lachris
Norbrygg-medlem
Vi har en oppskrift på en juleøl som vi har problemer med. Vi har aldri hatt noe problem med infeksjoner, i hvert fall ikke som vi har oppdaget, men akkurat denne ølen har vi hatt problemer med hele veien. Vi har brygget den 4 ganger. Problemet er at den blir voldsomt overkarbonert. Utgjæringsgraden har variert, men selv den ene gangen hvor den gikk helt ned til 1.013 ble det noen bomber, halvparten av batchen ble så overkarbonert at den ble vulkanutbrudd ved åpning og den andre halvparten kunne drikkes om man fikk den over i glass og lot den stå litt før man drakk. Og den er dødsgod! Derfor har vi ikke gitt opp.
Men vi skjønner ikke hvorfor dette skjer. Vi har vært inne på infeksjon, men siden dette er den eneste ølen vi har hatt dette problemet med og det gjentar seg med akkurat denne ølen år etter år så mener vi det er en lite sannsynlig årsak. Det må være noe med oppskriften.
Så vi har vært inne på at det kan være Billington Molasses sukkeret som er synderen. At det ikke løses opp skikkelig eller noe. Men vi har brukt dette i en annen oppskrift og der gikk det bra...
Nå tenker jeg at det kan være meskeprofilen vi har brukt. Den er basert på noe vi fant på interwebben som en bra profil for maltrikt, fyldig øl, så det er jo andre som bruker den med hell...
Her er oppskriften. Er det noen som ser noe problem som kan gjøre at dette blir så overkarbonert?
Brygget i 50l Speidel
Boil Time: 90 min
Batch Size: 47 L
Boil Size: 52 L
Boil Gravity: 1.055
Original Gravity: 1.072
Final Gravity: 1.019
ABV (alternate: 7,39%
IBU (tinseth): 72,72
EBC (ebcmorey): 56,41
Fermentables
9000 g Pale Ale Malt 2.4 58%
2000 g Crystal Malt 61.5 12.9%
1000 g Caramalt 15 6.4%
1000 g Pale Crystal Malt 28.7 6.4%
580 g Brown Malt 68 3.8%
420 g Chocolate Malt 340 2.8%
14 kg total in mash
1000 g Spraymalt Light - (late addition, added at start of boil) 3.6 6.4%
500 g Billington Molasses Sugar - (late addition, added at start of boil) 80 3.2%
Mash Guidelines
Starting Mash Thickness: 4 L/kg
Protein rest 52 °C 20 min
Maltose rest 63 °C 20 min
Saccharification rest 73 °C 35 min
Mash-Out 78 °C 20 min
Sparge 7,2 L @ 78 °C
Hops
20 g Magnum Pellet 13.1 Boil 60 min 13.52
40 g Centennial Pellet 9.4 Boil 15 min 9.63
40 g Columbus Pellet 16 Boil 15 min 16.38
80 g Cascade Pellet 7.1 Whirlpool at 95 °C 10 min 12.09
80 g Citra Pellet 12.4 Whirlpool at 95 °C 10 min 21.11
Other Ingredients
5 g Whirlfloc Fining Boil 10 min.
6 g WLN1000 Yeast Nutrition Other Boil 5 min.
35 g Grated orange zest Spice Boil 2 min.
6 g Powdered allspice Spice Boil 2 min.
16 g Powdered coriander seeds Spice Boil 2 min.
6 g Powdered ginger Spice Boil 2 min.
Yeast
White Labs - Edinburgh Scottish Ale Yeast WLP028
Fermentation Temp: 20 °C for 14 days
Priming
Method: Mangrove Jacks carbonation drops
Amount 1 drop per 0.5l bottle
CO2 level: 2,5 volumes
Men vi skjønner ikke hvorfor dette skjer. Vi har vært inne på infeksjon, men siden dette er den eneste ølen vi har hatt dette problemet med og det gjentar seg med akkurat denne ølen år etter år så mener vi det er en lite sannsynlig årsak. Det må være noe med oppskriften.
Så vi har vært inne på at det kan være Billington Molasses sukkeret som er synderen. At det ikke løses opp skikkelig eller noe. Men vi har brukt dette i en annen oppskrift og der gikk det bra...
Nå tenker jeg at det kan være meskeprofilen vi har brukt. Den er basert på noe vi fant på interwebben som en bra profil for maltrikt, fyldig øl, så det er jo andre som bruker den med hell...
Her er oppskriften. Er det noen som ser noe problem som kan gjøre at dette blir så overkarbonert?
Brygget i 50l Speidel
Boil Time: 90 min
Batch Size: 47 L
Boil Size: 52 L
Boil Gravity: 1.055
Original Gravity: 1.072
Final Gravity: 1.019
ABV (alternate: 7,39%
IBU (tinseth): 72,72
EBC (ebcmorey): 56,41
Fermentables
9000 g Pale Ale Malt 2.4 58%
2000 g Crystal Malt 61.5 12.9%
1000 g Caramalt 15 6.4%
1000 g Pale Crystal Malt 28.7 6.4%
580 g Brown Malt 68 3.8%
420 g Chocolate Malt 340 2.8%
14 kg total in mash
1000 g Spraymalt Light - (late addition, added at start of boil) 3.6 6.4%
500 g Billington Molasses Sugar - (late addition, added at start of boil) 80 3.2%
Mash Guidelines
Starting Mash Thickness: 4 L/kg
Protein rest 52 °C 20 min
Maltose rest 63 °C 20 min
Saccharification rest 73 °C 35 min
Mash-Out 78 °C 20 min
Sparge 7,2 L @ 78 °C
Hops
20 g Magnum Pellet 13.1 Boil 60 min 13.52
40 g Centennial Pellet 9.4 Boil 15 min 9.63
40 g Columbus Pellet 16 Boil 15 min 16.38
80 g Cascade Pellet 7.1 Whirlpool at 95 °C 10 min 12.09
80 g Citra Pellet 12.4 Whirlpool at 95 °C 10 min 21.11
Other Ingredients
5 g Whirlfloc Fining Boil 10 min.
6 g WLN1000 Yeast Nutrition Other Boil 5 min.
35 g Grated orange zest Spice Boil 2 min.
6 g Powdered allspice Spice Boil 2 min.
16 g Powdered coriander seeds Spice Boil 2 min.
6 g Powdered ginger Spice Boil 2 min.
Yeast
White Labs - Edinburgh Scottish Ale Yeast WLP028
Fermentation Temp: 20 °C for 14 days
Priming
Method: Mangrove Jacks carbonation drops
Amount 1 drop per 0.5l bottle
CO2 level: 2,5 volumes