"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Går svanger med en IPA. Skal forsøke den nye Denalihumla kjøpt på Brewshop. Oppskrifta er bygd på en ipa med bare Maris Otter, citra og amarillo som jeg brygget med stort hell i høst. Jeg tenker å utvide til noe sånt:

Volume 25 litres
OG 1070
Boil Volume 30 litres
Boil gravity 1059
Alcohol (ABV) 7.3 %
Colour 13 EBC (Amber)
Bitterness 65 IBU
BU:GU 0.93

FG 1014


Fermentables
Maris Otter Pale Malt 6 EBC 6500 g
Munich Malt 25 EBC 500 g
7000 g
Mash schedule
21 l Mesk 65 °C 90 min
Sirkulering 78 °C 20 min
15 l Skylling 80 °C 50 min
Total grain weight for mash: 7000 g

Hops
Amarillo 8.6 % 40 g 60 min
Citra 12.2 % 25 g 10 min
Nugget 14.2 % 25 g 10 min
Nugget 14.2 % 25 g 5 min
Citra 12.2 % 25 g 5 min
Citra 12.2 % 50 g 1 min
Nugget 14.2 % 50 g 1 min

Fermentation
Fermentation WLP001 California Ale 18 °C 14 days

innspill mottas :)
 
Går svanger med en IPA. Skal forsøke den nye Denalihumla kjøpt på Brewshop. Oppskrifta er bygd på en ipa med bare Maris Otter, citra og amarillo som jeg brygget med stort hell i høst. Jeg tenker å utvide til noe sånt:

Volume 25 litres
OG 1070
Boil Volume 30 litres
Boil gravity 1059
Alcohol (ABV) 7.3 %
Colour 13 EBC (Amber)
Bitterness 65 IBU
BU:GU 0.93

FG 1014


Fermentables
Maris Otter Pale Malt 6 EBC 6500 g
Munich Malt 25 EBC 500 g
7000 g
Mash schedule
21 l Mesk 65 °C 90 min
Sirkulering 78 °C 20 min
15 l Skylling 80 °C 50 min
Total grain weight for mash: 7000 g

Hops
Amarillo 8.6 % 40 g 60 min
Citra 12.2 % 25 g 10 min
Nugget 14.2 % 25 g 10 min
Nugget 14.2 % 25 g 5 min
Citra 12.2 % 25 g 5 min
Citra 12.2 % 50 g 1 min
Nugget 14.2 % 50 g 1 min

Fermentation
Fermentation WLP001 California Ale 18 °C 14 days

innspill mottas :)

Hvis du vil prøve Denali humla så er det vel en fordel å ha noe av den i oppskriften? ;)
 
Riktig oppskrift blir:
Volume 25 litres
OG 1070

Boil Volume 30 litres
Boil gravity 1059

Alcohol (ABV) 7.3 %
Colour 13 EBC (Amber)
Bitterness 65 IBU
BU:GU 0.93

FG 1014


Fermentables
Maris Otter Pale Malt 6 EBC 6500 g
Munich Malt 25 EBC 500 g
7000 g

Mash schedule

21 l Mesk 65 °C 90 min
Sirkulering 78 °C 20 min
15 l Skylling 80 °C 50 min
Total grain weight for mash: 7000 g

Hops
Amarillo 8.6 % 40 g 60 min
Citra 12.2 % 25 g 10 min
Denali 14.2 % 25 g 10 min
Denali 14.2 % 25 g 5 min
Citra 12.2 % 25 g 5 min
Citra 12.2 % 50 g 1 min
Denali 14.2 % 50 g 1 min

Fermentation
Fermentation WLP001 California Ale 18 °C 14 days
 
Hva tenker de lærde om dette?
Passer nok ikke inn under noen typebeskrivelse..

5,0 kg Pilsnermalt
0,5 kg Munich
0,2 kg Melanoiden
0,1 kg Havregryn

Koketid: 90 min

10g Polaris - 60 min
40g Cascade - 5 min
60g Cascade - 0 min

Tørrhumlet med 60g Citra, tilsatt sammen med kveiken.

Gjær: Ukjent Kveik, har visst vært på gården jeg skaffet den i mange, mange generasjoner. Pitches på 30 grader, gjæres i 5 døgn på 35 grader.
 
Hva tenker de lærde om dette?
Passer nok ikke inn under noen typebeskrivelse..

5,0 kg Pilsnermalt
0,5 kg Munich
0,2 kg Melanoiden
0,1 kg Havregryn

Koketid: 90 min

10g Polaris - 60 min
40g Cascade - 5 min
60g Cascade - 0 min

Tørrhumlet med 60g Citra, tilsatt sammen med kveiken.

Gjær: Ukjent Kveik, har visst vært på gården jeg skaffet den i mange, mange generasjoner. Pitches på 30 grader, gjæres i 5 døgn på 35 grader.

India Pale Lager? Blir sikkert godt, det der:).
 
India Pale Lager? Blir sikkert godt, det der:).

Ja, det ble veldig balansert, fruktig og godt! Mesket på 66c. Er «IPL» en standard type?
Finnes det muligheter for å få analysert hvilken type kveik jeg har? Fått den fra Voss, men vedkommende jeg fikk den fra har ikke et forhold til type.. fikk bare vite at den har blitt brukt i generasjoner på den gården..
 
Ja, det ble veldig balansert, fruktig og godt! Mesket på 66c. Er «IPL» en standard type?
Finnes det muligheter for å få analysert hvilken type kveik jeg har? Fått den fra Voss, men vedkommende jeg fikk den fra har ikke et forhold til type.. fikk bare vite at den har blitt brukt i generasjoner på den gården..

Du bør absolutt ta kontakt med Lars Marius Garshol:).
 
Ja, det ble veldig balansert, fruktig og godt! Mesket på 66c. Er «IPL» en standard type?
Finnes det muligheter for å få analysert hvilken type kveik jeg har? Fått den fra Voss, men vedkommende jeg fikk den fra har ikke et forhold til type.. fikk bare vite at den har blitt brukt i generasjoner på den gården..

Hvilken gård?
 
Det er noen som som gjærer 34/70 på nærmere ale-temperatur, det smaker ikke som en lager for det, så jeg vil si at det er en kombinasjon av gjær og temperatur. Grensene begynner å bli visket ut mtp det å si at det er en ale eller lager ut ifra gjærvalg. Noen gjærer jo også 05 på lav temperatur i den tro at det skal bli "lager"-aktig, og det er jo helt på trynet egentlig å si at man har laget en "lager" da.
 
Skjønner det, tenker på gjæren. Hvor går grensene for den?

Si det. Her trenger vi kanskje egentlig en kvalifisert biolog. Alegjær heter på latin saccharomyces cerevisiae, og lagergjær saccharomyces pastorianus. Den siste er en hybrid mellom en gjær som heter saccharomyces eubayanus og cerevisiae, og det som skiller pastorianus og cerevisiae er så vidt jeg vet først og fremst at pastorianus har evnen til å nyttiggjøre seg disakkaridet melibiose, hvilket har liten betydning i ølbrygging. (Mer interessant er det at pastorianus er flinkere til å ete opp maltotriosen, som utgjør ca. 15-20% av sukkeret i vørteren.) I praksis er det evnen til å gjære vørteren ved lavere temperatur som skiller pastorianus fra cerevisiae.

En annen gjærtype som brukes i ølproduksjon er brettanomyces - som i moderne ølbrygging stort sett sees på som en farlig forurensning. Men i noen øl er den "riktig". I surøl spiller også bakterier en viktig rolle.

Hva som kan ha rota seg inn i den sørpa som har vært brukt til å lage øl på en gård i Norge, er vanskelig å si. Diverse varianter av gjær lever i naturen - "villgjær" - og det gjør det veldig spennende. Samtidig kan godt industrigjær til baking (Idun blå) ha vært brukt - og hvorfor ikke lagergjær, hentet fra et bryggeri? Jeg fikk sjøl tak i gjær fra Schous på 1960-tallet.
 
Har du brygget siden 60-tallet?

Nå frista du meg hardt til å svare "ja":p. Men ...

Jeg satte én dunk med "øl" på slutten av 60-tallet. Kjøpte Moss maltekstrakt, og fikk med meg gjær på ei mjølkeflaske fra Schous (på hjørnet nederst i Trondhjemsveien) på en bytur. Resultatet blei tappet på flasker. Helt dødt, og uten humle eller noe annet. Men det inneholdt alkohol, og jeg tror ikke det hadde noen direkte avskyelige usmaker. Det blei i alle fall drukket:D. Men det blei altså ikke starten på noen bryggerkarriere - den gangen;).
 
Tilbake
Topp