"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

I ettermiddag/kveld skal det brygges IPA, med utgangspunkt i @Finns Kinn Vestkyst-oppskrift, men med Imperial A38 Juice-gjær (mer "NEIPA-aktig") og Azacca istedenfor Centennial.

23 liter batch size. OG 1,064, FG 1,014 (?). ABV 6,6. IBU er bare 47 ifølge BeerSmith, men det tror jeg ikke noe på. Humleskjemaet nedenfor er omtrentlig, da jeg vil tilpasse litt til hvor mye jeg har igjen av slanter her og der.

6,5 kg Maris Otter (93%)
0,3 kg Caramunich I (100 EBC)
0,2 kg Caramalt (60 EBC)

15 g Azacca, Columbus, Simcoe @ 15 og 2
15 g Azacca, Columbus, Simcoe, Amarillo @ hopstand
15 g Azacca, Columbus, Simcoe, Amarillo @ dry hop

Her er ikke målet nødvendigvis å klone Vestkyst, men ta utgangspunkt i den oppskriften for en god IPA.

Dette bør vel fungere greit?

Jeg har også Ekuanot- og Loral-humle liggende, men tror Azacca vil fungere best av de tre alternativene.

Loral er i alle fall ikke noe alternativ. Den er mest som ei tysk edelhumle. Ekuanot ville antakelig være greit. Azacca har jeg ingen erfaring med.
 
Enig.

@Grevling :029 krever egentlig at du behandler ølet som en lager om du vil unngå det fruktige preget - som jeg ikke liker noe særlig.

Planen var å pitche på 12 grader, la den stige til 14 og stå der et par tre dager, deretter heve til 16 osv. Mulig 14 blir for høyt til å unngå for mye fruktighet?

Når det gjelder oppskrift så har jeg hentet forslaget til gjær fra et amerikansk bryggeblad, så skal se om jeg finner det igjen. Ble vertfall anbefalt å prøve kølch gjær om man hadde god temperatur kontroll. Skal forøvrig gjøres under trykk.

Enig i at det ligner fælt på en kølch selvsagt, men nå er vel ikke cream ale, kølch og lager vesensforskjellige i utgangspunktet heller?
 
Planen var å pitche på 12 grader, la den stige til 14 og stå der et par tre dager, deretter heve til 16 osv. Mulig 14 blir for høyt til å unngå for mye fruktighet?

Når det gjelder oppskrift så har jeg hentet forslaget til gjær fra et amerikansk bryggeblad, så skal se om jeg finner det igjen. Ble vertfall anbefalt å prøve kølch gjær om man hadde god temperatur kontroll. Skal forøvrig gjøres under trykk.

Enig i at det ligner fælt på en kølch selvsagt, men nå er vel ikke cream ale, kølch og lager vesensforskjellige i utgangspunktet heller?

Grensene er hårfine. Men kølschgjær er noe av det verre å handskes med. Gjæringsskjemet virker helt riktig, men problemet er at det du sitter med når gjæringen er ferdig, ikke er ferdig. Det er derfra og ut det blir vanskelig. Og det slipper du om du bruker 05/001.
 
Grensene er hårfine. Men kølschgjær er noe av det verre å handskes med. Gjæringsskjemet virker helt riktig, men problemet er at det du sitter med når gjæringen er ferdig, ikke er ferdig. Det er derfra og ut det blir vanskelig. Og det slipper du om du bruker 05/001.

Ja ja, starteren er nesten ferdig så blir uansett gøy å forsøke denne. Hadde sett for meg litt lagring på den, så tenker jeg smaker jevnt og trutt på den, og noterer utviklingen underveis. Siste pils var halvparten borte når den var ferdig :rolleyes:
 
Planen var å pitche på 12 grader, la den stige til 14 og stå der et par tre dager, deretter heve til 16 osv. Mulig 14 blir for høyt til å unngå for mye fruktighet?

Når det gjelder oppskrift så har jeg hentet forslaget til gjær fra et amerikansk bryggeblad, så skal se om jeg finner det igjen. Ble vertfall anbefalt å prøve kølch gjær om man hadde god temperatur kontroll. Skal forøvrig gjøres under trykk.

Enig i at det ligner fælt på en kølch selvsagt, men nå er vel ikke cream ale, kølch og lager vesensforskjellige i utgangspunktet heller?

14 grader skal være en vanlig temperatur å brygge kølsch på hos bryggeriene i Køln, så å la hovedgjæringen foregå på 14, blir riktig.

Et lite paradoks: En kølsch skal ikke smake som en kølsch, men som en helles (eller som en svakt humlet pils). Jeg klarer i alle fall ikke å skille. Da, når kølschpreget - dvs. den typiske fruktigheten - så å si er borte, er kølschen en kølsch. Om du veit at det er en kølsch du drikker, kan du suggerere deg til å kjenne et lite hint i bakgrunnen, men egentlig er det ikke der.

Å få til det der innbiller jeg meg er omtrent det vanskeligste en hjemmebrygger kan prøve seg på. Jeg har klart å få redusert fruktigheten til et nivå der den ikke direkte irriterer meg - det betyr ganske lavt - men jeg har ikke vært i nærheten av å få ølet til å smake sånn som det skal.

Men hvorfor ikke prøve? Har du muligheten til å kaldmodne den slik en pils skal modnes, får du kanskje til det perfekte ølet:). Vær bare klar over at det ikke blir drikkeklart så raskt.

Jeg er litt usikker på om det sukkeret hjelper deg noe særlig til å få ølet reint, men jeg veit jo hvorfor det er med i en cream ale. Og det var jo en cream ale du ville ha, i utgangspunktet:).
 
Ja ja, starteren er nesten ferdig så blir uansett gøy å forsøke denne. Hadde sett for meg litt lagring på den, så tenker jeg smaker jevnt og trutt på den, og noterer utviklingen underveis. Siste pils var halvparten borte når den var ferdig :rolleyes:

hehe - sånn blir det gjerne med mine, også. Du drikker den siste flaska og tenker at pokker, dette skulle vært den første:(.

Lærer jeg? Nei:confused:.
 
Blir dette en grei lys pils ? 5 kg lys pils malt, 10 g. Magnum 11% på 60 min og 15 g. Hersbrucker 2,2 % på 0 min?
25 liter i bb30.
 
Bare pilsnermalt blir bra. Men du trenger en del mer bitterhet enn du får med 10 gram Magnum på 60. Bruk denne til å kalkulere bitterheten: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ (Boil size = det volumet du setter til kok. Batch size = volum i kjelen etter nedkjøling, før tapping.)

Hvor bitter du vil ha den, må du jo finne ut sjøl. Klassisk nordtysk pils kan ligge så høyt som opp mot 50, mens en norsk industripils gjerne ligger på rundt 25. Hvis du liker pilsen din veldig "snill" når det gjelder bitterhet, brygger du vel egentlig en "helles"? (Sjekk definisjoner her: https://norbrygg.no/definisjon-av-oltyper/ )

Jeg ville lagt inn 15 gr Hersbrucker på 15 min, også. Edelhumle skal kokes en stund for å få det krydrete preget som aromaoljen humulene kan gi.
 
Sist redigert:
1.050 og 1.025 for IBU, @Finn Berger , setter du "nye standarder"? :D

Har rettet det opp!

Alt for tidlig på morgenen for å klare å holde orden på sånne subtile forskjeller. Men jeg mener jo 50 og 25, selvfølgelig. Problemet var at jeg kom rett fra IBU-kalkulatoren, der jeg hadde sjekket hva 10 gram Magnum ga - og der legger du jo inn egenvekt:p. Og jeg var bare halvveis nedi den andre kaffekoppen for dagen:(.

Men jeg gjør skummelt mange sånn blundere nå. Huff.
 
Takk for fint forklart svar
Bare pilsnermalt blir bra. Men du trenger en del mer bitterhet enn du får med 10 gram Magnum på 60. Bruk denne til å kalkulere bitterheten: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ (Boil size = det volumet du setter til kok. Batch size = volum i kjelen etter nedkjøling, før tapping.)

Hvor bitter du vil ha den, må du jo finne ut sjøl. Klassisk nordtysk pils kan ligge så høyt som opp mot 50, mens en norsk industripils gjerne ligger på rundt 25. Hvis du liker pilsen din veldig "snill" når det gjelder bitterhet, brygger du vel egentlig en "helles"? (Sjekk definisjoner her: https://norbrygg.no/definisjon-av-oltyper/ )

Jeg ville lagt inn 15 gr Hersbrucker på 15 min, også. Edelhumle skal kokes en stund for å få det krydrete preget som aromaoljen humulene kan gi.


Takk for fint forklart svar
 
Bare pilsnermalt blir bra. Men du trenger en del mer bitterhet enn du får med 10 gram Magnum på 60. Bruk denne til å kalkulere bitterheten: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ (Boil size = det volumet du setter til kok. Batch size = volum i kjelen etter nedkjøling, før tapping.)

Hvor bitter du vil ha den, må du jo finne ut sjøl. Klassisk nordtysk pils kan ligge så høyt som opp mot 50, mens en norsk industripils gjerne ligger på rundt 25. Hvis du liker pilsen din veldig "snill" når det gjelder bitterhet, brygger du vel egentlig en "helles"? (Sjekk definisjoner her: https://norbrygg.no/definisjon-av-oltyper/ )

Jeg ville lagt inn 15 gr Hersbrucker på 15 min, også. Edelhumle skal kokes en stund for å få det krydrete preget som aromaoljen humulene kan gi.

Klarer du å gi det beskrevne preger av DMS? Må innrømme at jeg glatt dropper den del av definisjonen da leg liker pils uten kål og mais.
 
Noen som har noe erfaring med hvete i lagerøl? Jeg hadde litt til overs og kjørte et lite eksperiment rett før jul. Smaker på den nå og er egentlig veldig fornøyd, samtidig som jeg antakeligvis ville revurdert humlevalget skulle jeg gjort det om igjen. Brukte kun centennial fordi jeg glemte å kjøpe den jeg egentlig hadde planlagt med (Hersbrucker). Det endte opp med å bli et lite restebrygg hvor jeg brukte opp mye halvtomme poser, men det ble helt grei øl altså. Veldig klar og forfriskende.

Disclaimer; Jeg vet nada om lager. Dette er andre forsøket mitt noensinne.
 
Hei,

Har enda til gode å lage min egen oppskrift, så her er mitt forsøk på en oatmeal coffee stout.
Tanken var å brygge et øl hvor kaffe og mørk sjokolade kommer frem. Den skal være rund og fyldig. Ikke veldig bitter.
Planen var å gjære den med sigmund gjernes kveik og s04 (splitbatch).

Ser dette greit ut? Tips og tilbakemelding mottas med stor takk! :)

Oatmeal Coffee Stout
6.3%


Grainfather
72% efficiency

Batch Volume: 23 L

Boil Time: 60 min


Mash Water: 22.13 L

Sparge Water: 11.39 L

Total Water: 33.52 L

Boil Volume: 28 L

Pre-Boil Gravity: 1.060


Vitals
Original Gravity: 1.070

Final Gravity: 1.022

IBU (Tinseth): 43

Color: 101 EBC


Mash


Temperature — 40 °C — 15 min

Temperature — 50 °C — 15 min

Temperature — 63 °C — 30 min

Temperature — 70 °C — 30 min

Temperature — 77 °C — 5 min


Malts (6.9 kg)
4.5 kg — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC

700 g — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

500 g — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

400 g — Crisp Crystal Light — Grain — 160 EBC

300 g — Bairds Chocolate Malt — Grain — 600 EBC

300 g — Thomas Fawcett Oats, Malted — Grain — 3.9 EBC

200 g — Crisp Brown Malt — Grain — 128 EBC


Other (300 g)
300 g — Milk Sugar (Lactose) — Sugar — 0 EBC — Boil — 15 min


Hops (50 g)
20 g — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 15.5% — Boil — 60 min

10 g — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 15.5% — Boil — 15 min

20 g — Admiral 14.75% — Boil — 5 min


Miscs
60 g — Cold brewed coffe — Primary


Yeast
5 ml — Norwegian Farmhouse Kveik #1 Sigmund Gjernes, Voss
 
Tror du kan kutte to av stegene i mesken. F.eks 40 og 63 og heller meske ett steg i sakkarifikasjonsområdet i steden for 63 og 70.
 
Har noe humle som er samlet seg opp og som snart må tenkes på hvordan å bli kvitt på en fornuftig måte. Idèer?

Simcoe, Mosaic, Citra kunne jeg sikkert brukt i en APA av et slag. Men har mye Bobek, Northern Brewer, Perle, Mittelfrüh og Hersbrucker humler.

Av ferdigbrygget øl har jeg nå to stouter og en blonde. Hadde vært moro med litt innspill hva dere ser og kunne tenkt dere å brygget ut fra "inventoryen" min, kjenner at jeg går meg litt fast i samme oppskriftene.

upload_2019-1-22_13-14-56.png
 
Har noe humle som er samlet seg opp og som snart må tenkes på hvordan å bli kvitt på en fornuftig måte. Idèer?

Simcoe, Mosaic, Citra kunne jeg sikkert brukt i en APA av et slag. Men har mye Bobek, Northern Brewer, Perle, Mittelfrüh og Hersbrucker humler.

Av ferdigbrygget øl har jeg nå to stouter og en blonde. Hadde vært moro med litt innspill hva dere ser og kunne tenkt dere å brygget ut fra "inventoryen" min, kjenner at jeg går meg litt fast i samme oppskriftene.

Vis vedlegget 39599

Ser at du har ca 300 gr amerikanske. Det bør kunne bli en utmerket NEIPA av de der, med 150 gram i WP, 60 gram ved high kräusen og 90 gram fire dgaer etter det (til 25 liter). Det er humleskjemaet til Weldwerks' Juicy Bits, som jeg har brygget et par ganger. Synes det blir ganske anstendig.

Styrian Goldings og Fuggles står vakkert til en engelsk golden ale, som skal være temmelig bitter, og så ville jeg brukt noe av de tyske på en lys kellerbier med eikeflis i. (To av mine favorittøl, de der:).)
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp