1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brygg ditt øl. Smak. Spør etter på om kva som er feil når du har smakt


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    #161 Jo-Helge, 17 Apr 2017
    Sist redigert: 17 Apr 2017
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er jo et godt råd, men det ene utelukker vel ikke det andre? Og fikk du et godt svar i denne tråden, så kanskje du slipper å spørre etterpå om hva som er feil med ølet ditt?
     
    Jo-Helge liker dette.
  3. CupCayk

    CupCayk
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hedmark
    Likte begge svarene, men det siste best. Så jeg dropper tørrhumlinga for denne gang.
     
    Jo-Helge liker dette.
  4. VictorG

    VictorG
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hønefoss
    Hei!
    Hadde tenkt å eksperimentere litt med egne resept etter noen greiie førsøk med ferdige ølsett. Lurte på litt inspill da det er første gangen jeg setter ihop dette selv.

    Først ut er en fruktøl til dama

    3kg Pilsner Malt
    1.5kg Hvete Malt
    1kg Flaket Hvete

    15g Saaz @ 90min
    25g Saaz @ 10min

    1.5-2kg fryste bringebær etter ca 7 dager

    Mangrove Jack's Belgian Wit M21 ? gjæres på 20 grader

    Mine funderinger kring dette reseptet er hvordan jeg skal meske med tanke på så mye hvete. Har fram till nå bare drivit med enstegsmesking. Rekommendationer på annet gjær?
     
  5. VictorG

    VictorG
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hønefoss
    Andre ut er en Amerikansk IPA


    5.5kg Maris Otter Pale Malt
    0.4kg Red X Malt
    0.3kg Hvete Malt
    0.5kg Lyst Candi Sukker

    10g Saaz @ 60min
    10g Chinook @ 60min

    25g Amarillo @ 5min
    25g Chinook @ 5min
    25g Citra @ 5min
    25g Mosaic @ 5min
    25g Nelson Sauvin @ 5min

    25g Amarillo @WP
    25g Chinook @WP
    25g Citra @WP
    25g Mosaic @WP
    25g Nelson Sauvin @WP

    25g Citra @ Dry Hop
    30g Mosaic @ Dry Hop
    25g Nelson Sauvin @ Dry Hop

    Mangrove Jack's M44 US West Coast @ 20grader

    Humle tilsettningerne er taget fra Cervisiams Jungle Juice.

    Også her lurer jeg på hvordan jeg skal meske og eventuellt valg av gjær?
     
    olavn og loebrygg liker dette.
  6. 2r Olsen

    2r Olsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,lurte på om det blir bra å lage en split batch med kun bitterhumle (feks Magnum) til ønsket IBU. Så tørrhumlet med forskjellige humle. I forhold til feks 10 og 5 min aroma/smakshumle?
     
    #166 2r Olsen, 20 Apr 2017
    Sist redigert: 21 Apr 2017
  7. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg tror det er mulig


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvor Red-X?
    og kanskje litt mye sukker..


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Litt vanskelig å kommentere uten å vite hva det er du vil oppnå, men jeg prøver likevel:

    Jeg lurer på hva det sukkeret gjør der? Smaksmessig kommer du neppe til å merke det, så du kan like gjerne bruke vanlig sukker. Resultatet blir jo uansett at du får et veldig tørt resultat, og det tror jeg ærlig talt ikke blir godt. Men det kan jo hende du liker humlesterke tørre, lyse IPA'er? (Verste jeg vet;).) Men siden du bruker Maris Otter, vil du vel ha litt malt i bunnen, og sukkeret slår jo i hjel den ideen, slik jeg ser det.

    Jeg regner med at Red X er der for fargens skyld. Greit nok. Og hveten for skum? Men så, hvis poenget var å bygge litt maltsødme for å balansere humla, ville jeg hivd i Munich i stedet for sukker. Kanskje like deler mørk og lys?

    Hvorfor du skal ha i Saaz på 60 minutter, skjønner jeg heller ikke. Du skal ha ekstremt fine smaksløker for å registrere den:).

    Gjær? Jeg kjenner ikke den tørrgjæren der, men det er vel en grei variant til IPA? Mange bruker engelske gjærtyper til amerikanske IPA'er, for å tilføre litt smak. Min favoritt er WLP013 (på 19-20 grader). Eller gjør som Kinn, og bruk Wyeast 1318, som kan gi ørlite grann restsødme - hvilket ikke er dumt i en IPA. Hvis du liker Vestkyst, så gå for 1318.
     
  10. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvis målet er å etterligne Jungle Juice
    ønsker du ikke mørke malttyper,
    men litt sukker er en fordel i doble IPA'r, men 10% blir for mye
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nå er det ikke oppgitt noe volum her, men med de humlemengdene kan det vel ikke være noen minibatch - og da er vel dette en ganske moderat IPA?
     
  12. Ølhund80

    Ølhund80
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noen innspill på den her?
    Vil brygge en lettdrikkelig Apa med Amarillo&Citra , men er usikker på basemaltet..

    A/C pale ale :
    OG : 1050
    FG : 1011
    IBU: 30
    SRM : 7
    ABV : 5%

    4kg Maris otter pale malt
    1kg Vienna malt
    0,3 kg Carapils
    0,1 kg Crystal 120L

    20g Amarillo @60min
    10g Citra @15min
    20g Amarillo @5 min
    20g Citra @5min (flytte disse til 2min??)
    30g Citra (tørrhumle)

    Gjære med us-05 i to uker(til ønsket Fg er nådd.) Lurer på å kutte ut vienna malt å kun gå for maris otter som basemalt.. Tycker ni grabbar?
     
  13. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ser fin ut, men er enig i Vienna vurderingen
    Også ville jeg brukt Citra som bitterhumle og flytta 5 min humla til 2 som du foreslå


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Ølhund80

    Ølhund80
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok, takk for svar :)
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    0,3 kg Vienna i en Kølsch der resten er lyst pilsnermalt fungerer greit; dvs. jeg har fremdeles et lyst, reint øl med god maltsmak. Mulig at 1 kg er mye. Skulle jeg brygget den der, ville jeg vel begynt med 500 gram. Så kan du heller øke til 1 kg neste gang, om du synes du får for lite effekt. Og det ser veldig godt ut, så det blir sikkert en neste gang:).

    Synes det virker råflott å spandere Amarillo som bitterhumle. Det blir jo ikke vondt, men hvorfor? (Forslag: Simcoe.) Jeg ville brukt den til tørrhumling sammen med Citra i stedet.

    Og så er jeg enig i forslaget om flytte fra 5 til 2 min.
     
  16. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Men dette er ingen Kølsch


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. Ølhund80

    Ølhund80
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Grunnen til Amarillo som bitterhumle vet jeg egentlig ikke.. ;-) Tenkte vel litt hipp som happ kanskje..:) Men jeg har en del chinook i frysern, kanskje bruke den som bitter å hive amarillo som tørrhumle sammen med Citra..
     
  18. stigus

    stigus
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Løvenstad
    Chinook amarillo og citra er en god kombo
     
    Ølhund80 og Finn Berger liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Her er et xbeeriment der chinook og simcoe kjøres mot hverandre for å teste effekten av mye og lite co-humulone i bitterhumla. Artig lesning - men få med disclaimer'n;).

    Jeg har brukt Simcoe en del, og kan i alle fall si at den er helt fin. Kunne godt tenkt meg den videre i prosessen, også.
     
    stigus liker dette.
  20. stigus

    stigus
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Løvenstad
    Mesker du for å unngå alt for høy utgjæring og går opp til 3-4 kg (antar dette er en 25L-batch) bringebær så blir dette veldig bra, tror jeg. Min erfaring er at så lenge man bruker bær og ikke noen form for ekstrakt så er det ganske passe, når du først lager bærøl.
     

Del denne siden