"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Joda, enig i det, men tenkte mer for eksperimenteringens skyld
men du har kanskje fått nok av det
Nei, dette er absolutt interessant eksperimentering for meg. Den mineralprofilen jeg har laga nå, hadde vært umulig å få til med det vannet jeg har i springen, og jeg mener at den er nokså nær sterotypien om tsjekkisk pils med bløtt vann. Jeg har tross alt bare halvparten av anbefalt mengde kalsium:).

Men å brygge med mineralfritt vann er ikke noe jeg har lyst til å prøve.
 
IMG_2598.jpegIMG_2599.pngPrøvde å brygge en fruktig IPA, gjær Verdant.
Den ble ikke fruktig i det hele tatt, minner om en klassisk amerikansk IPA. Har jeg bommet fullstendig på humlene?
 
Muligens så er ølen oksidert.
Ser mørkere ut på bildet enn 12 EBC som oppskrifta antyder. Kommer jo an på hvor presist oppskrifta blei fulgt da. Jeg har mye Verdant i kjøleskapet. Ikke spesielt imponert over denne enda, har prøvd den i forskjellige ølstiler. Nesten som å bruke de hurtigste kveikene egentlig, ytterkantene i smaksbildet blir avrunda. For moro skyld gjæra jeg 12 liter av årets Birger med Verdant (til den daua). Den er en del veikere i uttrykket enn den som fikk Nottingham servert. Vurderer å gi bort resten av denne gjæra da jeg trolig ikke kommer til å bruke den opp..
 
Merkelig med oksidering, jeg overfører alltid lukket. Men tørrhumlet ved å åpne lokket i maks 5sek, purget deretter med co2.
Kunne selvfølgelig brukt mer humler, men det var det jeg hadde samt det var sterkere cryo typer. Ikke voldsomt imponert over de.
Har brukt mye Verdant tidligere og den er min klare favoritt i fruktige IPA og NEIPA, kjørte en split-batch med New England engang og den var overlegen. Men jeg hadde problemer med spundlingen min på denne batchen, så den ble gjæret under trykk hele veien. Trodde heller ikke det skulle ha noe å si.
 
Har ikke kommet lenger på en oppskrift enn at jeg plukket et par kilo kirsebær hos noen venner og tenkte at dette kunne gjort seg fint i en surøl!

Så begynte å gjøre litt research, tenker en 19L batch. Er veldig glad i surøl og fryter philly sour ikke blir -sur- nok. Blir da kjelesyrne med yoghurt/melkesyre, måle PH og en annen gjær løsningen?
Har en grainfather gf30 jeg tenkte å gjære i, siden den er i stål skulle det vel gå greit å vaske denne etterpå? Så ev overføre til fat for videre modning.

2kg kirsebær
1-2kg annen bær/pure
vaniljestang
eikechips?

Noen som har noen tips til oppskrift?
 
Hei, skal prøve Milk Stout og lurer egentlig på hvordan processen er etter gjæring. Brygger aldri Stout.....

@loebrygg: flasker du med en gang eller har du det først på fat og flasker etter noe måneder? Sukker? Speise eller CO2 på fat og flasker etter det.... noe flere tips?


Image 07-08-2023 at 20.42.jpeg
 
Dip hoppinga har gitt meg fornya tru på at det går an å brygge humleøl uten å bli plaga med hop creep. Og ropet fra massene etter gul fruktsaft stiger stadig, så da er det bare å sette i gang. NEIPA, altså.

Husets opprinnelige NEIPA var en litt kraftig versjon som blei døpt Atal Katte. Men når det skal brygges en mindre aggressiv pus, heter den Kattunge, og dette blir en sånn.

OG 1.051, FG 1.012, 5,2% ABV, IBU et sted på 20-tallet håper jeg. 3 ts kalsiumklorid og 1 ts magesiumsulfat. Mesker på 67 grader i en time. Gjæren blir Fuller's (Imperial A09 Pub). Ikke noen NEIPA-gjær, men det blir nå den likevel. Fordelen med den er at den gjør seg kjapt ferdig.

Dropper tørrhumlinga. Erfaringa fra det første forsøket med dip hopping var såpass vellykka at jeg trur dette skal gå bra. Beregner 6 gr/l, som jeg ville gjort til tørrhumling.

Malt til 30 liter før tapping
4,3 kg Munton's Pale Planet (ale malt)
1,0 kg Weyermanns Pale Wheat
0,5 kg Bestmalz chit
0,2 kg syremalt
Humle
3 gr Citra @ 60
50 gr El Dorado @ 2
50 gr El Dorado @ dip hop
100 gr Citra @ dip hop
Gjær
Imperial A09 Pub

Blir dette bra, tru?
 
Sist redigert:
Laktosen blir ikke spist, hvis det er det du lurer på.

Hvordan vet du det for sikkert?
Fordi ølgjær ikke spiser laktose generelt?
Jeg vil nok også tatt det helt med ro, med mindre det var no spessielt med F-2, men fant ingenting om f2 og laktose
 
Sist redigert:
Hvordan vet du det for sikkert?
Fordi ølgjær ikke spiser laktose generelt?
Jeg vil nok også tatt det helt med ro, med mindre det var no spessielt med F-2, men fant ingenting om f2 og laktose
Ja, ingen ølgjær spiser laktose. Så hadde F-2 gjort det, hadde det måttet være spesifisert i dataarket, hvilket det ikke er.
 
Noen som har innspill eller kommentarer til denne?

Imp. Stout som tilsettes 6 kg blåbær i gjæringskaret. Mulig ølet også skal innom et eikefat…. WLP007. BitterhumleN Perle skal erstattet med HopShot. Gjærstarter satt i ettermiddag.

IMG_0330.png
 
Noen som har innspill eller kommentarer til denne?

Imp. Stout som tilsettes 6 kg blåbær i gjæringskaret. Mulig ølet også skal innom et eikefat…. WLP007. BitterhumleN Perle skal erstattet med HopShot. Gjærstarter satt i ettermiddag.

Vis vedlegget 63872
Var fryktelig mange typer malt, jeg tenker ofte at less is more. Skal litt til å få alt til og passe sammen. Man har jo ofte en tanke om at man skal tilføre det ene og andre, men kan lett bli en "grøt" smaksmessig.
Nå var det ikke så store mengder av noen av typene, så jeg ville vurdert om de var nødvendig.
 
Tilbake
Topp