt, delmeske med pilsnermalt og litt munchenermalt og koke med egen humle. Mengde vil være avhengig av tallene du ønsker. Men en mulighet er:

OG 1.050 FG estimert 1.013 5 % alkohol. 23 liter
2,5 kg ekstra lys spraymalt
1 kg pilsnermalt
0,3 kg munichmalt (5 %)

Meske malten i 3-4 liter vann ved 65 grader, og så blande alt sammen til totalt kokevolum.

Humle kan du da velge selv, alt av noble sorter vil fungere. Mittelfruh, Saaz, Perle, take your pick. Tilsette ved 60 min til 30-40 IBU, og så 25 gram ved 15 og 5 min.

Saflager W-34/70 eller saflager s23 er gode tørrgjærtyper, gjæres på 12 grader. Om du ikke har mulighet til så kald gjæring kan du evt bruke en nøytral alegjær, men det gir ikke et like godt resultat pilsnerwise
Jeg var egentlig berre tenkt til å meske og koke malt, men ikke coopers boksen, altså ikke det fulle volum, men det var jo et bra eksempel da,. Det som var planen var å meske slik at det tilsvarer den kiloen med sukker som egentlig skal tilsettes kittet.
 
Jeg var egentlig berre tenkt til å meske og koke malt, men ikke coopers boksen, altså ikke det fulle volum, men det var jo et bra eksempel da,. Det som var planen var å meske slik at det tilsvarer den kiloen med sukker som egentlig skal tilsettes kittet.
Ah, forstår. Rundt 1,5 kg pilsnermalt kan du bruke da. Husk at det bør kokes før du tilsetter det settet, av flere grunner. Det vil desinfisere vørteren, felle ut proteiner og fjerne DMS. Nå skal vørter av pilsnermalt generelt kokes i 60-90 min for å fordampe nok DMS, men vil tro du kommer unna med 15 min, iom at det er en såpass liten bestanddel av den totale vørteren.
 
Ah, forstår. Rundt 1,5 kg pilsnermalt kan du bruke da. Husk at det bør kokes før du tilsetter det settet, av flere grunner. Det vil desinfisere vørteren, felle ut proteiner og fjerne DMS. Nå skal vørter av pilsnermalt generelt kokes i 60-90 min for å fordampe nok DMS, men vil tro du kommer unna med 15 min, iom at det er en såpass liten bestanddel av den totale vørteren.
hei igjen :) takker for svar. var akkurat det jeg mente. som du skrev :) men kunne du forklart meg fremgang av hvordan du ville gjort det? da skal jeg få dette til til helga om jeg klarer å vente til helga da hehe..
 
hei igjen :) takker for svar. var akkurat det jeg mente. som du skrev :) men kunne du forklart meg fremgang av hvordan du ville gjort det? da skal jeg få dette til til helga om jeg klarer å vente til helga da hehe..
Mange måter å gjøre det på, mer og mindre avanserte. Et forslag:

Beregn 3,5 L vann pr kilo malt. Varm opp vannet til 7 grader over ønsket mesketemperatur, tilsett den knuste malten (i en meskepose). Hold temperaturen og rør rundt innimellom, i ca 30 min. Kan være lurt å legge noe i bunnen av gryta slik at kornet ikke ligger rett mot den varme bunnen og svir seg. Ta ut posen, la den renne godt av seg og sett gryta til kok. Kok uten lokk i 15-30 minutter.

Om du vil kan du skylle gjennom malten med rent vann for å hente ut mer sukkerstoffer, men det blir straks litt mer styr. Et alternativ er å bare beregne 10 % mer malt for å kompensere for dårligere utbytte. Altså ca 1,7 kg i ditt tilfelle da. Kornet trekker til seg ca 1 liter vann pr kilo, så dette er vannmengden du blir sittende igjen med til kok. Litt grov skisse dette, men det burde få deg i mål :)
 
Mange måter å gjøre det på, mer og mindre avanserte. Et forslag:

Beregn 3,5 L vann pr kilo malt. Varm opp vannet til 7 grader over ønsket mesketemperatur, tilsett den knuste malten (i en meskepose). Hold temperaturen og rør rundt innimellom, i ca 30 min. Kan være lurt å legge noe i bunnen av gryta slik at kornet ikke ligger rett mot den varme bunnen og svir seg. Ta ut posen, la den renne godt av seg og sett gryta til kok. Kok uten lokk i 15-30 minutter.

Om du vil kan du skylle gjennom malten med rent vann for å hente ut mer sukkerstoffer, men det blir straks litt mer styr. Et alternativ er å bare beregne 10 % mer malt for å kompensere for dårligere utbytte. Altså ca 1,7 kg i ditt tilfelle da. Kornet trekker til seg ca 1 liter vann pr kilo, så dette er vannmengden du blir sittende igjen med til kok. Litt grov skisse dette, men det burde få deg i mål :)
takker for svar :) da skal jeg gjøre et forsøk :)
 
Tilbake
Topp