Kaster inn en ny oppskrift:
Skal sende dobbel bestilling. Vil lage en Porter eller blir det stout?.
Prøver på en egen oppskrift.
Noen som tørr mene noe om dette?
Vil ha en kraftig, med noe brent ettersmak.
4kg Maris Otter Pale
1kg Amber Malt
300g Chocolate Malt
400g Brown Malt
400g Roasted Barley
En eller annen englesk humle.
65 grader i 60 min? + utmesk?
Gjæres med WLP 013, første gang med den.
I Brewersfriend blir dette:
OG 1.059
FG 1.016
ABV 5,7%
Blir den for mørk og kraftig? Eller virker dette greit?
Mer Amber og/eller brown malt?
Du skal kutte kraftig ned på den røstede malten. Her har du over 30%, og det har jeg vondt for å tro kan bli annet enn ganske udrikkelig.
Skillet mellom porter og stout er uklart, og det kan være litt vilkårlig hva et øl blir kalt. Men bruker du mye roasted barley, drar du deg over mot stout. Du skal vel gjerne være litt mer forsiktig med krystallmalten, også, i en stout.
Ved siden av at skillet mellom stout og porter er uklart, så er det også nokså glidende overganger mellom ulike typer innenfor de to hovedkategoriene. Likevel kan det være greit å ha noenlunde klart for seg hvilken type det ølet du skal prøve å få til, ligger nærmest. "Kraftig, med noe brent ettersmak" er litt tynt. Ta en kikk på beskrivelsene av de ulike porter- og stouttypene i
BJCP eller
Norbryggs definisjoner. Nå angir du 5,7% som styrke på ølet, også, så vi snakker ikke om de store bombene, men heller ikke om lettere typer, som dry stout. Kanskje er en havrestout (oatmeal stout) det som ligger nærmest?
Jeg ville lagt inn noe medium krystallmalt (3-5%), en dose med noe som gir kjeks/rista brød, som biscuit malt, f.eks. (6-7%), og så ville jeg begrensa meg til maks 15% til sammen med røstet malt av det slaget du foreslår. NB: 15% er mye, jeg ville lagt meg nærmere 10%, men vil du ha det litt tøft, så ...
. Og så må du ha rundt 10% havregryn i en havrestout. Det gir munnfølelse, litt sånn silkeaktig mykt.
Det der blir definitivt kraftig, og hvor "brent" du vil ha det, kan du styre med balansen mellom de røstede malttypene. (Du trenger ikke bruke alle, det holder med et par. Men den ene må være roasted barley.)
Mesk på 67/68 grader. WLP013 gjærer ganske godt ut. Vil du ha litt restsødme, bruker du WLP002/Wyeast 1968, eventuelt Wyeast 1318.
Humle? Du trenger bare bitterhumle her, til 35-40 IBU. Det er ikke så veldig farlig hva du bruker, men skal det være fint, kan du spandere EKG. Ellers holder det sikkert med f.eks. Challenger.