"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg vil ha et lyst øl med litt maltfylde, og Mittelfrüh til omtrent 30 IBU. En litt fet Cream Ale, egentlig. Ser dette tilforlatelig ut:

Til 28 liter i kjelen etter kok. 82% effektivitet, batch sparge, 77% utgjæring. Preboil SG 1.040, OG 1.047, FG 1.011. 4,7% ABV. Meske på 63 + 68 grader. Gjære på 14 => 16

3 kg Pale ale malt
1 kg hvetemalt
0,5 kg Lys Munich
0,5 kg melanoidin

US-05 eller wlp004 (må gjære den siste litt høyere enn antydet ovenfor).

Mulig jeg skulle hive inn litt sukker?

Har sett på denne en stund nå. Det holder kanskje lenge med 200 gram melanoidin? Og så tror jeg at jeg legger jeg inn 300 gram sukker. Men jeg har lite erfaring med sukker. Er det der nok til å tørre ut ølet litt?
 
Har tenkt å benytte EKG og Willamette til smak og aroma i en ESB. Har i den forbindelse lest på en del amerikanske fora at det skal ganske mye Willamette til før man får ønsket smak og aroma i ølet, er dette bare fordi amerikanerne "ikke har oppdaget subtilitet", for å sitere Keeling i en episode av After Two Beers?

Jeg planlegger som følger:

-Relativt standard ESB-grist (MO Pale Malt, litt amber og crystal 60L, Lyles Golden Syrup)
-21 L øl til gjæring. OG 1.057, IBU 46.

10 g hver av EKG og Willamette på 20 min
10 g hver av EKG og Willamette på 2 min
5 g hver av EKG og Willamette som tørrhumling.

Vil dette gi en merkbar Willamette-effekt i en ESB?
 
Har tenkt å benytte EKG og Willamette til smak og aroma i en ESB. Har i den forbindelse lest på en del amerikanske fora at det skal ganske mye Willamette til før man får ønsket smak og aroma i ølet, er dette bare fordi amerikanerne "ikke har oppdaget subtilitet", for å sitere Keeling i en episode av After Two Beers?

Jeg planlegger som følger:

-Relativt standard ESB-grist (MO Pale Malt, litt amber og crystal 60L, Lyles Golden Syrup)
-21 L øl til gjæring. OG 1.057, IBU 46.

10 g hver av EKG og Willamette på 20 min
10 g hver av EKG og Willamette på 2 min
5 g hver av EKG og Willamette som tørrhumling.

Vil dette gi en merkbar Willamette-effekt i en ESB?

Jeg brygga noe ganske likt, men bare til 4,7%, og hadde dette humleskjemaet 24 liter til gjæring):
Humle (31 IBU)
18 gr Magnum @ 60
10 gr Willamette @ 15
20 gr East Kent Golding @ 15
10 gr Willamette @ WP
20 gr East Kent Golding @ WP
10 gr Willamette @ tørrhumle
20 gr East Kent Golding @ tørrhumle

Det ga meg mer enn nok Willamette. Ølet er godt nok, men jeg bruker nok heller Fuggles, så lenge jeg kan få tak i det. EKG + Fuggles er uslåelig:). Det kan virke som om Willametten har godt av en smule lagring. Jeg flaska 13. februar, og nå begynner den å runde seg av litt. (Kan være at det er amber malten som gir det inntrykket, også.)
 
Jeg brygga noe ganske likt, men bare til 4,7%, og hadde dette humleskjemaet 24 liter til gjæring):
Humle (31 IBU)
18 gr Magnum @ 60
10 gr Willamette @ 15
20 gr East Kent Golding @ 15
10 gr Willamette @ WP
20 gr East Kent Golding @ WP
10 gr Willamette @ tørrhumle
20 gr East Kent Golding @ tørrhumle

Det ga meg mer enn nok Willamette. Ølet er godt nok, men jeg bruker nok heller Fuggles, så lenge jeg kan få tak i det. EKG + Fuggles er uslåelig:). Det kan virke som om Willametten har godt av en smule lagring. Jeg flaska 13. februar, og nå begynner den å runde seg av litt. (Kan være at det er amber malten som gir det inntrykket, også.)

Sist jeg kjøpte Fuggles var den ostete og min lokale hjemmebryggeforretning har ikke fått inn ny årgang siden sist, derfor gidder jeg ikke ta sjansen. Interessant at du har gått for 2:1-ratio når jeg tenker 1:1, også interessant (og bra) du fikk nok Willamette. Jeg har ikke mer EKG i fryseren enn de 25 g jeg har beregnet, men da går jeg hvertfall ikke for 1:2-ratio fordel Willamette :)
 
Skal lage noe som likner en irish cream ale. Tenkte på tre humler. fwh, 60 og 30. Ekg. Challenger og northern brewer på alle tre til par og tjue ibu. Greie tilsetninger eller rotete?
 
Noe spesiell grunn til at du kombinerer fwh- og 60 min-tilsetningene? Om du ønsker smaksbidrag fra alle tre ville jeg kombinert på 30-minutteren, mens fwh og 60-minutteren holdes av til den med høyest alpha. Jeg antar at det blir ganske lite smak fra de tidligste humlene.
 
Pale 76%
Flaket mais 11%
Carapils 10%
RB 3%

Dette er maltbasen for cream alen. Jeg har EKG, Challenger, Willamette, Target, Northern Brewer, Fuggles. Noen som vil komme med et forslag til humletilsetninger :)? har aldri laget et sånt øl, aner ikke hva slags smak jeg kan forvente. Den meskes på 67*C og gjøres med M54 California Lager.
 
Har planer om å med tiden forsøke meg på en byggvin. Har en "serie" gående, hvor jeg baserer den neste oppskriften på noen hovedelemeter fra forrige. Denne byggvinen blir basert på en OG 1.092 RIS med munichmalt som basemalt, som jeg ble ekstremt fornøyd med. Jeg har lite (les: ingen) erfaring med byggvin, men ser fra andre oppskrifter at det jeg har sett for meg nok blir litt annerledes/for mange ingredienser/feil ingredienser. Ønsker gjerne tilbakespill på maltsammensetninge og andre verdier. Vil det bli førrgæli, eller er det noe som kan bli bra? Tenker da særlig på mengde munichmalt og røstede maltsorter.

15 liter
OG 1.118 FG 1.026 IBU 67

54 % munich malt lys
10 % rugmalt
10 % pilsnermalt
3 % caramel 80 L
3 % caramel 120 L
2.5 % sjokolademalt lys
17.5 % munich maltekstrakt (50/50 munch og palemalt)

60 min Chinook til 67 BU
10 min EKG 100 gram
Tenker å gjære med US-05 på 18 grader, og om det blir nødvendig å hjelpe den videre bruke en annen arbeidshest etterhvert.
 
Skal lage noe som likner en irish cream ale. Tenkte på tre humler. fwh, 60 og 30. Ekg. Challenger og northern brewer på alle tre til par og tjue ibu. Greie tilsetninger eller rotete?

Ser ikke noen problemer der. De tre skulle vel passe sammen, og uansett så funker de jo stort sett bare som bitterhumler.
 
Jeg vil ha et lyst øl med litt maltfylde, og Mittelfrüh til omtrent 30 IBU. En litt fet Cream Ale, egentlig. Ser dette tilforlatelig ut:

Til 28 liter i kjelen etter kok. 82% effektivitet, batch sparge, 77% utgjæring. Preboil SG 1.040, OG 1.047, FG 1.011. 4,7% ABV. Meske på 63 + 68 grader. Gjære på 14 => 16

3 kg Pale ale malt
1 kg hvetemalt
0,5 kg Lys Munich
0,5 kg melanoidin

US-05 eller wlp004 (må gjære den siste litt høyere enn antydet ovenfor).

Mulig jeg skulle hive inn litt sukker?

Det ble sånn til slutt:
Malt
4,5 kg Pilsnermalt
0,3 kg Melanoidinmalt
0,3 kg Flaked Barley
0,3 kg sukker
Humle
15 gr Magnum @ 60
20 gr Tettnang @ 5
20 gr Tettnang @ WP
Gjær
US-05 (to poser)

Hva slags øl er det egentlig? Det nærmer seg 1.020 nå, og smaker intenst av malt. Jeg tror det blir alt for tydelig malt- og humlepreget til å kalles en Cream Ale. Og hva blir det da?
 

Det tror jeg faktisk det blir - hvis grønnølsmaken er noe å gå etter:). Det eneste er at det er mulig det er i overkant med melanoidinmalt der med litt mer enn 5%. Melanoidin er noe jeg ikke har særlig erfaring med.


@LarsUlv hehe - mye mulig det er det nærmeste jeg kommer:). Jeg har kikket på stilbeskrivelser, men dette ølet ramler mellom alle, så vidt jeg kan se. Så jeg lurer litt på hva en øldommer ville gjort ut av det. Ikke at jeg tenker på å sende det inn til noen konkurranse. Konkurranser er noe jeg føler jeg skal vente med.
 
Hei!

Jeg er ikke veldig erfaren med brygging og hva som passer sammen i en oppskrift, men google er min venn. Har gjort et forsøk på å sette sammen en dobbel ipa som vil bli mitt første brygg på eget utstyr. Er ikke redd for utfordringer. Har brygget med andre sitt utstyr en gang og vært med på andres brygging to ganger.

Tenker å bruke kjøleboks og batch sparge. Har prøvd å legge meg så nært som mulig opp mot BU:GU på 1,13, derav navnet BU:GU IIPA :)
Bruker beersmith.

Hva tror dere om denne sammensetningen?

Boil Size: 32,93 l
Post Boil Volume: 28,13 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Bottling Volume: 23,00 l
Estimated OG: 1,080 SG
Estimated Color: 23,6 EBC
Estimated IBU: 90,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 75,6 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
6,30 kg Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC) Grain 1 70,4 %
1,09 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 2 12,2 %
0,65 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3 7,2 %
0,22 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 4 2,4 %
0,70 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 5 7,8 %
23,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 24,4 IBUs
74,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 20,0 min Hop 7 47,5 IBUs
65,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 13,7 IBUs
55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 9 4,9 IBUs
55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
55,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 12 -
55,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
55,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 14 0,0 IBUs


Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 8,95 kg
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 24,75 l of water at 74,4 C 66,0 C 60 min

Sparge: Batch sparge with 2 steps (0,97l, 17,46l) of 78,0 C water
 
Bra innspill! Bør nok sette meg mer inn i de forskjellige malttypene.
Har justert inn litt:
Boil Size: 32,93 l
Post Boil Volume: 28,13 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Bottling Volume: 23,00 l
Estimated OG: 1,080 SG
Estimated Color: 18,4 EBC
Estimated IBU: 90,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 75,6 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
7,00 kg Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC) Grain 1 76,1 %
0,80 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 2 8,7 %
0,50 kg Caraamber (Weyermann) (70,9 EBC) Grain 3 5,4 %
0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 4 5,4 %
0,40 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 5 4,3 %
23,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 24,3 IBUs
74,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 20,0 min Hop 7 47,4 IBUs
65,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 13,7 IBUs
55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 9 4,9 IBUs
55,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
55,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 12 -
55,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
55,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
 
Blir det ikke lite gjær til så høy OG uten en starter? Og noen grunn til å bruke dextrose og ikke sukrose?
 
Tilbake
Topp