"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Det ser vel veldig greit ut, det der. Men du trenger strengt tatt ikke bruke Tettnang som bitterhumle. Perle eller Northern Brewer er greie alternativer, synes jeg. Det blir litt mindre grønnsaker i koken - og litt billigere;).
 
Det ser vel veldig greit ut, det der. Men du trenger strengt tatt ikke bruke Tettnang som bitterhumle. Perle eller Northern Brewer er greie alternativer, synes jeg. Det blir litt mindre grønnsaker i koken - og litt billigere;).

Eg ser den, men eg har ingen pakker med humle og utgiftene er såpass små, at om der er luksus, så går d greit. 69,- derfor eg og lurte på de siste 10g på 5 min, for å bruke opp pakken.
Har litt sansen for den, "en pakke pr batch", om det passer seg slik.
 
Tenkte å prøve meg på min første pils. Tysk type.
25 liter.

4.2 kg Pilsmalt 93,3%
0.2 kg Carapils 4,4%
0.1 kg Acidulated Malt 2,2%

60g Tettnanger 3.8% i 60 min
30g Tettnanger i 15
(og evt) 10g Tettnanger i 5 min

Mesk 60 min på 65 grader
Utmest på 77-78

Gjær 2 pakker W-34/70 rehydrert.
Gjæres på 12 grader.

OG 1.046
FG 1.007
ABV 5,16%
IBU 36-37

Er dette helt borte?o_O
Har aldri prøvd med surmalt før, men ser at ph er enda viktigere i pils. Ser at ph i drikkevannet er mellom 7,5-8.

Før mye med humle på 3 stadier?

Litt usikker på mesketemp og gjæringstemp, men ser disse er noenlunde standarder.
Prøver å starte med en enkel pils. Kontroll på prossesen først osv ;)
Tror du faktisk kan bruke mer syremalt. 3-4 % for denne ølstilen. Dette gir et friskere øl med skarpere humlesmak. Ellers ser det veldig greit ut.
 
Å? Kutte ned på pilsmalten da?
Eg følger bare hva Vestbrygg skriver :)
https://www.vestbrygg.no/produkt/malt/ovrig-spesialmalt/sour-malt-acidulated-malt-4-ebc/
Har ikkje begynt med vannjustering enda.

Hvis du har relativt "normalt" norsk vann så vil 100g gi deg ca 5.5 i mesken med en 3:1 ratio vann/malt og ca 20L skyllevann for ca 28L preboil., 200g vil gi deg ca 5.2. 150g vil gi deg ca 5.3. Dette er bare i mesken. Jeg skyller ikke så har ikke orket å sette meg inn i hvordan det blir med skyllevannet.
 
Hvis du har relativt "normalt" norsk vann så vil 100g gi deg ca 5.5 i mesken med en 3:1 ratio vann/malt og ca 20L skyllevann for ca 28L preboil., 200g vil gi deg ca 5.2. 150g vil gi deg ca 5.3. Dette er bare i mesken. Jeg skyller ikke så har ikke orket å sette meg inn i hvordan det blir med skyllevannet.
Nettopp. Det er det jeg får med Oslovann. 5,2 i pH er perfekt for denne.
 
Nettopp. Det er det jeg får med Oslovann. 5,2 i pH er perfekt for denne.

Jeg er faktisk litt usikker på den pH-greia fortsatt. Det er jo en shift på ca 0,1 eller noe fra mesketemp til romtemp (måle-referanse-temp), jeg tør faktisk ikke legge mine ned på 5,2, da jeg frykter at det kan være 5,1 i mesken.
 
Hvis du har relativt "normalt" norsk vann så vil 100g gi deg ca 5.5 i mesken med en 3:1 ratio vann/malt og ca 20L skyllevann for ca 28L preboil., 200g vil gi deg ca 5.2. 150g vil gi deg ca 5.3. Dette er bare i mesken. Jeg skyller ikke så har ikke orket å sette meg inn i hvordan det blir med skyllevannet.

OK, så hvis eg da har i 200g, så burde det komme i relativt god nærhet. Eg skyller.
 
Jeg er faktisk litt usikker på den pH-greia fortsatt. Det er jo en shift på ca 0,1 eller noe fra mesketemp til romtemp (måle-referanse-temp), jeg tør faktisk ikke legge mine ned på 5,2, da jeg frykter at det kan være 5,1 i mesken.
Forskjellen er vel 0,3, så vidt jeg vet. Men alle angivelser skal være basert på måling ved romtemperatur. (Men det kan du likevel ikke stole 100% på at de er.)
 
Forskjellen er vel 0,3, så vidt jeg vet. Men alle angivelser skal være basert på måling ved romtemperatur. (Men det kan du likevel ikke stole 100% på at de er.)

Jo men blir det ikke slik at det man måler ved romtemp er det man måler ved romtemp, men i selve mesken kan det bli lavere? type 0,3 som du sier, jeg har lest litt rundt og landet på ca 0,1 som et tall jeg selv bruker. Tror det "opprinnelige" tallet var ca 0.25.

Jeg husker ikke helt hva eller hvordan, men holdt på å vrenge hjernen min på et tidspunkt, og landet på 0,1 over target i mesk. Mener jeg spurte Martin Brungard eller AJ DeLange (husker ikke hvem), og mener jeg fikk min tanke bekreftet. Men kan være jeg har misforstått alt, og at man bør måle 5.2 ved romtemp.

PH shifter nedover ved økt temperatur, det er jeg sikker på, så hvis man måler 5.2 i romtemp, så vil selve pH'en i mesken være lavere. Det at man måler ved romtemp er opplest og vedtatt, men det stemmer ikke overens med den faktiske pH'en i mesken som er ved høyere temperatur. Gjerne skyt meg ned, jeg vil gjerne motbevises på dette for å få klarhet.
 
Jo men blir det ikke slik at det man måler ved romtemp er det man måler ved romtemp, men i selve mesken kan det bli lavere? type 0,3 som du sier, jeg har lest litt rundt og landet på ca 0,1 som et tall jeg selv bruker. Tror det "opprinnelige" tallet var ca 0.25.

Jeg husker ikke helt hva eller hvordan, men holdt på å vrenge hjernen min på et tidspunkt, og landet på 0,1 over target i mesk. Mener jeg spurte Martin Brungard eller AJ DeLange (husker ikke hvem), og mener jeg fikk min tanke bekreftet. Men kan være jeg har misforstått alt, og at man bør måle 5.2 ved romtemp.

PH shifter nedover ved økt temperatur, det er jeg sikker på, så hvis man måler 5.2 i romtemp, så vil selve pH'en i mesken være lavere. Det at man måler ved romtemp er opplest og vedtatt, men det stemmer ikke overens med den faktiske pH'en i mesken som er ved høyere temperatur. Gjerne skyt meg ned, jeg vil gjerne motbevises på dette for å få klarhet.

Den faktiske pH'en i mesken ved mesketemp ligger 0,3 (noen mener det kan være nærmere 0,2) lavere enn den faktisk pH'en i mesken ved romtemperatur. Men pH ved mesketemperateratur er helt uinteressant; det er målinger ved romtemperatur vi forholder oss til. Så når vi treffer den ideelle pH'en i mesken for lyse øl, som er 5,2, så er pH'en i mesken rent faktisk 4,9 (selvfølgelig bortsett fra i den lille prøven vi har kjølt ned).
 
Den faktiske pH'en i mesken ved mesketemp ligger 0,3 (noen mener det kan være nærmere 0,2) lavere enn den faktisk pH'en i mesken ved romtemperatur. Men pH ved mesketemperateratur er helt uinteressant; det er målinger ved romtemperatur vi forholder oss til. Så når vi treffer den ideelle pH'en i mesken for lyse øl, som er 5,2, så er pH'en i mesken rent faktisk 4,9 (selvfølgelig bortsett fra i den lille prøven vi har kjølt ned).

Ikke sant, så vi mesker faktisk ved 4,9.
 
Jeg synes det virker som dere opererer med for få desimaler her. ;) Hvis man "frykter" 5,1 når noe viser 5,2, så må jo dette være superkritisk. Jeg savner en diskusjon om hva som er fornuftig range her. At 5,200 skulle være det eneste riktige, mens 5,201 og 5,199 blir feil er vel sannsynligvis også feil. Så hva er abseptabel idealrange for pH? 5,15 - 5,25?
 
Jeg synes det virker som dere opererer med for få desimaler her. ;) Hvis man "frykter" 5,1 når noe viser 5,2, så må jo dette være superkritisk. Jeg savner en diskusjon om hva som er fornuftig range her. At 5,200 skulle være det eneste riktige, mens 5,201 og 5,199 blir feil er vel sannsynligvis også feil. Så hva er abseptabel idealrange for pH? 5,15 - 5,25?
Min tilnærming er at dersom jeg ønsker 5,2 så er dette minimum, aksepterer 5,25. Ønsker jeg 5,4 så er 5,35-5,45 OK. Ønsker jeg 5,6 så er dette maksimum og 5,55 er OK.
 
Tilbake
Topp