ThomasC
Norbrygg-medlem
Hei!
Tenker å sette en batch med stout snart, og har prøvd å snekre sammen en oppskrift ved å kikke litt på Gahr sin fantastiske artikkel om stoutbrygging. Jeg ønsker at stouten skal ha en fin fylde men et godt søtt sjokoladepreg. Oppskriften jeg har lagt inn i Beersmith:
5 kg Maris Otter
0,5 kg Crystal Malt 60 L (Thomas Fawcett)
0,5 kg Special B
0,3 kg Chocolate Malt (Best Malz)
0,25 kg Black Malt (Fawcett)
20g Tomahawk (15,5%) 60 min
40g Tomahawk (15,5%) 15 min
OG: 1.056
IBU: 56,3
ABV: 5,8 %
Har et par spørsmål her:
Det står på Bryggselv sine sider at det kan være problematisk å bruke mørk malt her til lands, og at en bør ty til vannjusteringer. Er det virkelig helt nødvendig for at det skal bli en god stout?
Angående fylde: Er det et alternativ å meske høyere og kompansere med mer malt, for å få fyldigere øl uten at det går utover ABV og smak? I så fall, bør all malten justeres for eller bare basemalten?
Hva med humlemengdene? Virker det mye / lite ?
Hvilken gjær ville folket brukt? Eventuelt tørr / fersk?
Håper noen har lyst å se på oppskriften og se om jeg kan klare å oppnå noe av det jeg ser for meg, eventuelt komme med innspill Takk på forhånd!
Tenker å sette en batch med stout snart, og har prøvd å snekre sammen en oppskrift ved å kikke litt på Gahr sin fantastiske artikkel om stoutbrygging. Jeg ønsker at stouten skal ha en fin fylde men et godt søtt sjokoladepreg. Oppskriften jeg har lagt inn i Beersmith:
5 kg Maris Otter
0,5 kg Crystal Malt 60 L (Thomas Fawcett)
0,5 kg Special B
0,3 kg Chocolate Malt (Best Malz)
0,25 kg Black Malt (Fawcett)
20g Tomahawk (15,5%) 60 min
40g Tomahawk (15,5%) 15 min
OG: 1.056
IBU: 56,3
ABV: 5,8 %
Har et par spørsmål her:
Det står på Bryggselv sine sider at det kan være problematisk å bruke mørk malt her til lands, og at en bør ty til vannjusteringer. Er det virkelig helt nødvendig for at det skal bli en god stout?
Angående fylde: Er det et alternativ å meske høyere og kompansere med mer malt, for å få fyldigere øl uten at det går utover ABV og smak? I så fall, bør all malten justeres for eller bare basemalten?
Hva med humlemengdene? Virker det mye / lite ?
Hvilken gjær ville folket brukt? Eventuelt tørr / fersk?
Håper noen har lyst å se på oppskriften og se om jeg kan klare å oppnå noe av det jeg ser for meg, eventuelt komme med innspill Takk på forhånd!