Tore B. skrev:
Tekniske inspeksjoner av bryggerutstyr kan visst føre mye godt med seg!
Uten tvil! Det er mange faktorer det er lurt å holde styr på. Ikke bare oppheting av kokekjelen men også:
- hvordan lar bryggeriet seg rengjøre lettest? Clean In Place med en pumpe og 1 eller 2 rensesløyfer
- finnes det et 'laveste punkt' et sted i bryggeriet hvor man kan åpne kranen og tømme bryggeriet for alt av vann og rensemiddel?
- har rørene passe diameter? (tynne rør gir mer 'linjemotstand' som kan være belastende for små pumper)
- bra utnytting av energi (fanger man evt opp oppvarmet kjølevann til neste brygget, spesielt når du brygger 2 brygg etter hverandre)
- kvalitet på materialet (metalltype, ventiler osv)
- færrest mulig 'døde punkter' der vørter kan komme uten at også vaskemiddelet og skyllevann kommer dit
Osv osv
. Kjekt å ha i bakhodet før man designer et bryggeri eller når man tenker å gjøre om på det.
Men det kan også hjelpe å bare se på rutinene ved et eksisterende bryggeri. Det nytter å bruke tiden effektivt, og å bruke all tilgjengelig kapasitet for å varme opp skylle- og innmeskingsvann, og å rengjøre ting så snart det lar seg gjøre. I Den Gyldne Draabe gikk vi etter en slik rutinerevidering fra å brygge fra kl 16.00 til somtides kl 00.30 ned til kl 16-22. Det er spesielt de siste 2,5 timer man gjerne kan være foruten når en skal stå opp tidlig dagen etter. Det er mye å hente her, jeg trodde på forhånd at vi bare skulle spare en halvtime, kanskje tre kvarter...
Vi kuttet tid på å bli kvitt 'død tid'. Før så brukte vi en Hot Liquour Tank (HLT, varmtvannstanken) for både innmesking og skylling. Etter at vannet var brukt til innmesking så måtte vi fylle tanken opp igjen med springvann, for så å kjøre den til 78 °C. Dette tok som regel mye lengre tid enn selve meskingen (opptil en time). Da bestemte vi oss for å bruke kokekjelen i tillegg for å varme opp vann. Så nå bruker vi varmtvann fra kokekjelen til innmesking i mesketanken, mens HLT'en bare brukes til skylling. Også vasking av mesketanken og rims-pumpe/elementet gjør vi så fort all vørter er i kokekjelen for oppkok. Samt vasking av gjæringsfatene før kok er ferdig. Og en forenklet CIP-vaskerutine for kokekjelen. Det krever litt mer jobbing underveis men så har man etter kl 22 litt mer tid til å slappe av og smake på litt hjemmebrygg :skaal:.