1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Har sett på denne en stund nå. Det holder kanskje lenge med 200 gram melanoidin? Og så tror jeg at jeg legger jeg inn 300 gram sukker. Men jeg har lite erfaring med sukker. Er det der nok til å tørre ut ølet litt?
     
  2. langfjes

    langfjes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Har tenkt å benytte EKG og Willamette til smak og aroma i en ESB. Har i den forbindelse lest på en del amerikanske fora at det skal ganske mye Willamette til før man får ønsket smak og aroma i ølet, er dette bare fordi amerikanerne "ikke har oppdaget subtilitet", for å sitere Keeling i en episode av After Two Beers?

    Jeg planlegger som følger:

    -Relativt standard ESB-grist (MO Pale Malt, litt amber og crystal 60L, Lyles Golden Syrup)
    -21 L øl til gjæring. OG 1.057, IBU 46.

    10 g hver av EKG og Willamette på 20 min
    10 g hver av EKG og Willamette på 2 min
    5 g hver av EKG og Willamette som tørrhumling.

    Vil dette gi en merkbar Willamette-effekt i en ESB?
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg brygga noe ganske likt, men bare til 4,7%, og hadde dette humleskjemaet 24 liter til gjæring):
    Humle (31 IBU)
    18 gr Magnum @ 60
    10 gr Willamette @ 15
    20 gr East Kent Golding @ 15
    10 gr Willamette @ WP
    20 gr East Kent Golding @ WP
    10 gr Willamette @ tørrhumle
    20 gr East Kent Golding @ tørrhumle

    Det ga meg mer enn nok Willamette. Ølet er godt nok, men jeg bruker nok heller Fuggles, så lenge jeg kan få tak i det. EKG + Fuggles er uslåelig:). Det kan virke som om Willametten har godt av en smule lagring. Jeg flaska 13. februar, og nå begynner den å runde seg av litt. (Kan være at det er amber malten som gir det inntrykket, også.)
     
  4. langfjes

    langfjes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Sist jeg kjøpte Fuggles var den ostete og min lokale hjemmebryggeforretning har ikke fått inn ny årgang siden sist, derfor gidder jeg ikke ta sjansen. Interessant at du har gått for 2:1-ratio når jeg tenker 1:1, også interessant (og bra) du fikk nok Willamette. Jeg har ikke mer EKG i fryseren enn de 25 g jeg har beregnet, men da går jeg hvertfall ikke for 1:2-ratio fordel Willamette :)
     
  5. CupCayk

    CupCayk
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hedmark
    Skal lage noe som likner en irish cream ale. Tenkte på tre humler. fwh, 60 og 30. Ekg. Challenger og northern brewer på alle tre til par og tjue ibu. Greie tilsetninger eller rotete?
     
  6. langfjes

    langfjes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Noe spesiell grunn til at du kombinerer fwh- og 60 min-tilsetningene? Om du ønsker smaksbidrag fra alle tre ville jeg kombinert på 30-minutteren, mens fwh og 60-minutteren holdes av til den med høyest alpha. Jeg antar at det blir ganske lite smak fra de tidligste humlene.
     
  7. CupCayk

    CupCayk
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hedmark
    Jeg har sett det et sted. Ingen spesiell grunn. Kanskje jeg bør gjøre som du sier.
     
  8. CupCayk

    CupCayk
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hedmark
    Pale 76%
    Flaket mais 11%
    Carapils 10%
    RB 3%

    Dette er maltbasen for cream alen. Jeg har EKG, Challenger, Willamette, Target, Northern Brewer, Fuggles. Noen som vil komme med et forslag til humletilsetninger :)? har aldri laget et sånt øl, aner ikke hva slags smak jeg kan forvente. Den meskes på 67*C og gjøres med M54 California Lager.
     
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Northern Brewer er jo klassisk, jeg tror også Williamette ville passet i en Cream Ale
     
  10. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    Har planer om å med tiden forsøke meg på en byggvin. Har en "serie" gående, hvor jeg baserer den neste oppskriften på noen hovedelemeter fra forrige. Denne byggvinen blir basert på en OG 1.092 RIS med munichmalt som basemalt, som jeg ble ekstremt fornøyd med. Jeg har lite (les: ingen) erfaring med byggvin, men ser fra andre oppskrifter at det jeg har sett for meg nok blir litt annerledes/for mange ingredienser/feil ingredienser. Ønsker gjerne tilbakespill på maltsammensetninge og andre verdier. Vil det bli førrgæli, eller er det noe som kan bli bra? Tenker da særlig på mengde munichmalt og røstede maltsorter.

    15 liter
    OG 1.118 FG 1.026 IBU 67

    54 % munich malt lys
    10 % rugmalt
    10 % pilsnermalt
    3 % caramel 80 L
    3 % caramel 120 L
    2.5 % sjokolademalt lys
    17.5 % munich maltekstrakt (50/50 munch og palemalt)

    60 min Chinook til 67 BU
    10 min EKG 100 gram
    Tenker å gjære med US-05 på 18 grader, og om det blir nødvendig å hjelpe den videre bruke en annen arbeidshest etterhvert.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ser ikke noen problemer der. De tre skulle vel passe sammen, og uansett så funker de jo stort sett bare som bitterhumler.
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det ble sånn til slutt:
    Malt
    4,5 kg Pilsnermalt
    0,3 kg Melanoidinmalt
    0,3 kg Flaked Barley
    0,3 kg sukker
    Humle
    15 gr Magnum @ 60
    20 gr Tettnang @ 5
    20 gr Tettnang @ WP
    Gjær
    US-05 (to poser)

    Hva slags øl er det egentlig? Det nærmer seg 1.020 nå, og smaker intenst av malt. Jeg tror det blir alt for tydelig malt- og humlepreget til å kalles en Cream Ale. Og hva blir det da?
     
  13. Hannaas

    Hannaas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Digg.
     
    Finn Berger og Ekornskurken liker dette.
  14. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
     
    Finn Berger, Hannaas og Ekornskurken liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det tror jeg faktisk det blir - hvis grønnølsmaken er noe å gå etter:). Det eneste er at det er mulig det er i overkant med melanoidinmalt der med litt mer enn 5%. Melanoidin er noe jeg ikke har særlig erfaring med.

    @LarsUlv hehe - mye mulig det er det nærmeste jeg kommer:). Jeg har kikket på stilbeskrivelser, men dette ølet ramler mellom alle, så vidt jeg kan se. Så jeg lurer litt på hva en øldommer ville gjort ut av det. Ikke at jeg tenker på å sende det inn til noen konkurranse. Konkurranser er noe jeg føler jeg skal vente med.
     
  16. Lauritz1

    Lauritz1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Voss
    Hei!

    Jeg er ikke veldig erfaren med brygging og hva som passer sammen i en oppskrift, men google er min venn. Har gjort et forsøk på å sette sammen en dobbel ipa som vil bli mitt første brygg på eget utstyr. Er ikke redd for utfordringer. Har brygget med andre sitt utstyr en gang og vært med på andres brygging to ganger.

    Tenker å bruke kjøleboks og batch sparge. Har prøvd å legge meg så nært som mulig opp mot BU:GU på 1,13, derav navnet BU:GU IIPA :)
    Bruker beersmith.

    Hva tror dere om denne sammensetningen?

    Boil Size: 32,93 l
    Post Boil Volume: 28,13 l
    Batch Size (fermenter): 25,00 l
    Bottling Volume: 23,00 l
    Estimated OG: 1,080 SG
    Estimated Color: 23,6 EBC
    Estimated IBU: 90,6 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 70,00 %
    Est Mash Efficiency: 75,6 %
    Boil Time: 90 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amt Name Type # %/IBU
    6,30 kg Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC) Grain 1 70,4 %
    1,09 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 2 12,2 %
    0,65 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3 7,2 %
    0,22 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 4 2,4 %
    0,70 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 5 7,8 %
    23,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 24,4 IBUs
    74,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 20,0 min Hop 7 47,5 IBUs
    65,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 13,7 IBUs
    55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 9 4,9 IBUs
    55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
    55,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
    2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 12 -
    55,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
    55,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 14 0,0 IBUs


    Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
    Total Grain Weight: 8,95 kg
    ----------------------------
    Name Description Step Temperature Step Time
    Mash In Add 24,75 l of water at 74,4 C 66,0 C 60 min

    Sparge: Batch sparge with 2 steps (0,97l, 17,46l) of 78,0 C water
     
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg ville ikke brukt så mørk krystall malt og kanskje litt mindre cara
     
  18. Lauritz1

    Lauritz1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Voss
    Bra innspill! Bør nok sette meg mer inn i de forskjellige malttypene.
    Har justert inn litt:
    Boil Size: 32,93 l
    Post Boil Volume: 28,13 l
    Batch Size (fermenter): 25,00 l
    Bottling Volume: 23,00 l
    Estimated OG: 1,080 SG
    Estimated Color: 18,4 EBC
    Estimated IBU: 90,4 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 70,00 %
    Est Mash Efficiency: 75,6 %
    Boil Time: 90 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amt Name Type # %/IBU
    7,00 kg Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC) Grain 1 76,1 %
    0,80 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 2 8,7 %
    0,50 kg Caraamber (Weyermann) (70,9 EBC) Grain 3 5,4 %
    0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 4 5,4 %
    0,40 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 5 4,3 %
    23,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 24,3 IBUs
    74,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 20,0 min Hop 7 47,4 IBUs
    65,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 13,7 IBUs
    55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 9 4,9 IBUs
    55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
    55,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
    2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 12 -
    55,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
    55,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
     
  19. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ser bedre ut, hold deg under 20 EBC


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Blir det ikke lite gjær til så høy OG uten en starter? Og noen grunn til å bruke dextrose og ikke sukrose?
     

Del denne siden