Protagonist

Enig, men samtidig vil ikke det å ta en kjent maltbase fungere rimelig bra på et slikt øl? F.eks KtG/ BE eller HTB.
Ser heavy ut den der, kanskje ikke så langt fra hva de har brukt i Protagonist? Litt rar oppskrift likevel da, lykke til med å smake 1% black og brown og 2% amber i det ølet der. Selv hadde jeg endra til 4% brown i stedet. Vurdert å bruke bare pale chocolate hvis det likevel skal kaffe ned i ølet? Men, jeg har ikke smakt den der så skal ikke uttale meg bastant. ;)
 
Ser heavy ut den der, kanskje ikke så langt fra hva de har brukt i Protagonist? Litt rar oppskrift likevel da, lykke til med å smake 1% black og brown og 2% amber i det ølet der. Selv hadde jeg endra til 4% brown i stedet. Vurdert å bruke bare pale chocolate hvis det likevel skal kaffe ned i ølet? Men, jeg har ikke smakt den der så skal ikke uttale meg bastant. ;)
Har ingen umiddelbare planer om å brygge en DH variant. Foreløpig holder det plenty med klonen av De Tvende sin Deus Ex Nihilo.
 
Ølet mitt stoppet først på 1,070, og deretter på ny på 1,060. Skulle gjerne hatt det med not 1,040, i alle fall.

Hva bør jeg gjøre? Er det noe poeng å kjøpe en ny pakke champagnegjær og mate den gradvis med protagonist-vørter igjen som sist? Bør jeg tilsette enzymer?

Ser HA-18-gjæren er nevnt som et alternativ, men den finnes vel bare i 500 g-pakker.

Det er kjedelig å gi opp når man har brukt såpass med penger og tid!
 
Ølet mitt stoppet først på 1,070, og deretter på ny på 1,060. Skulle gjerne hatt det med not 1,040, i alle fall.

Hva bør jeg gjøre? Er det noe poeng å kjøpe en ny pakke champagnegjær og mate den gradvis med protagonist-vørter igjen som sist? Bør jeg tilsette enzymer?

Ser HA-18-gjæren er nevnt som et alternativ, men den finnes vel bare i 500 g-pakker.

Det er kjedelig å gi opp når man har brukt såpass med penger og tid!


Eller brygg en tørr stout og blend :oops:
 
Ølet mitt stoppet først på 1,070, og deretter på ny på 1,060. Skulle gjerne hatt det med not 1,040, i alle fall.

Hva bør jeg gjøre? Er det noe poeng å kjøpe en ny pakke champagnegjær og mate den gradvis med protagonist-vørter igjen som sist? Bør jeg tilsette enzymer?

Ser HA-18-gjæren er nevnt som et alternativ, men den finnes vel bare i 500 g-pakker.

Det er kjedelig å gi opp når man har brukt såpass med penger og tid!
Du hadde tilsatt amigasen allerede, ikke sant? HA-18 er en alkoholtolerant gjær tilsatt enzym. Mulig at en miks av WLP099 og enzym kan gjøre susen? Burde være enda mer potent enn HA-18 – og lettere tilgjengelig.
 
Du hadde tilsatt amigasen allerede, ikke sant? HA-18 er en alkoholtolerant gjær tilsatt enzym. Mulig at en miks av WLP099 og enzym kan gjøre susen? Burde være enda mer potent enn HA-18 – og lettere tilgjengelig.
Ja, amigasen ble tilsatt med de to fire pakkene US-05 helt innledningsvis.

Kanskje WLP099 og mer enzymer kunne vært verdt å prøve på, ja!

(Men dessverre har ikke Bryggselv Oslo WLP099 inne akkurat nå, ser jeg.)
 
Sist redigert:
Ja, amigasen ble tilsatt med de to pakkene US-05 helt innledningsvis.

Kanskje WLP099 og mer enzymer kunne vært verdt å prøve på, ja!

(Men dessverre har ikke Bryggselv Oslo WLP099 inne akkurat nå, ser jeg.)
Men enzym har de. Tror du det kunne være verdt å prøve kun å tilsette Ultra-Ferm alene på dette tidspunktet, @Holmentoppen? Det burde jo være gjær tilstede?
 
Ja, amigasen ble tilsatt med de to pakkene US-05 helt innledningsvis.

Kanskje WLP099 og mer enzymer kunne vært verdt å prøve på, ja!

(Men dessverre har ikke Bryggselv Oslo WLP099 inne akkurat nå, ser jeg.)
CraftCo har et par pakker på hovedlageret i Sverige, ser jeg.
Men enzym har de. Tror du det kunne være verdt å prøve kun å tilsette Ultra-Ferm alene på dette tidspunktet, @Holmentoppen? Det burde jo være gjær tilstede?
Det er jo verdt et forsøk i hvert fall. Så lenge champagnegjæren lever – og tålegrensen på 19-20 % alkohol ikke er nådd, skulle det i teorien gjære.
 
Hvor mye futt får dere i gjæringen etter tilsatt av enzym og EC-1118? Har noe lignende gående for øyeblikket. OG var 1.111 SG. Tok ikke prøve etter at kveiken gav seg, men etter tilsatt av enzym, champagnegjær og mer sukker (2x ~0.010 SG ) så er aktiviteten laber. Ingen krausen, men det produseres noe CO2. Går tilsynelatende veldig seint ved 24 degC
 
Hvor mye futt får dere i gjæringen etter tilsatt av enzym og EC-1118? Har noe lignende gående for øyeblikket. OG var 1.111 SG. Tok ikke prøve etter at kveiken gav seg, men etter tilsatt av enzym, champagnegjær og mer sukker (2x ~0.010 SG ) så er aktiviteten laber. Ingen krausen, men det produseres noe CO2. Går tilsynelatende veldig seint ved 24 degC
Det var samme uttrykk hos meg - veldig rolig og så stoppet det helt. (Nå tilsatte jeg riktignok enzym helt til å begynne med.)
 
Min erfaring med vingjær er at den jobber veldig rolig med lav Krausen. Fortsatt litt Krausen i karet mitt
 
Fire pakker var det ikke?
Korrekt - korrigert.

Nå har jeg kjøpt inn én pakke til med EC1118-gjæren som står og spinner med en liter vørterøl og litt gjærnæring på magnetrøreren. Jeg tilsatte også noen dråper med WLE4100-enzymer. Resten av enzymene og noe gjærnæring i kokt vann er tilsatt protagonist-gjæringskaret. Kommer til å slippe fri gjærstarteren der senere i kveld, når den har våknet til live. Usikker på om jeg skal gi den noe protagonist på forhånd eller ei. Håper gjær i aktivitet i et enzym- og gjærnæring-rikt miljø setter fart i gjæringen igjen.
 
Men har det no hensikt med mer enzym når den allerede er tilsatt amigase?
Mengel på enkle sukkerarter er vel ikke problemet?

jeg tror det er alkohol prosenten som er problemet og du ikke kommer lavere med ec-1118
 
Men har det no hensikt med mer enzym når den allerede er tilsatt amigase?
Mengel på enkle sukkerarter er vel ikke problemet?

jeg tror det er alkohol prosenten som er problemet og du ikke kommer lavere med ec-1118

Jeg klarte å tyne den ned fra 1,070 til 1,060 sist, men det er mulig du har rett. Men likevel, ifølge tilbyderen av ølsettet kan den fint klare både 1,030 og 1,020.
 
Jeg klarte å tyne den ned fra 1,070 til 1,060 sist, men det er mulig du har rett. Men likevel, ifølge tilbyderen av ølsettet kan den fint klare både 1,030 og 1,020.

jeg ville i hvertfall vurdert litt tid på eikechips og no brennevin før du tapper
Kanskje det vil hjelpe å balansere ut ølet

kaffen kan også hjelpe. Har tidligere opplevd at det har dratt ned fg uten at jeg har noen forklaring på det
 
Korrekt - korrigert.

Nå har jeg kjøpt inn én pakke til med EC1118-gjæren som står og spinner med en liter vørterøl og litt gjærnæring på magnetrøreren. Jeg tilsatte også noen dråper med WLE4100-enzymer. Resten av enzymene og noe gjærnæring i kokt vann er tilsatt protagonist-gjæringskaret. Kommer til å slippe fri gjærstarteren der senere i kveld, når den har våknet til live. Usikker på om jeg skal gi den noe protagonist på forhånd eller ei. Håper gjær i aktivitet i et enzym- og gjærnæring-rikt miljø setter fart i gjæringen igjen.
Hold oss oppdatert!

I mitt eget brygg har tilsatt av enzym og EC-1118 gjort null og niks. Jeg ligger på rundt 1.040 og vurderer nå nye tiltak for å få den lengre ned. Har allerede 33L med søt ekstremstout til lagring. Trenger overhode ikke 33L til.
 
Tilbake
Topp