Hei, vår batch (25 L IPA med OG = 1.060) står nå i gjæringskaret og alt ser (og lukter) lovende ut. Stormgjæringen kom i gang kun 4-5 timer etter at vi tilsatte starteren. Nå, etter 4 dager, er det som ventet langt mindre aktivitet. Skal måle SG i dag når jeg tørrhumler.
Vi ønsker i utgangspunktet å tappe etter at gjæringskaret har stått 14 dager ved 20 C. Dette viser seg nå å være umulig (jeg skal reise i perioden da gjæringskaret har stått 13 til 16 dager). Vår første anledning til å få tappet er etter 16 dager.
Er det en god idé å sette gjæringskaret kaldt (6 C) fra dag nr. 13, og så tappe dag nr. 16? Mener jeg har lest at en slik kald periode vil kunne fremme sedimentering/utfelling og gjøre øllet klarere. Alternativt, er det bedre å la gjæringskaret stå varmt (20 C) i 16 dager frem til tapping?
I og med at vi er så uerfarne (vårt første brygg) er det helt sikkert andre forhold som har påvirket ølet vårt langt mer enn hva akkurat denne delen av prosessen kan gjøre. Uansett, vi ønsker å gjøre det så godt som mulig (og lære så mye som mulig på veien) og det hadde derfor vært interessant å få noen synspunkter på dette.
EDIT: Jeg ser min bryggemakker nettopp stilte ett liknende spørsmål ang. vårt brygg.
Vi ønsker i utgangspunktet å tappe etter at gjæringskaret har stått 14 dager ved 20 C. Dette viser seg nå å være umulig (jeg skal reise i perioden da gjæringskaret har stått 13 til 16 dager). Vår første anledning til å få tappet er etter 16 dager.
Er det en god idé å sette gjæringskaret kaldt (6 C) fra dag nr. 13, og så tappe dag nr. 16? Mener jeg har lest at en slik kald periode vil kunne fremme sedimentering/utfelling og gjøre øllet klarere. Alternativt, er det bedre å la gjæringskaret stå varmt (20 C) i 16 dager frem til tapping?
I og med at vi er så uerfarne (vårt første brygg) er det helt sikkert andre forhold som har påvirket ølet vårt langt mer enn hva akkurat denne delen av prosessen kan gjøre. Uansett, vi ønsker å gjøre det så godt som mulig (og lære så mye som mulig på veien) og det hadde derfor vært interessant å få noen synspunkter på dette.
EDIT: Jeg ser min bryggemakker nettopp stilte ett liknende spørsmål ang. vårt brygg.