Prehistorisk Øl - Einkorn

Ølet brygges på einkorn, en type hvete som har fulgt menneskene helt siden vi begynte å dyrke jorda, men som har vært lite brukt de siste 2500 år.

- Det er spennende og morsomt å prøve. Dette har vel knapt nok vært gjort i Norge før, sier Jørn Kragtorp til forskning.no.

http://www.forskning.no/artikler/2012/juli/327789
 
Jeg prøvde å malte einkorn for ca et år siden men det kornet jeg hadde spirte for ugjevnt. Jeg har tengt å prøve igjenn viss jeg kan få tak i mere spire villig einkorn. Jeg kjenner forresten noen som dyrker og lager mel av dette og andre gamle kornsorter.

Jeg har derimot laget to runder med Emmer malt som jeg lavde utmerket øl av. Denne kornsorten er også svært gammel og ble beviselig brukt til brygging i det gamle egypt(sammen med einkorn og bygg) Malten av dette kornet ble meget god, og er mere aromatisk en hvete. Kornet har dog mye skall og egner seg således godt til brygging av hveteøl uten bygg eller endog til brygging med naken bygg.

De påstår i inslaget til nrk at dette er førstegang at Einkorn dyrkes her i norge og det er feil. Det har blit dyrket i flere år av blandt annet Johan Swärd.
Se her "http://spesialkorn.no/kornarter-sorter/" for mel osv fra flere gamle kornsorter
 
biri skrev:
er det prøvd med andre gammeldagse korn typer da?
som f.eks spelt?

Spelt malt er lett tilgjengelig fra de fleste nettsteder som selger malt. Jeg har maltet spelt også(med skall) med middels resultat, dette mest på grunn av litt dårlig korn.
Når man malter er man ekstra avhengig i korn av god kvalitet, og skallet på Spelt og emmer(og einkorn) kan gjemme på mye uønskede organismer som sopp (som fusarium). Jeg tror det meste av spelt malten som kjøpes er maltet på skånsomt avskallet spelt noe som gir langt mindre fare for fusarium smitte, og kornet beholder spireevnen.
 
Tilbake
Topp