Problem med overkarbonert øl

Vi er en gruppe på tre stk som har brygget sammen i snart to år. Helt siden starten har det vært et problem med overkarbonert øl (for mye kullsyre). Problemet oppstår først hvis ølet blir stående i ca 2mnd etter ferdig karbonering.

Normalt ved karbonering tilsetter vi 5g/l sukker i form av lake. Dette tilsettes i gjæringskar. Ølet flaskes og flaskene blir så plassert i kjeller (ca 12-18 grader) for karbonering. Når ølet er ferdig karbonert blir det oppbevart i kjelleren til det skal drikkes.

Etter 2-3 uker er ølet perfekt.
Etter 6-8 uker er det litt mye kullsyre men ok.
Etter 12-14 uker er det fontene ut av flaskene.

Har merket at det hjelper noe å kjøle ned ølet før det konsumeres, men ikke alltid. hva kan vi gjøre anderledes for å unngå dette? Hva bør gjøres annerledes? Det er vell ikke slik at ølet ikke har lenger holdbarhet enn 1-2mnd?
 
Mål FG på ølet..Har det gått langt under FG ved flasking så er det nok infeksjon..

Eller dere ikke har fått gjæret ølet ferdig før dere flasker.. Mål FG,det vil gi deg svar..
 
Har du noe som er 8-12mnd gammelt og som du klarer "å fange" slik at du kan kjenne smaken?
Smaker det godt så trekker jeg mistanken om infeksjon.
-Har du f eks en tappestang som ikke er ok så kan du få det i allt du tapper gjennom denne.
Mål som Tazza skriver.
 
Det kan vell umulig være innfeksjon hver bidige gang. Det er heller ingen usmak i ølet.
Det er langt fra umulig. Oppførselen du beskriver skyldes en av to ting: dere flasker før dere har stabil FG, eller ølet er infisert (evt blir det i flaskeprosessen).

Edit: Det er selvfølgelig TRE muligheter, som @Mats Ø. er inne på. Den siste er ujevnt fordelt sukkerlake.
 
Sist redigert:
Utviklingen med gradvis forverring høres ut som en saktearbeidende infeksjon. Har gjæringskar eller tapperør blitt infisert, kan det være vanskelig å bli kvitt – og prosessen repeterer seg i neste batch. Det trenger slett ikke smake ille. Det som skjer er at sukker som normalt ikke er gjærbart blir spist av andre mikroorganismer enn ølgjær. De produserer også CO2. Jobber ofte sakte, så prosessen kan ta tid.

Andre årsaker til fontener og gushere kan være humlepartikler i ølet og ujevn karbonering som nevmt ovenfor.
 
Takk for tilbakemeldinger, vi byttet gjæringskar for ikke så veldig lang tid siden så tviler på at de er infisert da det var slik både før og etter byttingen. Har gått til innkjøp av nytt tapperør nå, forhåpentligvis kan det være så enkelt som det.
 
renhold, renhold og renhold - spesielt tappestav og kraner....gå grundig til verks og demonter 100%
 
Anbefaler å la ølet stå betydelig lenger for klaring. Færre gjærceller over på flaskene tror jeg vil sinke ettergjæringen betydelig. Deretter bør karboniseringssukkeret tilsettes etter at ølet er omstukket (eventuelt direkte på flaska).
 
Anbefaler å la ølet stå betydelig lenger for klaring. Færre gjærceller over på flaskene tror jeg vil sinke ettergjæringen betydelig. Deretter bør karboniseringssukkeret tilsettes etter at ølet er omstukket (eventuelt direkte på flaska).
En populasjon vokser bare så mye som næringsgrunnlaget tillater. Så om det er 100 millioner eller 5 milliarder gjærceller i utgangspunktet spiller ikke så stor rolle. Men det er nok andre organismer enn ølgjærceller som har forsynt seg her. Og de er ikke så kresne i matveien. Spiser også det sukkeret som normalt ikke er gjærbart.
 
Mange som gjør det. Det er selvsagt lettere å få jevn fordeling i et nytt kar – men samtidig mer eksponering mot oksygen. Ingen fasit der. Et alternativ er å bruke karboneringsdrops. Da er det ingen grunn til å stikke om.
 
Tilbake
Topp