Søkte litt etter pottøl på nasjonalbibliotekets nettsider.
Utifra det jeg leser, kan det se ut som at man mesket og tappet av den sterke vørteren, som ble kokt og brukt til bokkøl.
Jeg regner med man etterpå skyllet mesken og tappet av vørter igjen. Denne vørter nr. 2 ble deretter gjæret med overgjær (alegjær altså). Usikkert om det ble kokt eller tilsatt humle.
Dette kalles party-gyle brygging, og det ryktes at mange engelske bryggerier bruker denne metoden for å ende opp med 2 forskjellige øl.
For å svare på spørsmålet ditt, tror jeg det vil være vanskelig å etterlikne noe såpass gammelt uansett, men med de metodene vi har i dag vil du komme i nærheten om du lager en oppskrift på et sterkt bokkøl på 6-7% og mesker deretter. Ta ut silkaret, la det renne av seg, men skyllinga av mesken gjør du over i et annet kar.
Vørteren i bryggeren koker du og lager bokkøl av som vanlig, mens vørteren du får fra skyllinga koker du i et annet kar. Siden dette "pottølet" sannsynligvis var ganske billig, vil jeg tro de brukte minimalt eller ingen humle. Jeg ville kun tilsatt bitterhumle, kanskje til 10-15 IBU og gjæret vørteren med en ale-gjær. Siden det ble solgt i potter, spann osv. Er det nok også rimelig dødt og ikke særlig kaldt. Jeg ville derfor ikke karbonert det, men du kan sikkert flaske det
uten karboneringssukker om du vil ha det på flasker.
OG på pottølet vil jeg regne med er på rundt 1.030 kanskje? Du bør derfor justere skyllevannmengden / koketiden for å ha den gravityen som mål. Det står skrevet historier om folk som er mindre effektive på jobb fordi de drakk for mye pottøl i pausen, så det må være noe sterkere enn lettøl, tenker jeg.
Her er en oppskrift det går an å ta utgangspunkt i:
Powerful and easy to use tool for your brewing needs
recipe.brewfather.app