Vi har brygget en dobbel ipa, two capteins, med ferdig sett fra bryggselv. OG etter oppskrift skulle bli 1.073, vi endte opp med 1.078. Hadde ikke tid til å sette gjærstarter så vi endte opp med å bruke tørrgjær, seks pakker 04 til en 23 liters batch som anbefalt i brewersfriend til sterk ale. Oppskriften sier OG 1.073 og FG 1.008 og dette får vi ikke til å henge sammen i forhold til hva man kan forvente av denne gjæren. Utgjæring må da bli rundt 89% , og dette virker urimelig å oppnå. Etter to dagers gjæring var SG i går nede på 1,024. Har gjæret jevnt og pent uten noen utpreget stormgjæring. Oppskriften har to tørrhumlinger, første på dag 3, neste på dag 10. Vi har valgt å se bort fra angivelsen av dager, og heller holdt oss til det vi har lest oss til her på forumet. Tørrhumlet første humle i går når utgjæringen var ca 2/3 ferdig, tenkte å tilsette siste humle rett før aktivitet med gjæring er over, og det kan fort bli imorgen. Da sitter vi med en dobbel ipa som er ferdig utgjæret på 6 dager, spørsmålet blir da hva vi bør gjøre videre. Bør jo la gjæren få litt tid til å rydde opp, men kommer kanskje fort i konflikt med hvor lenge en så tungt humlet ipa bør stå før den fates. Har sett på en del diskusjoner her inne at mange mener at tørrhumling i mer enn tre dager ikke har noen hensikt. Hva mener ekspertisen på forumet? Takker for innspill