1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Nam. Hørtes godt ut. Hvordan blir noe sånt. En kraftig krydret mellommørk lager?
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det var tanken, ja:).
     
  3. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Har aldri brygga wiener. Faktisk aldri brukt wienermalt, men brukt mye munchner (noe eg liker veldig godt!).
    Tenkte eg skulle ha litt wiener i min neste steambeer, bytte den ut med munchneren.
    Men, wienerøl står og på lista. Noe i den dur da. For å bli kjent med maltet.
     
    Finn Berger liker dette.
  4. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Omtrent akkurat samme ølet hadde jeg tenkt å brygge når jeg får filteret jeg kjøpte av @Miguel. :)
     
    Finn Berger liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    I følge Kressmair var det originale wienerølet (fra 1841) en smash, basert på wienermalt og Saaz humle. Så det er litt paradoksalt at du ikke kan brygge en wiener på den måten i dag dersom du ønsker å holde deg innafor de gjeldende typedefinisjonene. Jeg liker dette lette ølet bedre enn det typeriktige, som er basert på måten stilen har utvikla seg på i Mexico, dit det blei brakt av østerrikske emmigranter. I Østerrike brygges det visstnok så å si ikke lenger.
     
    erikraude liker dette.
  6. dojonieu

    dojonieu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Naboen min (Wolfram...) kom innom i går kveld med en eske fra Speidel under armene – 20L Eichenbock……om jeg kunne hjelpe han. Nå bruker jeg ikke Speidel men gjorde likevel en forsøk ved å lage følgende oppskrift i Brewfather:


    upload_2020-9-25_11-48-28.png

    Det jeg lurer på:

    Oak-chips: det følger med sånn plast pose med «Oak-Chips» og i følge oppskriften fra Speidel må de hives i gjæringskaret….tenkte å bruke en liten humplepose. Jeg har aldri brukt sånne chips greie.

    Ellers stiller jeg pris på generelt feedback på oppskriften. Speidel’n er jo ikke de samme som HERMS.

    Tusen takk igjen


    PS: Porter’s oppskriften min som flere her kommentert er justert i henhold til det. Den skal kokes neste uke.
     
  7. Sabrora

    Sabrora
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandnes
    NEIPA som har fått utvikle seg litt.

    Nå ser den slik ut:
    5kg pilsmalt
    700 gram Golden naked oats
    600 gram Munich
    500 gram flaket havre
    500 gram flaket hvete
    300 gram carapils

    Tenkte å teste ut litt Nelson Sauvin i denne oppskriften, så humlingen ser slik ut:
    10gr Columbus 30 min
    50gr Citra og 50gr Mosaic hopstand 80C
    50gr Citra, 25gr Mosaic og 25gr Nelson dag 3
    100gr Citra, 50gr Mosaic og 50gr Nelson siste 3 dager.

    Sikter på OG på ca 1.070, og London Ale III som her i huset vanligvis stopper på 1.015-1.018.
     
    loebrygg og Finn Berger liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Du trenger ikke havregryna når du har GNO, og det er mye mangan, som er en oksideringsskurk, i umalta havre. Så jeg hadde droppa den. Carapils har ingen funksjon, men gjør ingen skade, heller.
     
    Sabrora liker dette.
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    I tillegg er Colombus proppfull av mangan. Ville tatt den ut av humlemiksen. Galaxy er den humlen med minst oksideringspotensiale.
     
    Sabrora liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Columbus er jo ei av de mest brukte humlene i IPA. Vestkyst har en tredel Columbus, og jeg kan ikke si at jeg har merka noe til effekten der, hverken i Kinns eller min egen versjon - som jeg har brygga temmelig mange ganger.
     
  11. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Side 207 i The New IPA av Scott Janish

    IMG_1307.jpg
     
    Finn Berger og RealGone liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja, jeg har den boka, og har sett den der. Men all den gode Vestkysten sier noe annet:).
     
  13. Nordlands

    Nordlands
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Giske
    Kan anbefale å lese artikkelen som Scott Janish har hentet tabellen fra. Synes ikke den er like kategorisk i konklusjonen - og vurderingen av mer "stale characteristic" for økt mengde mangan tviler jeg på er statistisk signifikant. Du kan også se at bidraget fra malten, uansett om man har med noe umaltet havre eller ikke, utgjør størstedelen av mangan i sluttresultatet; Sagt på en annen måte, dersom mangan var hovedkilde til forringelse burde man ikke sett en klar trend at sterkere øl med høy OG fra malt hadde kortere holdbarhet enn svakere øl?

    upload_2020-9-27_15-26-34.png

    Jeg synes også det er verdt å merke seg at mesteparten av mangan i gristen blir igjen i masken, og figurene viser også at omtrent halvparten av mangan i vørter og fra humletilsetninger i kok blir igjen i trub/humlerester. Det kan også se ut til at mangan fra tørrhumling raskt når en topp, og så begynner å "falle ut", noe som kanskje er noe av forklaringen til det lave nivået målt i kommersielle øl?

    upload_2020-9-27_15-24-3.png upload_2020-9-27_15-2-32.png
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Veldig godt jobba!
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nå begynner det nok å nærme seg brygging av "julemilden". Men jeg lurer på mengden kakaonibs, og på hvor mange dager de trenger å ligge på sprit.

    Hvis 150 gram var en grei dose når jeg hadde beregna å ha dem oppi på slutten av kokinga, så vil jeg vel trenge mindre når jeg lager et uttrekk som jeg ikke har tenkt å ha oppi før gjæringa er over? Jeg lar det trekke med appelsinskallet, så der bør jeg vel også redusere mengden.
     
    RealGone liker dette.
  16. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Og det er jo det som teller... Det er litt som med dette med tørrhumlingsmengdene.. Scott Janish seier jo sjølv at mesteparten av IPA'ane deira blir tørrhumla med 15-16 gram per liter..med cryo humle ( http://www.thebrewingnetwork.com/brew-strong-cold-dry-hopping/ frå 46 min.) Men i følge Cascade-studien han har i boka si er jo det ikkje noko særlig poeng i.. Han bruker vel den praksisen som fungerar best for han sjølv
     
    Finn Berger liker dette.
  17. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Julemild. Nam. Høres godt ut. Må få smelt sammen noe juleøl selv også, har vært stille lenge nå og planen med undergjæret juleøl er forkastet.
    Men, det slo meg, kanskje dette er en fin mulighet å prøve parti gyle. Sterk og svak juleøl av samme grist.
    Har du en oppskrift?

    Og, i alle dager! Skal du bruke kakaonibs? Er ikke du purist? Kan ikke huske å ha sett deg ha andre tilsetninger i øl før.:rolleyes:
     
    #2457 RealGone, 28 Sep 2020
    Sist redigert: 28 Sep 2020
    Finn Berger liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Oppskrifta er her: "Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

    Veldig purist, ja - men skal en lage "juleøl" så er det vel nærmest puristisk å ha oppi noe;). Har fundert på sviskesaft og kanel, også. Sviskesaft tror jeg er bra i juleøl:).
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Boka refererer jo en mengde ulik forskning, og jeg tror ikke det er mulig å sy alle resultatene sammen til en praksis som er i tråd med dem alle. Så det vil måtte bli en del tilsynelatende inkonsekvenser der.

    Og til sjuende og sist så er jo beviset å finne i smaken på puddingen:).
     
    erikraude og Kalvatn liker dette.
  20. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Ser bra ut. Kanskje eg forandrer litt og låner litt fra den.
    Sviskesaft sammen med aquevit. Bra for fordøyelsen:rolleyes:
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden