"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Skal prøve meg på en BEINHARD sjokolade/vanilje stout. Har dog ikke laget en slik oppskrift før, så greit å sjekke med ekspertisen om det mangler noe

Est Original Gravity: 1,090 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 9,6 %
Bitterness: 41,9 IBUs
Est Color: 66,2 EBC

4,80 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 56,5 %
0,96 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 2 11,3 %
0,48 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 3 5,6 %
0,48 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 5,6 %
0,24 kg BEST Chocolate (BESTMALZ) (900,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,24 kg BEST Wheat Malt (BESTMALZ) (4,8 EBC) Grain 6 2,8 %
0,08 kg BEST Black Malt (BESTMALZ) (1200,0 EBC) Grain 7 0,9 %
0,72 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 8 8,5 %
0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 9 5,9 %
30,00 g Horizon [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 29,5 IBUs
50,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 20,0 min Hop 11 12,4 IBUs
2,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 12 -
200,00 g Cacao Nibs (Secondary 10,0 days) Flavor 13 -
3,00 Items Vanilla Beans (Secondary 10,0 days) Flavor 14 -

Kakaonibs og vaniljestenger trekkes i vodka før de tilsettes etter stormgjæring.

TAKKER(!) for alle tilbakemeldinger!

Enig med øvrige tilbakemeldinger, bortsett fra at jeg ikke er så opprørt over IBU'en du har landet på. Og så ville jeg spandert en bedre gjær. Mitt tips er den som er husgjæren til Kinn, Wyeast 1318 London Ale III, som også gjerne legger igjen litt restsødme.

Er en kilo krystall + en halvkilo melanoidin litt mye søtsaker? Jeg har ikke brygget noe i denne sjangeren, så jeg skal ikke ha noen mening om det. Det ser bare ganske voldsomt ut for meg.
 
Noen som kan gjøre en kjapp utregning for meg? Har begrensa tilgang på digitale verktøy her jeg sitter.

Skogsølet har knapt gjæra. OG på 1056 har blitt tatt ned til en FG på 1035. Mulig det kan krype litt lengre ned, men antakelig ikke stort. Noen som kan sjekke hva hhv 0,5 og 1 kg honning vil gjøre med FG på en batch på 15 liter? Er usikker på om det er noen vits i å gjøre annet enn å ofre det til vettene.
 
Jeg klarer ikke å gi et direkte svar på spørsmålet ditt. Men 0.5 kg honning vil heve OG fra 1.056 til 1.067, og 1 kg til 1.079. Du må vel ta det den veien? - og så er det temmelig usikkert hva som så vil skje.

Men ellers: En kilo honning vil gi borti 3% alkohol i 15 liter, tror jeg, gitt full utgjæring. Du har jo bare 2,76% alkohol og 36% utgjæring i det ølet du har, og gitt samme utgjæringsprosent, vil den halvkiloen øke alkoholprosenten til 4,2%. Da regner jeg OG 1.067 og FG 1.035. En kilo bringer deg opp til 5,8%. Men du vil vel rimeligvis få mer uttelling for honningen enn det. Vanskelig å si.

Vet ikke om dette var til noen hjelp. Et problem for meg er at den kalkulatoren jeg bruker (brewersfriend) ikke beregner mer enn 77% utgjæring på sukker, så den er litt ubrukelig når honning skal inn i regnestykket.
 
Ja, det blir sikkert samme FG, men noe er sikkert galt med gjæringen i utgangspunktet, kanskje ny aktivitet vil sette prosessen igang?
 
@erikraude Tror jeg surrer litt. Kalkulatoren forvirrer meg. Men jeg tror det er realistisk at halvkiloen vil øke alkoholprosenten til 4,2%, mens en kilo bringer deg opp til 5,8%. Der ligger det vel 100% utnyttelse av honningen, ja. (Prosentene framkom altså ved at jeg la inn den OG'en som honningen ville gitt deg, og beholdt den FG'en du har. Og da ligger det jo i det at honningen gjærer helt ut. Håper dette er logisk.)
 
@erikraude Tror jeg surrer litt. Kalkulatoren forvirrer meg. Men jeg tror det er realistisk at halvkiloen vil øke alkoholprosenten til 4,2%, mens en kilo bringer deg opp til 5,8%. Der ligger det vel 100% utnyttelse av honningen, ja. (Prosentene framkom altså ved at jeg la inn den OG'en som honningen ville gitt deg, og beholdt den FG'en du har. Og da ligger det jo i det at honningen gjærer helt ut. Håper dette er logisk.)
Da ligger det an til at den får en kilo. Men så mye rein alkohol må jo bringe FG ned? Nå er den jo tjukk som velling. Søt, god, alkoholsvak velling.
 
Så har jeg et eget prosjekt. Årets juleøl - som kanskje helst mest blir neste års, men litt årets også. Jeg er ikke så veldig usikker på den egentlig, siden den er en variant av noe jeg har brygget før, men hører likevel gjerne kommentarer - og gode råd om prosessen, eventuelt. Jeg brygger ikke sånt ofte.

OG 1.076, FG 1.021, ABV 7,15, IBU 45, mesketemp 68 grader. Batch sparge.
Basert på 75% meskeeffektivitet og 72% utgjæring.

Til 47 liter ferdig øl. (56 liter til kok).

9.0 kg Maris Otter (54%)
4.0 kg Lyst Münchnermalt (24%)
1.0 kg Melanoidinmalt (6%)
1.0 kg Crystal 120 EBC (6%)
1.0 kg Lyst sjokolademalt (6%)
0,3 kg Blackprinz malt (1,8%)
0,3 kg Black malt (1,8%)
0,1 kg Peated malt (0,6%)

Bramling Cross @60 og 15

Wyeast 1318

Blir det for søtt med en kilo melanoidinmalt? Det er i grunnen det jeg lurer på. Det er en kilo som jeg har tatt fra münchnermaltet i den gamle oppskriften, og jeg er slett ikke sikker på at jeg skal gjøre det. Den gamle hadde også mørk münchner, og ikke noe lys. Det er mulig jeg skal flytte noe av den lyse tilbake til mørk.
 
Da ligger det an til at den får en kilo. Men så mye rein alkohol må jo bringe FG ned? Nå er den jo tjukk som velling. Søt, god, alkoholsvak velling.

Dette har jeg gått meg vill i før, men så vidt jeg husker, var villfarelsen min den samme som den jeg tror du befinner deg i nå. Det som skjer er, at du øker SG kraftig når du tilsetter honningen, og det er da egentlig OG du øker. FG forblir så å si konstant. Du øker jo volumet, også, og sjøl om noe blir til CO2, og forsvinner, så blir ikke utslaget særlig stort.
 
Honning vil jo gjære helt ut, så du vil likevel havne på 1.035,
men med høyere alkohol prosent og høyere utgjæring
 
@Finn Berger Bramling Cross som eneste humle? Har du testet det før? For meg er den humlen blitt en slags nemesis. Jeg har lyst til å få den til å fungere, men blir alltid litt skuffet.

Jeg mistenker at det kan fungere i et øl med mye mørk og søt maltkarakter, så det er mulig du er inne på noe, altså.
 
Stemmer det, altså? Jeg tenker som så at hvis jeg heller en liter vodka i fatet vil det både dra opp alkoholprosent og ned FG. Men det stemmer altså ikke? Rart.
 
Så har jeg et eget prosjekt. Årets juleøl - som kanskje helst mest blir neste års, men litt årets også. Jeg er ikke så veldig usikker på den egentlig, siden den er en variant av noe jeg har brygget før, men hører likevel gjerne kommentarer - og gode råd om prosessen, eventuelt. Jeg brygger ikke sånt ofte.

OG 1.076, FG 1.021, ABV 7,15, IBU 45, mesketemp 68 grader. Batch sparge.
Basert på 75% meskeeffektivitet og 72% utgjæring.

Til 47 liter ferdig øl. (56 liter til kok).

9.0 kg Maris Otter (54%)
4.0 kg Lyst Münchnermalt (24%)
1.0 kg Melanoidinmalt (6%)
1.0 kg Crystal 120 EBC (6%)
1.0 kg Lyst sjokolademalt (6%)
0,3 kg Blackprinz malt (1,8%)
0,3 kg Black malt (1,8%)
0,1 kg Peated malt (0,6%)

Bramling Cross @60 og 15

Wyeast 1318

Blir det for søtt med en kilo melanoidinmalt? Det er i grunnen det jeg lurer på. Det er en kilo som jeg har tatt fra münchnermaltet i den gamle oppskriften, og jeg er slett ikke sikker på at jeg skal gjøre det. Den gamle hadde også mørk münchner, og ikke noe lys. Det er mulig jeg skal flytte noe av den lyse tilbake til mørk.
Jeg ville nok droppa, eller ihvertfall gått kraftig ned på, melanoidinmalten og heller kjørt litt mørk München.
 
Tilbake
Topp