"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Det kan jo være en ny, halv batch, meska lavt, kunne balansert det, men da blir det uten røsslyng, og det er jo litt trist. Ellers kan det jo være en god anledning til å lempe oppi kilovis med honning og få en skikkelig alkoholsterk, feit sak. 5,5 virker litt tynt for noe som er så fyldig, og som vi har så lite av...

Det jeg tenker litt på, er effekten av så mye sukker. Lett å få fusel? Men jeg har aldri brukt honning, og nesten aldri sukker, så jeg skal ikke uttale meg om det.
 
Det jeg tenker litt på, er effekten av så mye sukker. Lett å få fusel? Men jeg har aldri brukt honning, og nesten aldri sukker, så jeg skal ikke uttale meg om det.
Det kan jo være. Kanskje best å holde det litt forsiktig.

Men riddle me this: Når jeg legger inn sukker i en oppskrift (eller honning) synker FG som en stein, og jeg sliter med å unngå at det blir for tørt. Når jeg nå skal ha honning oppi et brygg med en midlertidig FG sier dere at FG ikke vil synke. Jeg forstår det ikke! Hodet mitt klarer ikke godta det. Nå tok jeg den første oppskrifta jeg fant i beersmith, en bayer (den jeg skal ta gjæra fra), som har en estimert FG på 1010. Så la jeg til en kilo honning i oppskrifta. En kilo på 25 liter. Ny estimert FG 1007. Burde ikke FG på lyngølet droppe rundt 5 poeng da, med en kilo honning på 15 liter? Kanskje ikke som en kjempestor stein, men en litt flat skifersak sånn på tverra?
 
Det kan jo være. Kanskje best å holde det litt forsiktig.

Men riddle me this: Når jeg legger inn sukker i en oppskrift (eller honning) synker FG som en stein, og jeg sliter med å unngå at det blir for tørt. Når jeg nå skal ha honning oppi et brygg med en midlertidig FG sier dere at FG ikke vil synke. Jeg forstår det ikke! Hodet mitt klarer ikke godta det. Nå tok jeg den første oppskrifta jeg fant i beersmith, en bayer (den jeg skal ta gjæra fra), som har en estimert FG på 1010. Så la jeg til en kilo honning i oppskrifta. En kilo på 25 liter. Ny estimert FG 1007. Burde ikke FG på lyngølet droppe rundt 5 poeng da, med en kilo honning på 15 liter? Kanskje ikke som en kjempestor stein, men en litt flat skifersak sånn på tverra?

Been there, felt that. Det var en ganske lang tråd på dette for en stund siden der flere - blant dem @loebrygg:p - sleit hardt for å få meg til å se lyset. Husker i farten ikke hva den het - den handlet egentlig om noe annet.

Hva slags OG på den opprinnelige oppskrifta og på den nye får du ut av Beersmith når du gjør det der?
 
Been there, felt that. Det var en ganske lang tråd på dette for en stund siden der flere - blant dem @loebrygg:p - sleit hardt for å få meg til å se lyset. Husker i farten ikke hva den het - den handlet egentlig om noe annet.

Hva slags OG på den opprinnelige oppskrifta og på den nye får du ut av Beersmith når du gjør det der?
1054, stiger til 1067.
 
Legger du til en kilo honning på 15 liter med en OG: 1.054 får du da 1.079, som bjartenataas skrev
og havner du da på 1.035 igjen er vel ikke det så halv gærent
 
Legger du til en kilo honning på 15 liter med en OG: 1.054 får du da 1.079, som bjartenataas skrev
og havner du da på 1.035 igjen er vel ikke det så halv gærent
Jeg forstår fortsatt ikke at ikke FG går lavere, men skal bøye meg for fasit om noen dager. :) Takk, folkens!
 
Må innrømme at jeg har et forhold på si' til Citra/Amarillo-mix'en. Så jeg har en halvkilo Amarillo liggende, også. Og LIML har min versjon av Kniksen (7 Fjell) som favorittøl, og drikker dessuten svært gjerne den hvite APA'en (the Stig). Kinns Vestkyst har jeg også brygget en del batch'er av, og nå står 25 liter Sommarøl (Kinn) og godgjør seg bak ryggen min her jeg sitter. Så jada, det befinner seg en del amerikansk humle i fryser'n. Men skjegget mitt feirer snart 50-årsjubileum, og jeg har da litt bakgrunn fra arbeid i skog og på sagbruk i unge år - så om jeg ifører meg flanellsskjorte, så kommer ikke den fra Grünerløkka.

Ellers er jeg i godt selskap med Rolv Bergesen - @kokkenrolv - fra Vestkast: http://godtiglasset.com/2017/03/03/gi-meg-en-ipa/ :)

Amerikansk kultur forøvrig kan jeg ofte styre meg for - jeg klarer stort sett ikke å se amerikanske serier/filmer - men den har sine lyse sider:

En lykkelig blanding av amerikansk og engelsk er ellers amber ale med Cascade og East Kent Golding. Men forøvrig er faktisk det meste av det jeg brygger nå, tysk øl - uten at jeg av den grunn er Merkel-tilhenger;). Så jeg har en halvkilo Mittelfrüh, som er favoritthumla mi til pils og helles og sånt, også.

Det var det om mitt forhold til humler og geografi:p. Ta det som en generell kommentar til alle spørsmål om humle i oppskrifter.

Godt å vite at du ikke løper rundt på feil side av Mjøsa i rutete skjorte og syter om negler brekker, eller skriker iiik i synet av ku eller primitivt skogsredskap. Jeg liker det bilde Finn.. keep It real (faktisk treffende og aldeles korrekt brukt her)

(Mulig jeg nå avslører litt forutinntatte holdninger her, men ser du ut som en taksom kar: som ratt kan felle ei buske, stable ved selv og ratt faktisk driste deg til oljeskift på et og annet motor-redskap
helt selv, så mener jeg at den overnevnte hipstergreia er litt flau. Kombinerer du stilen med glutenallergi og veganske tilbøyeligheter snakker vi rett ut skam.. Lurer på hvilke qvinner som har tilbøyeligheter mot denne Tofu-spisende litt anemiske unnskyldningen av mannerasen...pussig.. Bygda i mannen som snakker nå..skal påse at forutinntatte holdninger ikke skal feste seg.. historien har jo vist at det ikke var smart. (Sorry om jeg tråkker noen eventuelle lesere på tærene, men det er LITT teit.)
Oppsummert har jeg nok heller aldri mistenkt deg som medlem i denne kategorien Finn.

Ellers så deler vi nok mye rundt betrakninger rundt både øl og humle,, Om det er noe slik som amerikansk kultur? Jo den er der. Banebrytende på noen områder og bunnløs skamløs på andre.
Er såpass nyfiken enda at mye må fortsatt prøves . Både med øl.. og kultur.. men en ting er vi enig om Finn..Gro langt skjegg for å sitte på Grünerløkka for å drikke rare glutenreduserte øl iført flanell mens man snakker i en telefon på størrelse med en IPad .. det gjør vi ikke.. Takk for fin og utfyllende post.




Sent from my iPad using Tapatalk
 
Jeg forstår fortsatt ikke at ikke FG går lavere, men skal bøye meg for fasit om noen dager. :) Takk, folkens!

Du får lavere FG om du erstatter noe av basismalten med honning, men ikke om du legger til honningen. Da kommer du noenlunde likt ut, siden honningen eter opp nesten hele egenvektøkningen, og kvitter seg med CO2 i tillegg. (Usikker på hvordan det siste slår ut.)

Si du har ei oppskrift på 25 liter med 5 kilo pils, og OG på 1.052. FG blir da, med 77% utgjæring, 1.012. Så legger du til 1 kilo pils. Da stiger FG, selvfølgelig, siden OG stiger til 1.062, mens utgjæringsprosenten forblir konstant.

Kalkulatoren jeg bruker (brewersfriend), er litt tvilsom, så jeg får ikke laget gode utregninger. Men folk med bedre hoder og kalkulatorer kan forklare bedre, og gi deg riktige tall:). (Brewersfriends All Grain OG/FG justerer ikke for ulike tilsetningers ulike utgjæringsprosent, bare for ulikhet i ekstraktefektivitet, så folk som bruker mye sukker, vil komme galt ut.)
 
Godt å vite at du ikke løper rundt på feil side av Mjøsa i rutete skjorte og syter om negler brekker, eller skriker iiik i synet av ku eller primitivt skogsredskap. Jeg liker det bilde Finn.. keep It real (faktisk treffende og aldeles korrekt brukt her)

(Mulig jeg nå avslører litt forutinntatte holdninger her, men ser du ut som en taksom kar: som ratt kan felle ei buske, stable ved selv og ratt faktisk driste deg til oljeskift på et og annet motor-redskap
helt selv, så mener jeg at den overnevnte hipstergreia er litt flau. Kombinerer du stilen med glutenallergi og veganske tilbøyeligheter snakker vi rett ut skam.. Lurer på hvilke qvinner som har tilbøyeligheter mot denne Tofu-spisende litt anemiske unnskyldningen av mannerasen...pussig.. Bygda i mannen som snakker nå..skal påse at forutinntatte holdninger ikke skal feste seg.. historien har jo vist at det ikke var smart. (Sorry om jeg tråkker noen eventuelle lesere på tærene, men det er LITT teit.)
Oppsummert har jeg nok heller aldri mistenkt deg som medlem i denne kategorien Finn.

Ellers så deler vi nok mye rundt betrakninger rundt både øl og humle,, Om det er noe slik som amerikansk kultur? Jo den er der. Banebrytende på noen områder og bunnløs skamløs på andre.
Er såpass nyfiken enda at mye må fortsatt prøves . Både med øl.. og kultur.. men en ting er vi enig om Finn..Gro langt skjegg for å sitte på Grünerløkka for å drikke rare glutenreduserte øl iført flanell mens man snakker i en telefon på størrelse med en IPad .. det gjør vi ikke.. Takk for fin og utfyllende post.

Sent from my iPad using Tapatalk

Dette er vel temmelig off topic, men for at verden ikke skal få et alt for skeivt bilde av meg, så får jeg vel si at jeg hverken er ekstremt nevenyttig eller ekstremt klønete. Bilmotorer holder jeg meg langt unna, men jeg kan mekke litt på sykkelen min, om jeg må. Og jeg kan sette opp en lettvegg, men neppe et hus:). Alt det tekniske som man burde kunne i forbindelse med bryggingen, er jeg håpløs på. Det lengste jeg har strukket meg til, er å bore hull i en kjele og sette i kran. Elektronikk skjønner jeg lite av.

Kuer? Jeg er glad i melk, men tviler på at jeg hadde fått den ut av kua. Jeg synes egentlig det er greit å overlate det til bøndene:).
 
Du får lavere FG om du erstatter noe av basismalten med honning, men ikke om du legger til honningen. Da kommer du noenlunde likt ut, siden honningen eter opp nesten hele egenvektøkningen, og kvitter seg med CO2 i tillegg. (Usikker på hvordan det siste slår ut.)

Si du har ei oppskrift på 25 liter med 5 kilo pils, og OG på 1.052. FG blir da, med 77% utgjæring, 1.012. Så legger du til 1 kilo pils. Da stiger FG, selvfølgelig, siden OG stiger til 1.062, mens utgjæringsprosenten forblir konstant.

Kalkulatoren jeg bruker (brewersfriend), er litt tvilsom, så jeg får ikke laget gode utregninger. Men folk med bedre hoder og kalkulatorer kan forklare bedre, og gi deg riktige tall:). (Brewersfriends All Grain OG/FG justerer ikke for ulike tilsetningers ulike utgjæringsprosent, bare for ulikhet i ekstraktefektivitet, så folk som bruker mye sukker, vil komme galt ut.)
Mulig du har rett, fasit kommer. Men beersmith er enig med meg. :p
 
Og itte nok med det. Innaførr drekk dom kaffe tur glas og ét rundstykkjer med høl ti!

Hehehe .. greit Jørgen. I Get it. [emoji30][emoji50][emoji15]

Skammer meg litt mtp. min umiddelbare utrykksform. Som sagt, mente ikke utføre en slik: tråkke noen på tåa øvelse. <host>
Lover å slutte å smake (for mye) på det som kjelleren har å by på , før jeg tar til forumet som en svulstig bonde-Rambo! Uff.
Det å ikke koble på filter.... jaja just saying....

The World: Sorry..




Sent from my iPad using Tapatalk
 
Tilbake
Topp