PåskeAPA

Duckboot

Norbrygg-medlem
Tror dere godtfolk at dette kan smake?

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 10.21 l
Post Boil Volume: 8.32 l
Batch Size (fermenter): 16.00 l 
Bottling Volume: 16.00 l
Estimated OG: 1.047 SG
Estimated Color: 17.3 EBC
Estimated IBU: 31.7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 60.00 %
Est Mash Efficiency: 60.0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
3.50 kg              Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)        Grain        1        87.5 %       
0.50 kg              Caramel/Crystal Malt - 30L (59.1 EBC)    Grain        2        12.5 %       
6.00 g                Chinook [13.00 %] - Boil 60.0 min        Hop          3        10.0 IBUs   
17.00 g              Cascade [5.50 %] - Boil 15.0 min        Hop          4        5.9 IBUs     
17.00 g              Chinook [13.00 %] - Boil 15.0 min        Hop          5        14.0 IBUs   
70.00 g              Orange Peel, Sweet (Boil 10.0 mins)      Spice        6        -           
17.00 g              Cascade [5.50 %] - Boil 1.0 min          Hop          7        0.5 IBUs     
17.00 g              Chinook [13.00 %] - Boil 1.0 min        Hop          8        1.2 IBUs     


Håper å få brygget dette førstkommende helg.
Noe til solveggen rundt påsketider.
Tror den er kopiert fra noen her på forumet, men kan ikke huske hvor.
 
Personlig så hadde jeg kuttet ut appelsinskall,som for øvrig er en veldig stor mengde med skall.
 
Jeg går god for appelsinskal, men det er alt for mye
Brygget en 10 -12 liters batch med Imperial Dunkel Wit med skallet av en appelsin, tror det var ca 10g
og det var mer enn nok

Ville også kuttet ned på krystalmalten

Ellers ser det snadder ut  :biersmile:
 
Enig i at det høres VELDIG mye ut med 70g appelsinskall. Egentlig ville jeg ikke brukt appelsinskall i en APA uansett, med mindre du er helt gæærn etter den smaken. I motsetning til andre her, tror jeg ikke nødvendigvis at 500g krystallmalt blir krise, bare du er oppmerksom på at det kommer til å påvirke fargen ganske mye og gi en del sødme. Men så har du nok bitterhumle til å balansere det, så det bør bli fint dette. Hvilken gjær tenker du å bruke?
 
Er det ikke naturlig å bruke amerikansk gjær i en APA, eller er det bare meg som er litt kjedelig nå?
 
Brygget en lignende, brukte Munich i tillegg til krystalmalt.  Smaks og aromahumle Amarillo og Mandarina Bavaria (også tørrhumle), + et par skrelte appelsiner og litt skall 10 min kok.  God påskestemning.
 
Anbefaler Safale-05 hvis du vil bruke tørgjær, gir meget god smak på APA. Og hvis du vil prøve humle med appelsinsmak, kan jeg anbefale Summit som aromahumle. Svært god til APA.
 
Kjør på! Appelsinskall er nydelig i APA med cascade, men du kan godt gå ned til 20 gram. Jeg bruker rundt 45 på 25 liter. Og som andre påpeker bør krystallmalten reduseres, selv bruker jeg maks 10 % i denne. Jeg bruker også US-05.
 
fmandal skrev:
Kjør på! Appelsinskall er nydelig i APA med Cascade, men du kan godt gå ned til 20 gram. Jeg bruker rundt 45 på 25 liter. Og som andre påpeker bør krystallmalten reduseres, selv bruker jeg maks 10 % i denne. Jeg bruker også US-05.

Som fmandal sa
 
Jeg tenker å brygge noe lignende. Angående appelsinskall, så rasper man bare det ytterste skallet på appelsinen og tilsetter ferskt? Tenker da å koke i siste 10min.
 
Litt endret utgave - Større volum (Det var flere i slekten som ønsket seg litt av denne til påske:

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 12.29 l
Post Boil Volume: 10.40 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l 
Bottling Volume: 25.00 l
Estimated OG: 1.050 SG
Estimated Color: 12.7 EBC
Estimated IBU: 42.9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 70.0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
3.80 kg              Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)        Grain        1        76.0 %       
0.20 kg              Caramel/Crystal Malt - 30L (59.1 EBC)    Grain        2        4.0 %       
1.00 kg              Light Dry Extract (15.8 EBC)            Dry Extract  3        20.0 %       
25.00 g              Chinook [13.00 %] - Boil 60.0 min        Hop          4        20.7 IBUs   
35.00 g              Cascade [5.50 %] - Boil 15.0 min        Hop          5        6.1 IBUs     
35.00 g              Chinook [13.00 %] - Boil 15.0 min        Hop          6        14.4 IBUs   
40.00 g              Orange Peel, Sweet (Boil 10.0 mins)      Spice        7        -           
35.00 g              Cascade [5.50 %] - Boil 1.0 min          Hop          8        0.5 IBUs     
35.00 g              Chinook [13.00 %] - Boil 1.0 min        Hop          9        1.2 IBUs     


Har liten kjele, så jeg kjører Partial Boil - Det har fungert fint.
 
Fikk lyst til å prøve denne, selv om det er litt kort tid til påske...
Men jeg får helt andre tall på bitterhet når jeg legger oppskriften inn i mitt bryggeprogram (BrewMate).
Jeg får IBU 71,6, mens du har 42,9?

Hvilken gjær brukte du? WLP001?

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):          25.0
Total Grain (kg):        5.000
Total Hops (g):          165.00
Original Gravity (OG):    1.052  (°P): 12.9
Final Gravity (FG):      1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.11 %
Colour (SRM):            6.7  (EBC): 13.2
Bitterness (IBU):        71.6  (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 73
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
3.800 kg Maris Otter Malt (76%)
1.000 kg Dry Malt Extract - Light (20%)
0.200 kg Crystal 20 (4%)

Hop Bill
----------------
25.0 g Chinook Pellet (13% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
35.0 g Cascade Pellet (5.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
35.0 g Chinook Pellet (13% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
35.0 g Cascade Pellet (5.5% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
35.0 g Chinook Pellet (13% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (1.4 g/L)

Misc Bill
----------------
40.0 g Orange Peel @ 10 Minutes (Boil)
 
Aaah - Selvfølgelig.
Jeg kjørte med 15L kjele da jeg laget den, med top-up i gjæringskar.
Dermed fikk jeg mye dårligere utbytte av Humlene.
Tror nok mengdene må justeres ned hvis man kjører fullsize boil.
 
Ok, da skjønner jeg...
Jeg prøver med 20g Chinook på 60 og 15 minutter. Får da IBU 56,7.
Og kutter ut DME'n og øker Maris Otter til 5 kilo. Skulle vel bli greit det?

WLP001?
 
Faktisk så brukte jeg en vasket andregenerasjons Nottingham. Jeg vet det er litt typefeil, men det funket glimrende i forhold til smak.

Sent from my GT-P7500 using Tapatalk
 
Tilbake
Topp