"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Om du tilsetter 0,9 liter vann, vil du senke SG med ett poeng, du vil altså senke FG fra 1.035 til 1.034. Og det er ikke stor forskjell på egenvekta til vann og vodka. (virkningen, derimot ... :eek:)

Tror forøvrig jeg følger rådet ditt omm melanoidin/mørk m.:)
Er det så lite å hente, altså? Hmmm. Dette blir en fyldig sak. En lyngstaut, egentlig.
 
Jeg ville uansett slengt opp honning, US-05 og ekstra oksygen,
da tenker jeg du vil få den litt lengre ned
Enda litt oksygen, altså? Jeg tror egentlig gjæra er fin, men dette blei nok meska skrekkelig varmt. Som nevnt i bålbryggingstråden var PIDen defekt, så her fikk vi både lav OG, og jeg mistenker at mye av det vi henta ut er uspiselig for vanlig ølgjær.
 
Jeg tror den kan spise seg igjennom ganske mye
Da kan det jo hende den klarer å knaske seg vei gjennom en del av den stivelsen vi har løst opp i væska her også. Kan evt være verdt et forsøk. Evt vann og honning, for å få ned FG og opp alkoholprosent.
 
Høres da ut som om det eneste denne trenger for å bli et knalløl, er litt mer alkohol:). På samme måten som det er godt med en dram til feit ribbe.
Ja, sånn bortsett fra at det blei lite er det egentlig ikke noe dårlig utgangspunkt for en honningøl. Spørsmålet er om 1 kg honning holder, eller om den burde få enda litt til. Ender vi med en FG på 1035 snakker vi jo ganske røslige saker.
 
Ja, sånn bortsett fra at det blei lite er det egentlig ikke noe dårlig utgangspunkt for en honningøl. Spørsmålet er om 1 kg honning holder, eller om den burde få enda litt til. Ender vi med en FG på 1035 snakker vi jo ganske røslige saker.

La oss si du kommer opp i 5,5%, da. Vanskelig å vurdere utenfra om det er nok til å balansere alle dekstrinene - kanskje ikke? Honning er jo i prinsippet sukker, så du kan jo bruke litt av det, også.

Er det en mulighet i tillegg å lage en ekstra vørter, mesket med tanke på optimal gjærbarhet?
 
La oss si du kommer opp i 5,5%, da. Vanskelig å vurdere utenfra om det er nok til å balansere alle dekstrinene - kanskje ikke? Honning er jo i prinsippet sukker, så du kan jo bruke litt av det, også.

Er det en mulighet i tillegg å lage en ekstra vørter, mesket med tanke på optimal gjærbarhet?
Det kan jo være en ny, halv batch, meska lavt, kunne balansert det, men da blir det uten røsslyng, og det er jo litt trist. Ellers kan det jo være en god anledning til å lempe oppi kilovis med honning og få en skikkelig alkoholsterk, feit sak. 5,5 virker litt tynt for noe som er så fyldig, og som vi har så lite av...
 
Det kan jo være en ny, halv batch, meska lavt, kunne balansert det, men da blir det uten røsslyng, og det er jo litt trist. Ellers kan det jo være en god anledning til å lempe oppi kilovis med honning og få en skikkelig alkoholsterk, feit sak. 5,5 virker litt tynt for noe som er så fyldig, og som vi har så lite av...

Det jeg tenker litt på, er effekten av så mye sukker. Lett å få fusel? Men jeg har aldri brukt honning, og nesten aldri sukker, så jeg skal ikke uttale meg om det.
 
Det jeg tenker litt på, er effekten av så mye sukker. Lett å få fusel? Men jeg har aldri brukt honning, og nesten aldri sukker, så jeg skal ikke uttale meg om det.
Det kan jo være. Kanskje best å holde det litt forsiktig.

Men riddle me this: Når jeg legger inn sukker i en oppskrift (eller honning) synker FG som en stein, og jeg sliter med å unngå at det blir for tørt. Når jeg nå skal ha honning oppi et brygg med en midlertidig FG sier dere at FG ikke vil synke. Jeg forstår det ikke! Hodet mitt klarer ikke godta det. Nå tok jeg den første oppskrifta jeg fant i beersmith, en bayer (den jeg skal ta gjæra fra), som har en estimert FG på 1010. Så la jeg til en kilo honning i oppskrifta. En kilo på 25 liter. Ny estimert FG 1007. Burde ikke FG på lyngølet droppe rundt 5 poeng da, med en kilo honning på 15 liter? Kanskje ikke som en kjempestor stein, men en litt flat skifersak sånn på tverra?
 
Det kan jo være. Kanskje best å holde det litt forsiktig.

Men riddle me this: Når jeg legger inn sukker i en oppskrift (eller honning) synker FG som en stein, og jeg sliter med å unngå at det blir for tørt. Når jeg nå skal ha honning oppi et brygg med en midlertidig FG sier dere at FG ikke vil synke. Jeg forstår det ikke! Hodet mitt klarer ikke godta det. Nå tok jeg den første oppskrifta jeg fant i beersmith, en bayer (den jeg skal ta gjæra fra), som har en estimert FG på 1010. Så la jeg til en kilo honning i oppskrifta. En kilo på 25 liter. Ny estimert FG 1007. Burde ikke FG på lyngølet droppe rundt 5 poeng da, med en kilo honning på 15 liter? Kanskje ikke som en kjempestor stein, men en litt flat skifersak sånn på tverra?

Been there, felt that. Det var en ganske lang tråd på dette for en stund siden der flere - blant dem @loebrygg:p - sleit hardt for å få meg til å se lyset. Husker i farten ikke hva den het - den handlet egentlig om noe annet.

Hva slags OG på den opprinnelige oppskrifta og på den nye får du ut av Beersmith når du gjør det der?
 
Been there, felt that. Det var en ganske lang tråd på dette for en stund siden der flere - blant dem @loebrygg:p - sleit hardt for å få meg til å se lyset. Husker i farten ikke hva den het - den handlet egentlig om noe annet.

Hva slags OG på den opprinnelige oppskrifta og på den nye får du ut av Beersmith når du gjør det der?
1054, stiger til 1067.
 
Legger du til en kilo honning på 15 liter med en OG: 1.054 får du da 1.079, som bjartenataas skrev
og havner du da på 1.035 igjen er vel ikke det så halv gærent
 
Legger du til en kilo honning på 15 liter med en OG: 1.054 får du da 1.079, som bjartenataas skrev
og havner du da på 1.035 igjen er vel ikke det så halv gærent
Jeg forstår fortsatt ikke at ikke FG går lavere, men skal bøye meg for fasit om noen dager. :) Takk, folkens!
 
Tilbake
Topp