1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Ja da ser det litt bedre ut. :rolleyes:
    Angående gjær så har jeg lite erfaring med s-23.
    34/70 kan umulig bli feil.
     
    LarsUlv liker dette.
  2. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Satte en dunkel til gjæring for 9 dager siden med Lallemand Diamond. Det er en litt oversett gjær. Ren og fin, men gjærer ut en anelse over referansen WLP830. Tester den i en bock i dag.
     
    LarsUlv og bjartenataas liker dette.
  3. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Hadde vært kjekt å prøve den, men jeg får ikke tak i den på så kort frist.
    Tenker det er tryggest å kjøre W-34/70, men er fristet til å bruke S-23 for å ikke bruke "førstevalget"
     
  4. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor fikk du tak i den?
     
  5. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Kjøpte den hos Brewshop.
     
    bjartenataas liker dette.
  6. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    I min iver etter å ikke bruke W-34/70 (jeg har ikke noe som helst imot den altså) endte jeg opp med 3 pakker Saflager S-189
    Tenker å pitche på 10 grader og la den stige til 12 og så holde den der i 3 uker. En liten diacetylrest på slutten dersom SG prøven smaker slik at det er nødvendig.
     
  7. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    God plan!
     
  8. Kardal

    Kardal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noe ala en neipa,

    25L til gjæringskar er målet,
    4kg Pale ale, 1kg caramunich, 0.4kg hvete, 0.4 kg flaked oats, 150g crisp crystal

    Humle i kok: 10 min igjen av koking: 20g Mosaic, Ekuanot, Amarillo
    Tørrhumling 1 - dag 3: 30g mosaic, ekuanot, amarillo,
    Tørrhumling 2 - dag 7: 50g mosiac, ekuanot, amarillo
    Alle humler er pellets

    Mash-in @ 65 for i en time, skylling @ 77 i 10 min (selve skyllingen tar lenger tid, men holde temp i 10 min før øking til kok)
    Safale S-04 gjær

    Ser den grei ut, eller er jeg helt på bærtur?
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Kutt ut krystallmaltet, det hører ikke hjemme i en NEIPA. Du kan erstatte noe av det med lyst münchnermalt, og du kan gjerne øke mengden hvete og havregryn.

    Tenker du 80 gram til sammen til tørrhumling, eller 240 gram? 80 gram er litt i underkant, mens 240 gram er meningsløst mye etter min mening. 100 gram er nok, og 150 gram rikelig, spør du meg - men noen mener sikkert at du skal bruke mer. Poenget er at det er begrensa hvor mye av disse aromaoljene som kan absorberes, og bruker du mer, er det bare bortkasta. Du får i stedet grønne smaker, astringens og bitterhet.

    Jeg veit ikke om du tenker umalta hvete eller hvetemalt. Jeg bruker malt, og det funker fint. Og det er lettere å håndtere.
     
  10. Kardal

    Kardal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Malt: Da tar jeg bort det, å legger til noe mer munchner, hvete og havregryn. Hvete er hvetemalt ja.

    Humle: Det var 240 gram ja. Like mye av hver.
    Jeg kan prøve å gå ned på humle da, så da blir det 60g i kok (20g av hver), så 30x3 på dag 3 og 30x3 på dag 7.

    Tusen takk for svar :)
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Er ikke problemet at det du ikke smaker, er forløperen til diacetyl; alfa-acetolaktat. Poenget med å heve temperaturen er at den da omdannes til diacetyl, som gjæren så kan nyttiggjøre seg.

    Egentlig bør du koke ølet:p.
     
    Dag Hovland liker dette.
  12. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er ny info for meg; at heving av temperatur skaper diacetyl (trodde den var der i utgangspunktet og at temp.hevingen var for at gjæren skulle kunne nyttiggjøre seg den. Men det du sier gir jo enda mer mening). Jeg har lest at for lagere så rekker 16 grader for en diacetylrest, og at for ales, så er egentlig ingen temperaturheving nødvendig. Hva er dine tanker om dette? Har selv en lager stående på 18 nå på andre døgnet. Den skal fates, så jeg planlegger å flytte den fra 18 grader i gjæringsskapet til ølskapet på 1,5 grader i morgen ettermiddag.
     
  13. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    da må man vel låne en sånn trøndersk greie til å koke i, slik at det ikke blir lettøl
     
    RealGone og erikraude liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Reinjisere alkoholen, ja:p.

    Men poenget med å heve temperaturen er at du slipper å få ubehagelige overraskelser om ølet ditt skulle bli stående varmt seinere: Plutselig er det masse diacetyl der. Men om du veit at det alltid vil være kaldt, er det kanskje ikke noe å bekymre seg om.
     
  15. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Joda, det er sikkert like greit å ta opp temperaturen på slutten uansett.
    Det er jo bare litt instilling på termostaten, så går det opp og ned helt automagisk.
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    En liten rapport siden humlekombinasjonen i dette ølet her blei til etter innspill fra flere. Nå er det gått tre uker sida ølet blei tappa opp, og vi her på Hadeland liker det. Kombinasjonen av old school og tropisk fungerer fint. Det er klart mest old school, altså furu og sitrus, men det ligger noen tropiske toner og flyter oppå der, også. Og det litt morsomme er at aromaen ser ut til å utvikle seg. Ølet blir bare bedre og bedre.

    I det hele tatt er dette ei oppskrift som blei ganske vellykka. Jeg fikk OG 1.053 og FG på 1.014, så ABV blei litt lavere enn beregna; 5,1%. Men det passer fint. Krystallmaltinnslaget og gjæren sørger for at bitterhet og maltsødme/restsødme er i god balanse. Jeg begynner å helle mot at krystallmalt i APA/IPA ikke er en så dårlig ide, likevel - brukt med måte.
     
    YngveKL og erikraude liker dette.
  17. Dag Hovland

    Dag Hovland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Forsøk på en tysk lager:
    OG 1,048 (25 liter i karet)

    85% pilsnermalt (4,3 kilo)
    10% vienna (500 gram)
    2% aroma malt (100 gram)
    4% syremalt (200 gram)

    Hallertau Mittelfruh humle
    1,4g/l 60 min
    0,6 g/l 15 min

    Gjær WLP833 German Bock
    Brewersfriend sier da: FG 1,013 og 4,6% alkohol

    Vil dette funke eller burde jeg bruke en gjær med høyere utgjæring?
     
    erikraude liker dette.
  18. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg syns 833 lager nydelig lager, men det kommer jo an på hvordan du vil ha den.
     
    Dag Hovland liker dette.
  19. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Oppskriften ser veldig bra ut om du tenker å lage en sydtysk variant.

    WLP833 er en super gjær, men til nordtysk pilsner er WLP830 hakket bedre. Får du nok bitterhet med Mittelfrüh? Magnum gir kanskje litt mer ”bitt”. Og så er CaSO4 en tilsetning som ytterligere forsterker humlebitterheten. Men som sagt, dette gjelder kun nordtysk pils.
     
    Dag Hovland liker dette.
  20. Dagfinn A. Rustad

    Dagfinn A. Rustad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Rælingen
    Har puslet med en oppskrift på en STOR imperial stout med inspirasjon fra DH6-kit'et. Voldsomme greier, men har lyst til å gi det et forsøk. Må (minst) dobbeltmeske for å få det til. Ønsker innspill :)

    Title: Crude Oil Stout

    Boil Time: 90 min
    Batch Size: 23 liters (ending kettle volume)
    Efficiency: 60% (ending kettle)

    STATS:
    Original Gravity: 1.152
    Final Gravity: 1.030
    ABV (standard): 16.01%
    IBU (tinseth): 79.24
    SRM (morey): 50

    FERMENTABLES:
    7 kg - Maris Otter Pale (43.3%)
    2 kg - Munich (12.4%)
    0.95 kg - Flaked Barley (5.9%)
    0.95 kg - Flaked Oats (5.9%)
    0.65 kg - Roasted Barley (4%)
    0.35 kg - CaraMunich II (2.2%)
    0.45 kg - Special B (2.8%)
    0.25 kg - Carafa II (1.5%)
    0.3 kg - Chocolate (1.9%)
    0.25 kg - Pale Chocolate (1.5%)
    0.5 kg - Dry Malt Extract - Extra Light - (late addition) (3.1%) - tilsettes i kok
    2.5 kg - Brown Sugar - (late addition) (15.5%) - tilsettes underveis i gjæringen, ref. DH6-kit'et. (evt. en kombinasjon av musovadosukker/demerarasukker/brunt sukker) - INNSPILL?

    HOPS:
    80 g - Target, Pellet, Boil for 60 min, IBU: 67.61
    40 g - East Kent Goldings, Pellet, Boil for 5 min, IBU: 2.93
    40 g - East Kent Goldings, Pellet, Whirlpool for 20 min at 80 °C, IBU: 8.7

    MASH:
    Infusion, Temp: 65 C, Time: 90 min

    YEAST:
    Imperial Yeast - A10 Darkness
    Lalvin EC-1118 champagnegjær 2 pk - tilsettes når hovedgjæren har "fått nok"

    NOTES:
    Ultraferm WLN4100 - tilsettes under gjæring, ref DH6.

    Lagres med eiketerninger (ligget i bourbon i 10 måneder)
     
    Finn Berger og Holmentoppen liker dette.

Del denne siden