Den har godt av å bli litt varmere, denne. Når jeg tok første slurken var det tilbake på julebrus. Syrlig og søtt og rart. Nå som den har stått litt er det en langt hyggeligere opplevelse. Fyldigere smak, mer avdempet syre, mer steinfrukt og fin, fyldig vanilje.
Uansett, oppskrifta har blitt etterspurt. Tenkte jeg legger den her, så er den bevart for ettertida, selv om det er på side 17... Burde nesten linka den fra første post.
Begge oppskrifter til sånn ca 23 liter til gjæring. Estimert meskeeffektivitet 80 %, estimert brygghuseffektivitet 70 %.
Først den opprinnelige oppskrifta, sånn jeg gjorde det når jeg måtte lage øl nok til å fylle en tønne på en uke:
TØNNERYTTER V1.0 - Bilbo
4,5 kg pilsnermalt (3,5 EBC)
0,45 kg münchenmalt (15 EBC)
0,3 kg hvetemalt (5 EBC)
0,25 kg caramunich III (140 EBC)
0,09 kg sjokolademalt (1200 EBC)
35 g Northern Brewer 10,4 % @60
Hjemmelagd, mørk kandissirup fra 1,5 kg sukker i kok.
Vannjustert med:
Mesk:
2,1 ts kritt
0,6 ts kalsiumklorid
0,5 ts gips
0,4 ts natron
Skyllevann:
0,4 ts gips
0,4 ts kalsiumklorid
Meskeregime:
45C i 15 min, 62C i 35 min, 70C i 25 min, 76C i 5 min.
18,6 l vann i mesk. 14 l vann til skylling.
Gjæres med WLP530. Pitch på 18 grader. Fri utfoldelse derfra. Overføres til barrique når stormgjæringa er over og gjæra har felt ut.
Estimater:
OG: 1,071 IBU: 35 Farge: 97 EBC FG: 1,010 ABV: 8,9 %
Så den oppskrifta jeg bruker nå:
TØNNERYTTER V2.0 - Bifur
4,5 kg pilsnermalt (3,5 EBC)
0,5 kg münchenmalt (15 EBC)
0,5 kg hvetemalt (5 EBC)
0,5 kg caramunich III (140 EBC)
0,5 kg Special B (350 EBC)
0,1 kg sjokolademalt (1200 EBC)
35 g Northern Brewer 10,4 % @60
Hjemmelagd, mørk kandissirup fra 1,5 kg sukker i kok.
Vannjustert med:
Mesk:
2,1 ts kritt
0,6 ts kalsiumklorid
0,5 ts gips
0,4 ts natron
Skyllevann:
0,4 ts gips
0,4 ts kalsiumklorid
Meskeregime:
45C i 15 min, 62C i 35 min, 70C i 25 min, 76C i 5 min.
21,3 l vann i mesk. 12 l vann til skylling.
Gjæres med WLP530. Pitch på 18 grader. La stige naturlig til 20 og hold. Overføres til barrique når stormgjæringa er over og gjæra har felt ut.
Estimater:
OG: 1,079 IBU: 32,5 Farge: 111 EBC FG: 1,012 ABV: 8,9