Oppdaget plutselig at jeg hadde en pakke W-34/70 liggende og tenkte at jeg skulle prøve å få brukt litt humle- og maltrester også. Sikter meg inn mot en litt mørk lager, men er usikker på om det blir for mye caramunich og at det kanskje blir litt rart med sjokolademaltet? Blir bare et lite brygg på 10 liter. Har litt caramunich 1 og brown malt liggende også, men har ikke funnet så mange oppskrifter med disse ingrediensene. Kanskje ikke uten grunn?
Vitale verdier
Original Gravity: 1.049
Final Gravity: 1.010
IBU (Tinseth): 24
Farge: 29 EBC
Mesk
Temperatur — 68 °C — 60 min
Malt (2.3 kg)
2 kg (87%) — BestMalz Pilsen Malt — Korn — 3.5 EBC
250 g (10.9%) — BestMalz Caramel Munich II — Korn — 120 EBC
50 g (2.2%) — Crisp Low Color Chocolate — Korn — 525 EBC
Humle (40 g)
20 g (19 IBU) — Tettnang 4.5% — Kok — 30 min
20 g (5 IBU) — Tettnang 4.5% — Kok — 5 min
Gjær
1 pkg — Fermentis W-34/70 Saflager Lager 83%
Bare for diskusjonens skyld: Kan man ikke kalle "en lett-variant av Baltic porter" enkelt og greit for en porter?Kanskje en lett-variant av Baltic porter?
Bare for diskusjonens skyld: Kan man ikke kalle "en lett-variant av Baltic porter" enkelt og greit for en porter?
Du har selvsagt rett i at det er vanlig at porter er overgjæret (selv om jeg ikke finner noe om det i Norbryggs typedefinisjoner). Jeg har ikke tenkt på baltic porter som noe som spesifikt er undergjæret, men i dag stemmer vel det. Likevel mener jeg (NB: personlig mening) at over- eller undergjæring ikke egentlig er så viktig for stildefinisjonene for portertyper. Jeg støtter meg også på dette fra Wikipedia (min utheving):Vanlig porter er vel overgjæra?
Ser vi på Nobryggsdefinisjon, er minstekravet til ABV 6,3%. Carnegies, som unektelig er en klassiker, holder 5,5% - så jeg synes sånn sett at det ikke er så merkelig å snakke om en lett variant.
Det det henger på, er om en klarer å få nok kropp og sødme inn i et såpass lett øl. Det blir kanskje vanskelig. Det er lettere med overgjæra øl, hvor du kan velge en gjær som ikke er så hissig på ete opp alle søtsakene. Variasjonen er vel ikke like stor blant lagergjær.
Du har selvsagt rett i at det er vanlig at porter er overgjæret (selv om jeg ikke finner noe om det i Norbryggs typedefinisjoner). Jeg har ikke tenkt på baltic porter som noe som spesifikt er undergjæret, men i dag stemmer vel det. Likevel mener jeg (NB: personlig mening) at over- eller undergjæring ikke egentlig er så viktig for stildefinisjonene for portertyper. Jeg støtter meg også på dette fra Wikipedia (min utheving):
"Baltic porter is a version of imperial stout which originated in the Baltic region in the nineteenth century. Imperial stouts exported from Britain in the eighteenth century were popular in the countries around the Baltic Sea, and were recreated locally using local ingredients and brewing traditions. Early versions were warm fermented until the late nineteenth century when many breweries began to brew their porter with cool fermentation. Baltic porters typically have a minimum gravity of 18 degrees plato and a high alcohol content, even over 10% abv."For meg er en baltic porter kjennetegnet av relativt høyt alkoholinnhold og den smaksrike arven fra stouts. Det blir derfor litt rart å snakke om en lettvariant av den, synes jeg.
Når alt det er sagt, så er det jo opp til bryggeren å navngi ølet sitt. Om man føyer på en typebetegnelse, så sier det ofte mye om intensjonen. Jeg har selv et øl jeg har valgt å kalle en "anglo-baltisk porter". Overgjæret og med humle og gjær som en britisk øl, men sterk (rundt 7,5-8%), og med et maltvalg jeg ikke synes passer så godt til en stout som til en porter. Jeg synes dette med typebetegnelser er interessant og engasjerende, ikke minst fordi mange av bryggene jeg brygger ofte havner mellom to eller flere offisielle typeavgrensninger.
Jeg mener; kjøper jeg noe som kaller seg en Baltic porter, venter jeg at det er et undergjæra øl, og er det da rett og slett en vanlig porter, synes jeg at jeg har grunn til å bli litt sur.
Mener jeg brukte 25 gr eikekuber til 14 liter. Ser de lister 1 ounce (ca 28 gr) per 5 gallons rundt omkring.
En caddy?Det ble 1.020 til slut, med OG 1.060.....5.6% ABV....shit. Ikke en porter da, hva skall jeg kalle dette for nå?
Hvorfor er det ikke en porter?Det ble 1.020 til slut, med OG 1.060.....5.6% ABV....shit. Ikke en porter da, hva skall jeg kalle dette for nå?
Mittelfrüh sammenlignes ofte med Perle, så det går nok bra!Har ikke Perle eller Kazbek hjemme, hva trur folk om at bytte dem mot Northern Brewer og Hellertau Mittelfrüh?
Tappet denne i går. OG havnet på 1.064, FG 1.016.NEIPA som har fått utvikle seg litt.
Nå ser den slik ut:
5kg pilsmalt
700 gram Golden naked oats
600 gram Munich
500 gram flaket havre
500 gram flaket hvete
300 gram carapils
Tenkte å teste ut litt Nelson Sauvin i denne oppskriften, så humlingen ser slik ut:
10gr Columbus 30 min
50gr Citra og 50gr Mosaic hopstand 80C
50gr Citra, 25gr Mosaic og 25gr Nelson dag 3
100gr Citra, 50gr Mosaic og 50gr Nelson siste 3 dager.
Sikter på OG på ca 1.070, og London Ale III som her i huset vanligvis stopper på 1.015-1.018.
Har prøvd å finne oppskriften på denne,men uten suksess.Er det noen som har noen ide på maltsammensetting m.m ?
King's Shilling
Sjekket Brewing recipes fra appen deres, men der fant jeg den ikke :-(
Brew Dog gir ut alle oppskriftene sine og pdf'en oppdateres en gang i året, jeg vet ikke når, men jeg vil tippe at om du spør de på mail eller fjæsboka, deler de den gjerneHar prøvd å finne oppskriften på denne,men uten suksess.Er det noen som har noen ide på maltsammensetting m.m ?
King's Shilling