"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Mittelfruh og EKG er subtile og dempede nok til å funke i en Saison, hvor gjæren er helten. De andre humlene ville nok jeg spart til noe annet, eller brukt i svært forsiktige mengder. Men det er litt smakssak. Hvis det ikke er så nøye å ligge nær de belgiske eksemplene, så kjør på med det du liker. Tank 7 er et eksempel på et amerikansk øl som får til både å være litt Saison og litt amerikansk humlefest. Der mener jeg det er Amarillo.

Har faktisk fått (med hell) kjørt 4/4 Mittlefruh 2/4 EKG 1/4 amarillo i en slags belgisk pale. (Wlp550) dvs selvfølgelig ikke typeriktig men humle spekteret ble bra. EKG som bitter.. ellers alt likt.. ble litt jordaktig/krydder med svak sitrus/furu..synes det funket..funker sikkert i en saison også.. men passe på at balansen blir grei..(stikkord : mest Mittlefruh og ca 1/4 us-humle..)
tror også at cascade vil funke med Mittlefruh ? (I riktige proposjoner)


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Hehe , lukter jeg en kommende "koloni-fasinasjon" Finn?
<hydr hydr>
Leker sindige herrer fra Opland med grandiose, uhørt hippe, lite puristiske og svært populistiske fristelser fra det forjettende land?

Innrømmer: Skulle nesten tro jeg hadde fått usmakelige trange jeans , bustete skjegg og flanellskjorte..
les: gikk rett på Citra "cryo lupelin smell" det er svært potent saker.. men svært herlig samtidig.. Vel sosialdemokraten i meg protesterer.. Den erke-europeiske nostalgikeren likeså, men det er faktisk noe "over there" som gjør at man smiler.. Ford Mustang, Apollo-rakettene og nå IPA (us-style).. men "politikken" kan de bare beholde.... Heh..Citra-Finn.. <ert-ert>


Sent from my iPad using Tapatalk

Må innrømme at jeg har et forhold på si' til Citra/Amarillo-mix'en. Så jeg har en halvkilo Amarillo liggende, også. Og LIML har min versjon av Kniksen (7 Fjell) som favorittøl, og drikker dessuten svært gjerne den hvite APA'en (the Stig). Kinns Vestkyst har jeg også brygget en del batch'er av, og nå står 25 liter Sommarøl (Kinn) og godgjør seg bak ryggen min her jeg sitter. Så jada, det befinner seg en del amerikansk humle i fryser'n. Men skjegget mitt feirer snart 50-årsjubileum, og jeg har da litt bakgrunn fra arbeid i skog og på sagbruk i unge år - så om jeg ifører meg flanellsskjorte, så kommer ikke den fra Grünerløkka.

Ellers er jeg i godt selskap med Rolv Bergesen - @kokkenrolv - fra Vestkast: http://godtiglasset.com/2017/03/03/gi-meg-en-ipa/ :)

Amerikansk kultur forøvrig kan jeg ofte styre meg for - jeg klarer stort sett ikke å se amerikanske serier/filmer - men den har sine lyse sider:

En lykkelig blanding av amerikansk og engelsk er ellers amber ale med Cascade og East Kent Golding. Men forøvrig er faktisk det meste av det jeg brygger nå, tysk øl - uten at jeg av den grunn er Merkel-tilhenger;). Så jeg har en halvkilo Mittelfrüh, som er favoritthumla mi til pils og helles og sånt, også.

Det var det om mitt forhold til humler og geografi:p. Ta det som en generell kommentar til alle spørsmål om humle i oppskrifter.
 
Hei.

Jeg trenger input på humleskjema for en tsjekkisk pils.
Jeg har brygget oppskriften en gang tidligere, og synes det ble en god pils, men manglet endel av humlepreget i en tsjekkisk pils:

OG:1.057
FG:1.013
IBU:37,9
22,5 liter

Pilsner malt 89%
Munich malt (25 EBC) 7%
Melanoidin malt 4%

Mosaic 15,8g @60 min
Saaz 45g@30 min
Saaz 45g@10 min
Saaz 45g@2 min

Gjær: WLP802 Czech Budejovice

Vannjustering etter Gahr's artikkel.
Gjæret i hovedsak ved 9 grader

Hvordan kan jeg greie å få et kraftigere, typeriktig humlepreg?

Ville nesten påstått at det er for mye humle, 1.5g/l er mye brukt. https://byo.com/bock/item/247-bohemian-pilsner-style-profile

Flasker du eller bruker du fat? Hvis du bruker fat, kan du prøve lukket overføring, og redusere oksydering. Humlepreget kan lett falme.
 
Hmm. OK. Det kan selvfølgelig være en utfordring med prossessen og oksidasjon som du og Miguel nevner. Jeg tapper på flaske, og både turen til omstikkingskaret og i flaskene benyttes hevert. Det er jo sannsynlig at det kan komme til oksygen ved disse operasjonene. I tillegg så er jeg usikker på hvor gammel humle var. Jeg har oppbevart den i fryseren vakuumpakket, men den kan selvfølgelig ha vært etpar år gammel.

Så hvis humleskjemaet ser greit ut tror jeg beholder dette, med unntak av å bytte bitterhumle til Horizon el. Ser for meg å kassere den Saazhumlen jeg har i fryseren og erstatte hvertene for å være sikker. Jeg har ikke tidligere plukket opp noe usmak av oksydasjon, men det kan selvfølgelig hende at paletten min ikke er spesielt utviklet for oppdage disse smakene.
 
Skal prøve meg på en BEINHARD sjokolade/vanilje stout. Har dog ikke laget en slik oppskrift før, så greit å sjekke med ekspertisen om det mangler noe

Est Original Gravity: 1,090 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 9,6 %
Bitterness: 41,9 IBUs
Est Color: 66,2 EBC

4,80 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 56,5 %
0,96 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 2 11,3 %
0,48 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 3 5,6 %
0,48 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 5,6 %
0,24 kg BEST Chocolate (BESTMALZ) (900,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,24 kg BEST Wheat Malt (BESTMALZ) (4,8 EBC) Grain 6 2,8 %
0,08 kg BEST Black Malt (BESTMALZ) (1200,0 EBC) Grain 7 0,9 %
0,72 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 8 8,5 %
0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 9 5,9 %
30,00 g Horizon [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 29,5 IBUs
50,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 20,0 min Hop 11 12,4 IBUs
2,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 12 -
200,00 g Cacao Nibs (Secondary 10,0 days) Flavor 13 -
3,00 Items Vanilla Beans (Secondary 10,0 days) Flavor 14 -

Kakaonibs og vaniljestenger trekkes i vodka før de tilsettes etter stormgjæring.

TAKKER(!) for alle tilbakemeldinger!
 
Skal prøve meg på en BEINHARD sjokolade/vanilje stout. Har dog ikke laget en slik oppskrift før, så greit å sjekke med ekspertisen om det mangler noe

Est Original Gravity: 1,090 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 9,6 %
Bitterness: 41,9 IBUs
Est Color: 66,2 EBC

4,80 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 56,5 %
0,96 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 2 11,3 %
0,48 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 3 5,6 %
0,48 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 5,6 %
0,24 kg BEST Chocolate (BESTMALZ) (900,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,24 kg BEST Wheat Malt (BESTMALZ) (4,8 EBC) Grain 6 2,8 %
0,08 kg BEST Black Malt (BESTMALZ) (1200,0 EBC) Grain 7 0,9 %
0,72 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 8 8,5 %
0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 9 5,9 %
30,00 g Horizon [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 29,5 IBUs
50,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 20,0 min Hop 11 12,4 IBUs
2,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 12 -
200,00 g Cacao Nibs (Secondary 10,0 days) Flavor 13 -
3,00 Items Vanilla Beans (Secondary 10,0 days) Flavor 14 -

Kakaonibs og vaniljestenger trekkes i vodka før de tilsettes etter stormgjæring.

TAKKER(!) for alle tilbakemeldinger!
Uten å ha gått i dybden på maltsammensetninga di og sånt slår det meg at jeg nok ville ønska meg en litt høyere FG. Jeg syns et så stort øl fortjener en stor munnfølelse.
 
Ok, hvordan er det å kombinere disse to? Egner noen av dem seg for tørrhumling?
I det siste har jeg brygget en del APA der jeg kjører 50/50 edelhumle og amerikansk, typ Saaz/mosaic eller EKG/cascade. Personlig er jeg fornøyd mef resultatet - edelhumlen legger seg som et smaksfult fløyelsteppe i smaksbildet, mens den amerikanske humlen napper frekt i smaksløkene. Men... smak og behag.
 
BryggeKristian, tror du kan få litt alkoholsmak med så høy styrke.
Har et par svarte jeg smaker på nå der den ene er ca 8% og den andre tett på 10.
Foretrekker klart den første da den sterkeste smaker litt alkohol.
Hadde heller ikke vært redd å humle litt hardere. Min på 8% har ifølge Tinseth/beer calc 111 IBU
og det er ikke for mye i den. Jeg har ikke brukt cacao eller vanilje, kanskje forholdet blir annerledes da.
-Men noen ekspert er jeg ikke om du skulle tro det :)
 
Skal prøve meg på en BEINHARD sjokolade/vanilje stout. Har dog ikke laget en slik oppskrift før, så greit å sjekke med ekspertisen om det mangler noe

Est Original Gravity: 1,090 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 9,6 %
Bitterness: 41,9 IBUs
Est Color: 66,2 EBC

4,80 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 56,5 %
0,96 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 2 11,3 %
0,48 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 3 5,6 %
0,48 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 5,6 %
0,24 kg BEST Chocolate (BESTMALZ) (900,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,24 kg BEST Wheat Malt (BESTMALZ) (4,8 EBC) Grain 6 2,8 %
0,08 kg BEST Black Malt (BESTMALZ) (1200,0 EBC) Grain 7 0,9 %
0,72 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 8 8,5 %
0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 9 5,9 %
30,00 g Horizon [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 29,5 IBUs
50,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 20,0 min Hop 11 12,4 IBUs
2,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 12 -
200,00 g Cacao Nibs (Secondary 10,0 days) Flavor 13 -
3,00 Items Vanilla Beans (Secondary 10,0 days) Flavor 14 -

Kakaonibs og vaniljestenger trekkes i vodka før de tilsettes etter stormgjæring.

TAKKER(!) for alle tilbakemeldinger!
Kort titt på vitale mål, så er jeg enig med tidligere talere: Blir nok noget ubalansert med så lav IBU ig FG. IBU kan du lett fikse selv, og FG er alltid litt sjansespill, men høy mesketemp hjelper.
 
Skal prøve meg på en BEINHARD sjokolade/vanilje stout. Har dog ikke laget en slik oppskrift før, så greit å sjekke med ekspertisen om det mangler noe

Est Original Gravity: 1,090 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 9,6 %
Bitterness: 41,9 IBUs
Est Color: 66,2 EBC

4,80 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 56,5 %
0,96 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 2 11,3 %
0,48 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 3 5,6 %
0,48 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 5,6 %
0,24 kg BEST Chocolate (BESTMALZ) (900,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,24 kg BEST Wheat Malt (BESTMALZ) (4,8 EBC) Grain 6 2,8 %
0,08 kg BEST Black Malt (BESTMALZ) (1200,0 EBC) Grain 7 0,9 %
0,72 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 8 8,5 %
0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 9 5,9 %
30,00 g Horizon [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 29,5 IBUs
50,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 20,0 min Hop 11 12,4 IBUs
2,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 12 -
200,00 g Cacao Nibs (Secondary 10,0 days) Flavor 13 -
3,00 Items Vanilla Beans (Secondary 10,0 days) Flavor 14 -

Kakaonibs og vaniljestenger trekkes i vodka før de tilsettes etter stormgjæring.

TAKKER(!) for alle tilbakemeldinger!

Enig med øvrige tilbakemeldinger, bortsett fra at jeg ikke er så opprørt over IBU'en du har landet på. Og så ville jeg spandert en bedre gjær. Mitt tips er den som er husgjæren til Kinn, Wyeast 1318 London Ale III, som også gjerne legger igjen litt restsødme.

Er en kilo krystall + en halvkilo melanoidin litt mye søtsaker? Jeg har ikke brygget noe i denne sjangeren, så jeg skal ikke ha noen mening om det. Det ser bare ganske voldsomt ut for meg.
 
Noen som kan gjøre en kjapp utregning for meg? Har begrensa tilgang på digitale verktøy her jeg sitter.

Skogsølet har knapt gjæra. OG på 1056 har blitt tatt ned til en FG på 1035. Mulig det kan krype litt lengre ned, men antakelig ikke stort. Noen som kan sjekke hva hhv 0,5 og 1 kg honning vil gjøre med FG på en batch på 15 liter? Er usikker på om det er noen vits i å gjøre annet enn å ofre det til vettene.
 
Tilbake
Topp