Det er ikke helt enkelt å sette et tall på dette, men du bør i alle fall beregne betydelig lavere utbytte enn vanlig. Når jeg brygger med omlag 70% stjørdalsmalt, så klarer jeg svært sjelden å komme over 70% utbytte. Det er selvsagt også store forskjeller mellom ulik Stjørdalsmalt.Trond.A skrev:Har 5 kg stjørdalsmalt på tur og lurte bare på hvordan sette sammen en oppskrift til ët 20 liters brygg.
Hvordan beregne mengde de forskjellige maltene. (Stjørdal/pale ale)
Det fins ingen standarder for utforming av hverken selve såinnhuset, såinn (tørkeinnretningen) eller kjærringa (selve ildstedet). Både størrelse avstand til karm (der hvor maltet ligger og tørker) og kjærringas utforming varierer endel. Sentralt er også hvilen plate eller stein man bruker over kjærringa for å fordele varme og røyk over hele karmen. Jeg har planer om å ta noen mål før jeg murer min egen såinn når såinhuset er ferdig laftet. Det er enkelte såinnhus som fungerer bedre enn andre for å si det slik. Vanlig tørketid for 120-180 kilo er omlag 20 timer. Det har imildertid blitt mer og mer vanlig å tørke over to dager og la det slokke ut på nattaRoarsa skrev:Det er ikke helt enkelt å sette et tall på dette, men du bør i alle fall beregne betydelig lavere utbytte enn vanlig. Når jeg brygger med omlag 70% stjørdalsmalt, så klarer jeg svært sjelden å komme over 70% utbytte. Det er selvsagt også store forskjeller mellom ulik Stjørdalsmalt.Trond.A skrev:Har 5 kg stjørdalsmalt på tur og lurte bare på hvordan sette sammen en oppskrift til ët 20 liters brygg.
Hvordan beregne mengde de forskjellige maltene. (Stjørdal/pale ale)
mikslen skrev:Dommerne i nm likte det slett ikke. 26+29 poeng. Vel, vel.Roarsa skrev:Jeg tror pinade at du har smakt dette selv ;D Den som vant publikumsfavoritten under juleølkonken på Tautra før jul hadde 70% Stjørdalsmalt. Alstadberg India Pale Stjørdalsale
Jeg meldte også på et tradisjonelt maltøl som fikk omlag samme poengsum. Tror kanskje det kan være hensiktsmessig å finne en ny klasse til tradisjonsbrygg.
det har du helt rett i ;D og om jeg ikke husker feil så var den en av mine favoritter. Du har ikke tilfeldigvis oppskrifta ett sted?
Roarsa skrev:mikslen skrev:Dommerne i nm likte det slett ikke. 26+29 poeng. Vel, vel.Roarsa skrev:Jeg tror pinade at du har smakt dette selv ;D Den som vant publikumsfavoritten under juleølkonken på Tautra før jul hadde 70% Stjørdalsmalt. Alstadberg India Pale Stjørdalsale
Jeg meldte også på et tradisjonelt maltøl som fikk omlag samme poengsum. Tror kanskje det kan være hensiktsmessig å finne en ny klasse til tradisjonsbrygg.
det har du helt rett i ;D og om jeg ikke husker feil så var den en av mine favoritter. Du har ikke tilfeldigvis oppskrifta ett sted?