Jepp.
Tilsetter du ekstra gjær?Jeg karbonerte dem med kandissirup, mye for å få litt mer smak og farge på det siden den opprinnelige sirupen blei for lys. Det funka sånn halvveis. Til den batchen jeg flaska nå brukte jeg karboneringsdrops.
Husker ikke om jeg gjorde det første gang jeg flaska. Hadde tenkt det. Denne gangen glemte jeg det, men den batchen er det brettanomyces i, så jeg håper det går uansett.Tilsetter du ekstra gjær?
Selv mener jeg fortsatt at tønneølet lider av at grunnølet er for enkelt. Nå fyller jeg stadig på med mørkere og fyldigere øl, øl som er mer sånn jeg ville lage det i første omgang, men som jeg ikke klarte å produsere i de kvanta som trengtes for å fylle tønna i første omgang. Særlig kandissirupen blei for lys. Dette vil nok bedre seg etter som det blir fylt på stadig mer og bedre øl, men pr nå syns jeg det er lite av de smakene jeg ønsker bak den fine eikesmaken.
Nah, jeg smakte på grunnølet før det gikk på tønna, og litt fikk ikke plass i tønna heller. Det var ganske så enkelt. Hadde jeg brygga det for å ha en dobbel uten noen fatlagring hadde jeg ikke vært fornøyd.Jeg skjønner hvorfor du synes grunnølet er litt enkelt, men jeg er usikker på om det stemmer. Det er litt syrlighet i ølet, som kanskje kan ha godt av litt mer sødme, men samtidig så gir fatet mye kompleksitet. Jeg er litt usikker på om det kan bli for rotete med et mer komplekst baseøl, spesielt når det får mer tid og oksidasjon.
Brett tror jeg vil være en veldig dårlig ide.
Nah, jeg smakte på grunnølet før det gikk på tønna, og litt fikk ikke plass i tønna heller. Det var ganske så enkelt. Hadde jeg brygga det for å ha en dobbel uten noen fatlagring hadde jeg ikke vært fornøyd.
Det er jo selvsagt veldig flatterende, men ølet jeg fylte tønna med er veldig langt unna Westmalle sin fantastiske dobbel. De batchene jeg brygger nå og etterfyller med er nærmere. Der finner jeg mer av den gode dybden, steinfrukta og det som gjør en bra dobbel til noe spesielt. Det beste jeg kan si om det første ølet jeg fylte opp med er vel at det ikke var vondt på noe vis, og det er jo et godt utgangspunkt.Grunnølet ditt er enkelt ... Westmallen er noe av det enkleste man kan finne/mesking/gjæringsforløp ... helt velsignet lettbrygget og alt sukkeret i vørter´n gjør underverker. Kanskje dette at det er enkelt også er en del av suksessen. Ølet som kommer på fatet er rent og tydelig definert... og forsåvidt enkelt ja... men dette gir også rom for utvikling smaksmessig, slik du har gjort. Godt valg!
Fatet får spille mer enn tredje/fjerdestemme... det som skjer på fatet ditt får lov til å dominere smaksbildet. Kanskje som å starte en fargeblanding på en palett med en ganske lys farge... mange muligheter. Starter du med blått og blander i mer blir det fort bare brunt. Det du gjør nå; blander i andre smaker i små batcher, gir deg kontroll. Og; går det litt gæærn`t kan du vel alltids ta deg inn igjen over tid.
Nah, jeg smakte på grunnølet før det gikk på tønna, og litt fikk ikke plass i tønna heller. Det var ganske så enkelt. Hadde jeg brygga det for å ha en dobbel uten noen fatlagring hadde jeg ikke vært fornøyd.
Jeg er jo ikke uenig i det, men fatet tilfører jo noe spesifikt, det gir jo ikke en full bredde. For å forsøke å bruke kakeanalogien, den biten der du putter på kakebiten bør mangle, men mangler du flere deler av kaka står du fortsatt igjen med hull.Hadde ølet vært perfekt før du har det på tønna, så hadde det jo ikke vært perfekt da det kom ut. Jeg mener poenget med fatlagring er å ha et øl som faktisk mangler en del elementer, og at det er elementer som fatet skal tilføre. Husker jeg ikke helt feil, så forklarte Garrett Oliver det omtrent slik på ei hjemmebryggerhelg for en del år siden: Et perfekt øl er som en sirkel. Fatet er som et kakestykke. Setter du kakestykket på toppen av en sirkel blir det feil. Et øl for fatlagring må derfor mangle mangle et kakestykke før det legges på fat.
Mulig jeg husker forklaringa feil, men det gir litt mening. Jeg blir nesten alltid skuffet når et øl jeg synes er kjempegodt kommer i en fatlagret utgave. Vanligvis forstyrrer fatet mer enn det tilfører.
Jeg er jo ikke uenig i det, men fatet tilfører jo noe spesifikt, det gir jo ikke en full bredde. For å forsøke å bruke kakeanalogien, den biten der du putter på kakebiten bør mangle, men mangler du flere deler av kaka står du fortsatt igjen med hull.
Det kan vi få til.Ja, jeg burde vel også smake ølet i litt roligere setting for å mene før jeg mener for mye om det.
...og siden denne smaker er uhildet og syns ølet var knallbra uavhengig av historien, så må man bare tillegget denne mening mye vekt! (Det er selvsagt helt "ignorant" å ikke ha fått seg tråden og prosjektet før smaking). Denne første smaken var til gjengjeld en så oppsiktsvekkende flott opplevelse for nese&gane at historien om ølets opprinnelse&tilblivelse ble nødvendig å lese og forstå. Det ER et godt øl... sånn er`e bare!Alle øl kan nippes i stykker og finnes noe som burde kanskje være mulig annerledes.
Men vi må ikke glemme at dette ølet betyr mer; det er en historie. En nydelig historie om overmot, innsats, kjærlighet, tålmodighet og seier.
Hele tråden er en nydelig historie og burde vært plukket opp av enhver YouTube idiot og podcast gnom som er der ute om de hadde hatt evnen til å se og anerkjenne annet enn fjas.
Men det er jo bare min ydmyke mening.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tror du må legge til et par fat på handlelisten din .Jeg hadde jo egentlig tenkt at brettversjonen skulle stå aleine som årets juleøl, men nå var jo opplevelsen med tønneølet på klubbmesterskapet så positiv at jeg fant ut at jeg måtte prøve begge side om side. Da må det brygges mer, og da må det handles, så nå er jeg på vei til bryggselv for forsyninger.
Tenkte jeg skulle handle inn til en porter i samme slengen, så blir det porter/tønneølblend i ett fat, tønneøl i et annet og tønneøl med brett i det tredje. Da kan vel desember bare komme?
Hmmm. Må drikke tomt et par fat de kommende ukene.
Jeg har seks fat pr nå, og fem kraner, så i teorien burde det funke ganske greit. Får evt helle ut noe mer øl. Det er ingen vits i å spare på øl som ikke drikkes, og jeg ser at det er noen av kranene som støver ned mer enn andre.Tror du må legge til et par fat på handlelisten din .
Har forresten en flaske igjenn av tønneølet du sendte meg.
Men når skal jeg sprette den?
Har vært nære på et par ganger, men vegrer meg..
Det må bli en gang jeg er alene hjemme en kveld. Vil ikke ha noen forstyrrelser rundt meg når jeg nyter det.
Eia var jeg der.Jeg har seks fat pr nå, og fem kraner, så i teorien burde det funke ganske greit. Får evt helle ut noe mer øl. Det er ingen vits i å spare på øl som ikke drikkes, og jeg ser at det er noen av kranene som støver ned mer enn andre.
Når du skal ta den siste flaska? Tja, det er ikke godt å si. Jeg har noen flasker av den batchen i kjelleren sjøl, jeg kan sprette en ikveld og la deg få vite åssen den er nå.
Tror du må legge til et par fat på handlelisten din .
Har forresten en flaske igjenn av tønneølet du sendte meg.
Men når skal jeg sprette den?
Har vært nære på et par ganger, men vegrer meg..
Det må bli en gang jeg er alene hjemme en kveld. Vil ikke ha noen forstyrrelser rundt meg når jeg nyter det.