Jens Kristian
Norbrygg-medlem
Du må strupe på utløpet fra meskekaret slik at det ikke renner ut fortere enn ønsket. Dersom du bruker lang tid på skyllingen (~1 time) så kan du forvente bedre utbytte enn om du skyller fort (~1/2 time)
Det er ikke mulig å strupe silbunnen i en GF, eller Bratberg eller Beer Brew 30...Du må strupe på utløpet fra meskekaret slik at det ikke renner ut fortere enn ønsket. Dersom du bruker lang tid på skyllingen (~1 time) så kan du forvente bedre utbytte enn om du skyller fort (~1/2 time)
Malten min har nok vært alt for grovt kverner, for skyllevannet mitt rant rett gjennom uansett hvor fort jeg øste.
Veldig enig med de som sier det viktigste er å ha stabilt utbytte, men det er jo greit å vite hva som gjør forskjell på GF slik at man ikke plutselig får mye bedre/dårligere utbytte. Og så gjør det jo ikke noe om utbyttet er stabilt høyt
Så langt virker det som opp oppskriften er:
1) 1,2mm kverning
2) Lite meskenvann og mye skyllevann
3) 15min utmesk (78C ?)
Malten min har nok vært alt for grovt kverner, for skyllevannet mitt rant rett gjennom uansett hvor fort jeg øste.
Veldig enig med de som sier det viktigste er å ha stabilt utbytte, men det er jo greit å vite hva som gjør forskjell på GF slik at man ikke plutselig får mye bedre/dårligere utbytte. Og så gjør det jo ikke noe om utbyttet er stabilt høyt
Så langt virker det som opp oppskriften er:
1) 1,2mm kverning
2) Lite meskenvann og mye skyllevann
3) 15min utmesk (78C ?)
Står i manualen at man MÅ bruke GF sine beregninger på meske og skyllevann uansett hva oppskriften sier. Hvis du mesket med 16 liter skulle du ha skylt med 19 liter på 4,7 kg. Tror du kaster bort sukker med så lite skylling. Jeg har lagt 2 brygg på GF og har truffet perfekt på OG med 4,7 kg , 16,2l mesk, 19 l skyllevann, 23-24 liter til gjæring. Det er mengde korn som setter vann mengder du må bruke
Er det kontinuerlig skylling, eller batch skylling?Legg til god tid til skylling. Det er omtrent like viktig som å i det hele tatt å bruke skyllevann ved kontinuerlig skylling.
F.eks i mitt oppsett så er forskjellen mellom 60 min skylling og 15 minutter skylling nesten ti poeng.
Er det ikke krane på avtappingen?Det er ikke mulig å strupe silbunnen i en GF, eller Bratberg eller Beer Brew 30...
Er det ikke krane på avtappingen?
Jeg pleier å skyve topp platen litt ned på malt sengen, før jeg begynner å skylle. Da presser jeg litt sammen, og skyllevannet renner som en gammel mann urinerer. Mens jeg skyller setter jeg vørteren til kok, slik at jeg sparer tid.Avtapping? Det er ikke en gang kran på selve gryta på grainfather. Man løfter maltrøret opp, vrir litt og setter ned på støtter. Det eneste som bestemmer hvor fort vannet renner gjennom er kverningen av malten. I mitt tilfelle var kverningen så grov at vannet rant alt for fort gjennom. Kanskje man kunne konstruert en slags tett plate med kran man kune montert under maltrøret når man skyller?
Avtapping? Det er ikke en gang kran på selve gryta på grainfather. Man løfter maltrøret opp, vrir litt og setter ned på støtter. Det eneste som bestemmer hvor fort vannet renner gjennom er kverningen av malten. I mitt tilfelle var kverningen så grov at vannet rant alt for fort gjennom. Kanskje man kunne konstruert en slags tett plate med kran man kune montert under maltrøret når man skyller?
Jeg pleier å skyve topp platen litt ned på malt sengen, før jeg begynner å skylle. Da presser jeg litt sammen, og skyllevannet renner som en gammel mann urinerer. Mens jeg skyller setter jeg vørteren til kok, slik at jeg sparer tid.