Terje J
Norbrygg-medlem
Har brygget Gordon Strongs Brown porter i litt ulike variasjoner, hoved oppskrifta er;
Maris Otter, 67-70%
Caramunic 2/3, 10%
Brownmalt, 10-12%
Munic, 6-7%
Chokomalt (880EBC), 3-5%
Har alltid brukt WLP013 og mesket på 66C, samme gjæringsregime, men har gjort ulike varianter mht mesking og PH justering. Hovedforskjellene har vært:
Ver 1; Sjoko tilsatt ved tempøkning til utmesk, PH i mesk justert til 5,4 med Cl,So4 og Natron
Ver 2; All malten i mesken, PH justert til 5,4 med salter. Tilsatte 3g laktol for å senke pH ved utmesk. Dette ble gjort litt i forvirring da meske pH falt under meskingen og jeg tilsatte mer Natron, hvorpå pH ble litt for høy. Endte da med pH før kok på 5.2. Totalt ble det 7g Natron (25l batch) Ferdig øl PH 4.2
Ver.3; All malt i mesken, pH holdt på 5,5 med salter, (ingen panikk og lot ph stige litt uten å kjøre på med lactol). Ferdig øl pH 4.5
Smaks notatene sier at Versjon 2 ble den beste, uten den litt skarpe smaken jeg fikk på de to andre.
Ph justeringen ble gjort med utgangspunkt i at mørke øl bør ligge på 5.4-5.5, men notatene og erfaringen kan tilsi at det er bedre å legge seg litt lavere, eller ihverfall justere ned pH før kok. Er det noen som har erfart lignende eller kan belegge dette på noe vis?
Maris Otter, 67-70%
Caramunic 2/3, 10%
Brownmalt, 10-12%
Munic, 6-7%
Chokomalt (880EBC), 3-5%
Har alltid brukt WLP013 og mesket på 66C, samme gjæringsregime, men har gjort ulike varianter mht mesking og PH justering. Hovedforskjellene har vært:
Ver 1; Sjoko tilsatt ved tempøkning til utmesk, PH i mesk justert til 5,4 med Cl,So4 og Natron
Ver 2; All malten i mesken, PH justert til 5,4 med salter. Tilsatte 3g laktol for å senke pH ved utmesk. Dette ble gjort litt i forvirring da meske pH falt under meskingen og jeg tilsatte mer Natron, hvorpå pH ble litt for høy. Endte da med pH før kok på 5.2. Totalt ble det 7g Natron (25l batch) Ferdig øl PH 4.2
Ver.3; All malt i mesken, pH holdt på 5,5 med salter, (ingen panikk og lot ph stige litt uten å kjøre på med lactol). Ferdig øl pH 4.5
Smaks notatene sier at Versjon 2 ble den beste, uten den litt skarpe smaken jeg fikk på de to andre.
Ph justeringen ble gjort med utgangspunkt i at mørke øl bør ligge på 5.4-5.5, men notatene og erfaringen kan tilsi at det er bedre å legge seg litt lavere, eller ihverfall justere ned pH før kok. Er det noen som har erfart lignende eller kan belegge dette på noe vis?