Oddvar Demmo
Norbrygg-medlem
Sviskesaft .
Skulle tenkt på det når min far klagde på ølet mitt (for beskt) han var jo alltid redd for å ikke få avføring svisker gir jo fart på det
Sviskesaft .
Skulle tenkt på det når min far klagde på ølet mitt (for beskt) han var jo alltid redd for å ikke få avføring svisker gir jo fart på det
Kan hende Mattilsynet banker på døra...hehe - det tenkte jeg ikke på. Men det er klart; "Dritgodt Øl" må være et flott konsept.
Jeg kommenterte tidligere at jeg syntes det virket som du hadde beregnet for mye sulfat i forhold til klorid, sammenlignet med anbefalingen fra Brewfather. Dersom du reduserer tilsetningen av gips (som senker pH) til å gi nærmere nedre anbefaling 50 ppm Ca, og samtidig øker mengden natron til du når øvre anbefaling 160 ppm HCO3 vil du i sum heve pH omtrent 0.15 til 5.4. Om du vil heve pH mer må du nok gå utenfor noen av verdiene Brewfather anbefaler, på Gahr sin liste er det f.eks. bare 4 g kritt og 2 g natron per 10 liter vann for Porter og Stout, det vil gi høy pH og innhold av kalsium, men tilfører ikke noe sulfat eller klorid.
Høres spennende ut. Så @Sarge akkurat la ut bilder fra flasking av et lignende prosjekt i Deilige bilder tråden.Tror at det gikk bra - fikk 32 liter i gjæringskaret - OG 1.060 med pH 5.24 etter kok (pH i mash var 5.35 etter 60 min).
Tror jeg deler i to (har unitank) etter at gjæring er over:
- fjerne gjærkaka
- CC hele batchen
- fjerne lit mer grums - la stå en uke til
- 16 liter på fat med noe eikcubes- la det stå i 6 mnd (uten CO2 under trykk- bare lite gran CO2) og så flaske etter en uke under CO2.
- 16 liter igjen i gjæringskaret på CO2 i en uke
- flaske rett fra gjæringskaret
- la det stå i 6 mnd (kanskje)
Kanskje jeg må dele i tre
- 10 liter med eik på fat
- 10 liter vanlig på fat - slik jeg kan blande med den første 10 liter med eik vis det blir for mye eik.
- 10 liter på flaske, rett fra gjæringskaret.
Eller....blir dette bare tull?
Nics
Sent from my iPhone using Tapatalk
Høres spennende ut. Så @Sarge akkurat la ut bilder fra flasking av et lignende prosjekt i Deilige bilder tråden.
Om du ikke drikker opp flaskene, kan du vel også eventuelt blande rett i glasset med eiket fra fat. Mens om du først bruker to fat til prosjektet trenger du vel ikke å flaske noe nå, utenom kanskje noen få flasker for å følge utviklingen?
Må sjekke loggen. Husker ikke eksakt etter 6 mnd.@Sarge - du brukte eik klosser? Jeg skal lese lit på BYO og kanskje blir jeg klokere (neppe), men hva brukte du, mengde, osv?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mener jeg brukte 25 gr eikekuber til 14 liter. Ser de lister 1 ounce (ca 28 gr) per 5 gallons rundt omkring.@Sarge - du brukte eik klosser? Jeg skal lese lit på BYO og kanskje blir jeg klokere (neppe), men hva brukte du, mengde, osv?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Fruen har funnet ut at hun vil brygge øl selv etter å ha sett en artikkel med en oppskrift i et magasin. Dette skal være et "juleøl". Oppskriften er:
80 % MO
10 % karamellmalt
10 % sjokolademalt
Humle Target og Saaz
Gjær - kveik (har #5 Hornindal)
Med så mye av karamell og sjokolademalt tenker jeg det må være noe feil et sted. Oppskriften forteller heller ingenting om OG eller volum. Men det som er toppers er jo at hun vil brygge øl, og da er det jo viktig at hun lager noe som blit godt. Hun liker det meste av øl og drikker gladelig av alt jeg har laget hittil. Tar jeg feil eller er denne oppskriften innafor? Eller hvordan bør vi justere denne for at det kan bli et "juleøl"? Tenker å lande en IBU på mellom 20 og 35 et sted.
Det blir i hvert fall en slags jule- porter eller stout da, 7 Fjell Vinter-klone som jeg har brygget har nesten 10% kombinert av lys og mørk krystallmalt, men bare 1.4 % sjokolademalt. Rundt 10 % har jeg bare sett i oppskrifter på Imperial Stout med høy IBU, men om du lager et svakere øl passer det kanskje med lavere IBU.Fruen har funnet ut at hun vil brygge øl selv etter å ha sett en artikkel med en oppskrift i et magasin. Dette skal være et "juleøl". Oppskriften er:
80 % MO
10 % karamellmalt
10 % sjokolademalt
Humle Target og Saaz
Gjær - kveik (har #5 Hornindal)
Med så mye av karamell og sjokolademalt tenker jeg det må være noe feil et sted. Oppskriften forteller heller ingenting om OG eller volum. Men det som er toppers er jo at hun vil brygge øl, og da er det jo viktig at hun lager noe som blit godt. Hun liker det meste av øl og drikker gladelig av (nesten...) alt jeg har laget hittil. Tar jeg feil eller er denne oppskriften innafor? Eller hvordan bør vi justere denne for at det kan bli et "juleøl"? Tenker å lande en IBU på mellom 20 og 35 et sted.
Det smaker faktisk sjokolade når man bruker så lite som en prosent av det, i et ellers cleant øl vel å merke.Det blir trolig for mye med 10% sjoko.
Dersom du har maltlager, gir du henne noen sjoko- korn og tygge på.
‘Sjokolademalt smaker ikke sjokolade’
fritt etter Ole @Osmeha
Nettopp, har brukt 2,5 % før på en Porter, den syntes jeg smakte litt for mye brent kaffe. Regnet med at det var sjokomaltet som var synderen, har derfor justert ned denne til 1,4 %. Putrer å går en ny batch nå. Da juster jeg ned sjoko på denne også, får se hva leg lander på. Her må hun være med å bestemmeDet blir trolig for mye med 10% sjoko.
Dersom du har maltlager, gir du henne noen sjoko- korn og tygge på.
‘Sjokolademalt smaker ikke sjokolade’
fritt etter Ole @Osmeha
Bare si at du har brukt ti prosent sjoko, så slipper du spørsmål om hvorfor du ikke brukte ti prosent som oppskriften hun fant sa at man skulle bruke...Nettopp, har brukt 2,5 % før på en Porter, den syntes jeg smakte litt for mye brent kaffe. Regnet med at det var sjokomaltet som var synderen, har derfor justert ned denne til 1,4 %. Putrer å går en ny batch nå. Da juster jeg ned sjoko på denne også, får se hva leg lander på. Her må hun være med å bestemme
Her kjører vi åpen bok, ingen hemmeligheter. Har funnet ut at det svarer seg på sikt i de fleste sammenhengerBare si at du har brukt ti prosent sjoko, så slipper du spørsmål om hvorfor du ikke brukte ti prosent som oppskriften hun fant sa at man skulle bruke...
Spør hun om å forandre på noe "sjokoladepreg" neste gang så sier du at du brukte fakisk bare så og så mye, og at mer vil ikke gi mer sjoko, men mer brent/kaffe.
Da blir det annerledes. Da foreslår jeg at du sier at du kommer bare til å bruke så og så mye, eller så er det en feil i boka di, og gjør som jeg foreslo. Jeg kjører litt mer pragmatisk tilnærming til hvite løgner enn deg kanskjeHer kjører vi åpen bok, ingen hemmeligheter. Har funnet ut at det svarer seg på sikt i de fleste sammenhenger