Da står aller første allgrain brygg for tur og laget en sjekkliste for å unngå noen fallgruver. Om noen har noe tips eller kunne evaluere listen settes det meget stor pris på.
Min erfaring
* Brygget 3 stk ekstrakt øl som alle smakte fermentert badevann
* Aldri gjæret under trykk
Planlagt første brygg
* American IPA - 2 stk:
* https://www.bryggselv.no/finest/106770/finest-originals-american-ipa-2-allgrain-ølsett-25-liter
* Oppskrift: https://drive.google.com/file/d/1Rj6HeYjAtvixh1PwhNL0EhXT9UwIBMkK/view
* Speidel 50L Plus (opplagt aldri blitt brukt)
* Gjære under trykk på Kegmenter 58L (aldri gjort før)
Sjekkliste (usikre på i bold)
2. Test utstyret først (ventiler lukket, koblinger passer, hvordan sette trykk, etc)
3. Vask alt utstyr, kjele, keg, slanger o.l med Star San
4. Lag en plan for når ca ting skjer, malt inn, kok og humle inn.
5. Benytt Brewfather samtidig med Speidel for å lære. Samme oppskrift er på Brewfather og Speidel
6. Plasser Speidel vørter pumpen inn FØR du heller i vann.
7. Hell i rett vannmengde FØR du setter i maltpipen
8. Pass på å ikke få malt utenfor maltpipen
9. Start meskingen og vent til den er ferdig, fjern mesk.
10. Kok opp uten å ha på lokket og ha i humle når det er tid for det
11. Koble til vannslanger og kjøl ned vørteren. Ta på lokket når dette gjøres (?)
12. Pump vørteren over til Keg.
13. Tilsett gjær, ok sette tørrgjær rett inn
14. Putt inn Rapt Pill
15. Sett Keg først til 1 bar, ta ut CO2 ventilen og så sett Blowtie til 0,7 bar
16. Sett Keg i temperatur til 20 grader i X dager (?)
17. Ved tørrhumling, bruk sikkerhetsventilen til å ta ut CO2 og raskt legg i humle
18. Dag X (?) cold crash og temperaturen reduseres til 4 grader. Pass på å ha over 0,5 bar trykk for å unngå innsig av oksygen.
19. Fyll så på med mer CO2 og fluss ut oksygen med sikkerhetsventilen noen ganger. Gjenta punkt 15.
20. Følg med på SG, når den flater ut er øllet klar til karbonering. I praksis lat ølet stå til 0,7 bar i 7 dager til (?)
21. Når ølet er karbonert nok fjernes trykket og ølet kan stå uten trykk, men med blowtie på 0,7 bar.
22. Ved tapping settes rundt 0,3 trykk. Når tappet ferdig brukes sikkerhetsventilen til å ta ut trykket (?)
…og forhåpentligvis oppleve ekte hjembrygg for første gang.
Har også lagt inn (?) for de jeg er usikre på. F.eks hvor lenge skal man trykkgjære og når skal man tørrhumle - i tillegg til hvor lenge karboners.
Takk for all input!
- Thomas
Min erfaring
* Brygget 3 stk ekstrakt øl som alle smakte fermentert badevann
* Aldri gjæret under trykk
Planlagt første brygg
* American IPA - 2 stk:
* https://www.bryggselv.no/finest/106770/finest-originals-american-ipa-2-allgrain-ølsett-25-liter
* Oppskrift: https://drive.google.com/file/d/1Rj6HeYjAtvixh1PwhNL0EhXT9UwIBMkK/view
* Speidel 50L Plus (opplagt aldri blitt brukt)
* Gjære under trykk på Kegmenter 58L (aldri gjort før)
Sjekkliste (usikre på i bold)
2. Test utstyret først (ventiler lukket, koblinger passer, hvordan sette trykk, etc)
3. Vask alt utstyr, kjele, keg, slanger o.l med Star San
4. Lag en plan for når ca ting skjer, malt inn, kok og humle inn.
5. Benytt Brewfather samtidig med Speidel for å lære. Samme oppskrift er på Brewfather og Speidel
6. Plasser Speidel vørter pumpen inn FØR du heller i vann.
7. Hell i rett vannmengde FØR du setter i maltpipen
8. Pass på å ikke få malt utenfor maltpipen
9. Start meskingen og vent til den er ferdig, fjern mesk.
10. Kok opp uten å ha på lokket og ha i humle når det er tid for det
11. Koble til vannslanger og kjøl ned vørteren. Ta på lokket når dette gjøres (?)
12. Pump vørteren over til Keg.
13. Tilsett gjær, ok sette tørrgjær rett inn
14. Putt inn Rapt Pill
15. Sett Keg først til 1 bar, ta ut CO2 ventilen og så sett Blowtie til 0,7 bar
16. Sett Keg i temperatur til 20 grader i X dager (?)
17. Ved tørrhumling, bruk sikkerhetsventilen til å ta ut CO2 og raskt legg i humle
18. Dag X (?) cold crash og temperaturen reduseres til 4 grader. Pass på å ha over 0,5 bar trykk for å unngå innsig av oksygen.
19. Fyll så på med mer CO2 og fluss ut oksygen med sikkerhetsventilen noen ganger. Gjenta punkt 15.
20. Følg med på SG, når den flater ut er øllet klar til karbonering. I praksis lat ølet stå til 0,7 bar i 7 dager til (?)
21. Når ølet er karbonert nok fjernes trykket og ølet kan stå uten trykk, men med blowtie på 0,7 bar.
22. Ved tapping settes rundt 0,3 trykk. Når tappet ferdig brukes sikkerhetsventilen til å ta ut trykket (?)
…og forhåpentligvis oppleve ekte hjembrygg for første gang.
Har også lagt inn (?) for de jeg er usikre på. F.eks hvor lenge skal man trykkgjære og når skal man tørrhumle - i tillegg til hvor lenge karboners.
Takk for all input!
- Thomas