Mc.
Norbrygg-medlem
Ja da ser det litt bedre ut.Ha!! Trykkfeil!
Skal være 90 gram ikke 900 gram.
[emoji15]
Angående gjær så har jeg lite erfaring med s-23.
34/70 kan umulig bli feil.
Ja da ser det litt bedre ut.Ha!! Trykkfeil!
Skal være 90 gram ikke 900 gram.
[emoji15]
Satte en dunkel til gjæring for 9 dager siden med Lallemand Diamond. Det er en litt oversett gjær. Ren og fin, men gjærer ut en anelse over referansen WLP830. Tester den i en bock i dag.Jeg får besøk til helgen av en kamerat og han vil brygge Bayer!
Så da blir det Bayer, eller Münchener Dunkel som det heter på Norbryggsk.
Typedefinisjon her.
Vi brygger en batch på ca 25 liter til etter kok og jeg ønsker å legge meg mot nederste grense for ABV. Altså rundt 4,8%
Koker i 90 minutter og så leker jeg med å gjøre en juksedekoksjon kvelden før ala @Bårdd Pilsnermalt i munich dunkel
Har ikke tid til gjærstarter, så da må det bli tørrgjær.
Saflager S-23 eller W-34/70
Hva blir det rette valget her mon tro?
OG 1.050
FG 1.015 (83% utgjæring, basert på tall fra produsent på de to gjærstammene over her )
ABV 4,7%
EBC 28
IBU 25
Malt:
3,2 kg Munich Malt 2 - 20 EBC (Ireks)
1,5 kg Pilsner Malt (Bonsak)
0,09 kg Carafa Special 3 (Weyermann)
Humle:
60 g Tettnang 3% @ 60
25 g Tettnang 3% @ 15
Gjær:
X antall pakker S-23 eller W-34/70
Edit: justert litt på oppskriften etter diskusjon med meg selv
Edit2: korrigert fra 900 gram til 90 gram Carafa
Hadde vært kjekt å prøve den, men jeg får ikke tak i den på så kort frist.Satte en dunkel til gjæring for 9 dager siden med Lallemand Diamond. Det er en litt oversett gjær. Ren og fin, men gjærer ut en anelse over referansen WLP830. Tester den i en bock i dag.
Satte en dunkel til gjæring for 9 dager siden med Lallemand Diamond. Det er en litt oversett gjær. Ren og fin, men gjærer ut en anelse over referansen WLP830. Tester den i en bock i dag.
Kjøpte den hos Brewshop.Hvor fikk du tak i den?
I min iver etter å ikke bruke W-34/70 (jeg har ikke noe som helst imot den altså) endte jeg opp med 3 pakker Saflager S-189Hadde vært kjekt å prøve den, men jeg får ikke tak i den på så kort frist.
Tenker det er tryggest å kjøre W-34/70, men er fristet til å bruke S-23 for å ikke bruke "førstevalget"
God plan!I min iver etter å ikke bruke W-34/70 (jeg har ikke noe som helst imot den altså) endte jeg opp med 3 pakker Saflager S-189
Tenker å pitche på 10 grader og la den stige til 12 og så holde den der i 3 uker. En liten diacetylrest på slutten dersom SG prøven smaker slik at det er nødvendig.
Noe ala en neipa,
25L til gjæringskar er målet,
4kg Pale ale, 1kg caramunich, 0.4kg hvete, 0.4 kg flaked oats, 150g crisp crystal
Humle i kok: 10 min igjen av koking: 20g Mosaic, Ekuanot, Amarillo
Tørrhumling 1 - dag 3: 30g mosaic, ekuanot, amarillo,
Tørrhumling 2 - dag 7: 50g mosiac, ekuanot, amarillo
Alle humler er pellets
Mash-in @ 65 for i en time, skylling @ 77 i 10 min (selve skyllingen tar lenger tid, men holde temp i 10 min før øking til kok)
Safale S-04 gjær
Ser den grei ut, eller er jeg helt på bærtur?
Kutt ut krystallmaltet, det hører ikke hjemme i en NEIPA. Du kan erstatte noe av det med lyst münchnermalt, og du kan gjerne øke mengden hvete og havregryn.
Tenker du 80 gram til sammen til tørrhumling, eller 240 gram? 80 gram er litt i underkant, mens 240 gram er meningsløst mye etter min mening. 100 gram er nok, og 150 gram rikelig, spør du meg - men noen mener sikkert at du skal bruke mer. Poenget er at det er begrensa hvor mye av disse aromaoljene som kan absorberes, og bruker du mer, er det bare bortkasta. Du får i stedet grønne smaker, astringens og bitterhet.
Jeg veit ikke om du tenker umalta hvete eller hvetemalt. Jeg bruker malt, og det funker fint. Og det er lettere å håndtere.
I min iver etter å ikke bruke W-34/70 (jeg har ikke noe som helst imot den altså) endte jeg opp med 3 pakker Saflager S-189
Tenker å pitche på 10 grader og la den stige til 12 og så holde den der i 3 uker. En liten diacetylrest på slutten dersom SG prøven smaker slik at det er nødvendig.
Er ikke problemet at det du ikke smaker, er forløperen til diacetyl; alfa-acetolaktat. Poenget med å heve temperaturen er at den da omdannes til diacetyl, som gjæren så kan nyttiggjøre seg.
Egentlig bør du koke ølet.
da må man vel låne en sånn trøndersk greie til å koke i, slik at det ikke blir lettølEr ikke problemet at det du ikke smaker, er forløperen til diacetyl; alfa-acetolaktat. Poenget med å heve temperaturen er at den da omdannes til diacetyl, som gjæren så kan nyttiggjøre seg.
Egentlig bør du koke ølet.
da må man vel låne en sånn trøndersk greie til å koke i, slik at det ikke blir lettøl
Joda, det er sikkert like greit å ta opp temperaturen på slutten uansett.Reinjisere alkoholen, ja.
Men poenget med å heve temperaturen er at du slipper å få ubehagelige overraskelser om ølet ditt skulle bli stående varmt seinere: Plutselig er det masse diacetyl der. Men om du veit at det alltid vil være kaldt, er det kanskje ikke noe å bekymre seg om.
Sånn blei det til slutt. Tok ideen om en old school IPA-humlekombinasjon (Chinook + Cascade) med et innslag av de nyere, tropiske humlene (Idaho). Og så ofrer jeg litt Simcoe som bitterhumle. Den gir mjukere bitterhet enn Chinook, som kan være litt røff som bitterhumle.
OG 1.054, FG 1.012, 5,5 % ABV, 45 IBU. Meske på 68 + 72. 4 ts sulfat, 1 ts klorid.
Malt til 32 liter etter nedkjøling
5,0 kg pale malt (73%)
1,0 kg hvetemalt (15%)
0,6 kg Caramalt 35 (9%)
0,2 kg Crystal T50 (3%) (50L = 130 EBC)
Humle
20 gr Simcoe @ 60
20 gr Chinook @ 10
20 gr Idaho@ 10
20 gr Cascade @ 10
20 gr Chinook @ 0
20 gr Idaho@ 0
20 gr Cascade @ 0
30 gr Chinook @ dryhop
30 gr Idaho @ dryhop
30 gr Cascade @ dryhop
Gjær
WLP 013 London Ale II
Jeg syns 833 lager nydelig lager, men det kommer jo an på hvordan du vil ha den.Forsøk på en tysk lager:
OG 1,048 (25 liter i karet)
85% pilsnermalt (4,3 kilo)
10% vienna (500 gram)
2% aroma malt (100 gram)
4% syremalt (200 gram)
Hallertau Mittelfruh humle
1,4g/l 60 min
0,6 g/l 15 min
Gjær WLP833 German Bock
Brewersfriend sier da: FG 1,013 og 4,6% alkohol
Vil dette funke eller burde jeg bruke en gjær med høyere utgjæring?
Oppskriften ser veldig bra ut om du tenker å lage en sydtysk variant.Forsøk på en tysk lager:
OG 1,048 (25 liter i karet)
85% pilsnermalt (4,3 kilo)
10% vienna (500 gram)
2% aroma malt (100 gram)
4% syremalt (200 gram)
Hallertau Mittelfruh humle
1,4g/l 60 min
0,6 g/l 15 min
Gjær WLP833 German Bock
Brewersfriend sier da: FG 1,013 og 4,6% alkohol
Vil dette funke eller burde jeg bruke en gjær med høyere utgjæring?