1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Prosjekt barrique

En tråd i 'Brygging' startet av erikraude, 13 Mar 2017.

  1. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
  2. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jepp. :)
     
  3. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tilsetter du ekstra gjær?
     
  4. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Husker ikke om jeg gjorde det første gang jeg flaska. Hadde tenkt det. Denne gangen glemte jeg det, men den batchen er det brettanomyces i, så jeg håper det går uansett.
     
  5. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Jeg skjønner hvorfor du synes grunnølet er litt enkelt, men jeg er usikker på om det stemmer. Det er litt syrlighet i ølet, som kanskje kan ha godt av litt mer sødme, men samtidig så gir fatet mye kompleksitet. Jeg er litt usikker på om det kan bli for rotete med et mer komplekst baseøl, spesielt når det får mer tid og oksidasjon.

    Brett tror jeg vil være en veldig dårlig ide.
     
  6. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nah, jeg smakte på grunnølet før det gikk på tønna, og litt fikk ikke plass i tønna heller. Det var ganske så enkelt. Hadde jeg brygga det for å ha en dobbel uten noen fatlagring hadde jeg ikke vært fornøyd.
     
  7. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Grunnølet ditt er enkelt ... Westmallen er noe av det enkleste man kan finne/mesking/gjæringsforløp ... helt velsignet lettbrygget og alt sukkeret i vørter´n gjør underverker. Kanskje dette at det er enkelt også er en del av suksessen. Ølet som kommer på fatet er rent og tydelig definert... og forsåvidt enkelt ja... men dette gir også rom for utvikling smaksmessig, slik du har gjort. Godt valg!

    Fatet får spille mer enn tredje/fjerdestemme... det som skjer på fatet ditt får lov til å dominere smaksbildet. Kanskje som å starte en fargeblanding på en palett med en ganske lys farge... mange muligheter. Starter du med blått og blander i mer blir det fort bare brunt. Det du gjør nå; blander i andre smaker i små batcher, gir deg kontroll. Og; går det litt gæærn`t kan du vel alltids ta deg inn igjen over tid.
     
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er jo selvsagt veldig flatterende, men ølet jeg fylte tønna med er veldig langt unna Westmalle sin fantastiske dobbel. De batchene jeg brygger nå og etterfyller med er nærmere. Der finner jeg mer av den gode dybden, steinfrukta og det som gjør en bra dobbel til noe spesielt. Det beste jeg kan si om det første ølet jeg fylte opp med er vel at det ikke var vondt på noe vis, og det er jo et godt utgangspunkt. :)
     
    Olav Njaastad liker dette.
  9. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Måtte tappe meg en liten dl med årets juleøl, siden det tross alt har stått på fat i opptil flere dager nå.
    2/3 tønneøl
    1/3 av det ølet jeg nå fyller tønna med, altså tønneølet uten alle kompromissene
    Gjæra på brettanomyces fra Orval siden i vinter en gang.

    Det er mer her enn i tønneølet. Mer av alt, bortsett fra en ting. Eik. Eikepreget taper seg jo som kjent med tid, og der tønneølet på klubbmesterskapet var like subtilt som en halv murstein i en sokk i en mørk bakgate må man her leite litt mer etter vanilja. Eller kanskje det bare er fordi jeg er forkjøla, men det var jeg på lørdag også. Ellers har dette ølet en del av det jeg savner i tønneølet. Steinfrukt, sødme, også her litt syre...

    Om det er bedre? Det klarer jeg ikke si sånn på stående fot. Men jeg løper ikke ned i kjelleren og heller brett på tønna akkurat ikveld. :)
     
    1Morten liker dette.
  10. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Hadde ølet vært perfekt før du har det på tønna, så hadde det jo ikke vært perfekt da det kom ut. Jeg mener poenget med fatlagring er å ha et øl som faktisk mangler en del elementer, og at det er elementer som fatet skal tilføre. Husker jeg ikke helt feil, så forklarte Garrett Oliver det omtrent slik på ei hjemmebryggerhelg for en del år siden: Et perfekt øl er som en sirkel. Fatet er som et kakestykke. Setter du kakestykket på toppen av en sirkel blir det feil. Et øl for fatlagring må derfor mangle mangle et kakestykke før det legges på fat.

    Mulig jeg husker forklaringa feil, men det gir litt mening. Jeg blir nesten alltid skuffet når et øl jeg synes er kjempegodt kommer i en fatlagret utgave. Vanligvis forstyrrer fatet mer enn det tilfører.
     
    Olav Njaastad liker dette.
  11. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg er jo ikke uenig i det, men fatet tilfører jo noe spesifikt, det gir jo ikke en full bredde. For å forsøke å bruke kakeanalogien, den biten der du putter på kakebiten bør mangle, men mangler du flere deler av kaka står du fortsatt igjen med hull.
     
  12. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Ja, jeg burde vel også smake ølet i litt roligere setting for å mene før jeg mener for mye om det.
     
    Einar Michelsen og erikraude liker dette.
  13. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det kan vi få til. :)
     
    Ekornskurken liker dette.
  14. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Alle øl kan nippes i stykker og finnes noe som burde kanskje være mulig annerledes.
    Men vi må ikke glemme at dette ølet betyr mer; det er en historie. En nydelig historie om overmot, innsats, kjærlighet, tålmodighet og seier.
    Hele tråden er en nydelig historie og burde vært plukket opp av enhver YouTube idiot og podcast gnom som er der ute om de hadde hatt evnen til å se og anerkjenne annet enn fjas.
    Men det er jo bare min ydmyke mening.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    GardGard, Kalvatn, Ekornskurken og 8 andre liker dette.
  15. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    ...og siden denne smaker er uhildet og syns ølet var knallbra uavhengig av historien, så må man bare tillegget denne mening mye vekt! (Det er selvsagt helt "ignorant" å ikke ha fått seg tråden og prosjektet før smaking). Denne første smaken var til gjengjeld en så oppsiktsvekkende flott opplevelse for nese&gane at historien om ølets opprinnelse&tilblivelse ble nødvendig å lese og forstå. Det ER et godt øl... sånn er`e bare!
     
    gustavf og erikraude liker dette.
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg hadde jo egentlig tenkt at brettversjonen skulle stå aleine som årets juleøl, men nå var jo opplevelsen med tønneølet på klubbmesterskapet så positiv at jeg fant ut at jeg måtte prøve begge side om side. Da må det brygges mer, og da må det handles, så nå er jeg på vei til bryggselv for forsyninger. :)

    Tenkte jeg skulle handle inn til en porter i samme slengen, så blir det porter/tønneølblend i ett fat, tønneøl i et annet og tønneøl med brett i det tredje. Da kan vel desember bare komme?

    Hmmm. Må drikke tomt et par fat de kommende ukene.
     
    Olav Njaastad og Amarillo liker dette.
  17. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Tror du må legge til et par fat på handlelisten din :D.
    Har forresten en flaske igjenn av tønneølet du sendte meg.
    Men når skal jeg sprette den?
    Har vært nære på et par ganger, men vegrer meg..
    Det må bli en gang jeg er alene hjemme en kveld. Vil ikke ha noen forstyrrelser rundt meg når jeg nyter det. :rolleyes:
     
    erikraude liker dette.
  18. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har seks fat pr nå, og fem kraner, så i teorien burde det funke ganske greit. Får evt helle ut noe mer øl. Det er ingen vits i å spare på øl som ikke drikkes, og jeg ser at det er noen av kranene som støver ned mer enn andre.

    Når du skal ta den siste flaska? Tja, det er ikke godt å si. Jeg har noen flasker av den batchen i kjelleren sjøl, jeg kan sprette en ikveld og la deg få vite åssen den er nå.
     
  19. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Eia var jeg der.
    Ja gjør gjerne det. Så kan jeg prøve å innbille meg at det er jeg som drikker den. Og i tillegg har jeg en i kjelleren :oops:
     
    erikraude liker dette.
  20. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Er i samme situasjon. Har sagt jeg skal dele med @LarsUlv men usikker på om ikke han må klare seg selv her i livet.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Preacher, erikraude og Mc. liker dette.

Del denne siden