Finn Berger
Moderator
Jeg har gjort begge deler uten å kunne si at det har hatt betydning.
Skummer som regel av nå.
Men dere må gjerne bli enige for hvis jeg lager meg en ny vvb koker
så vil jeg ikke skumme av i den.
Hva om vørteren får stå en time eller to ekstra, vil ikke dette da synke til bunns?
Jeg kan godt bli enig: Skummingen spiller i seg sjøl liten rolle, om noen, det er jeg nokså sikker på. Det er det å ikke få med hotbreaket videre som er viktig. En time er sikkert rikelig med tid for bunnfelling.
Men det er sikkert en god ide å forsterke utfellingseffekten gjennom å bruke Irish moss eller lignende. (Det skal visstnok ikke tilsettes for tidlig. 7-8 minutter før kokeslutt blir bra. Jeg mener jeg har fått mye bedre effekt av det nå enn tidligere, da jeg tilsatte det ved 15. Jeg får i hvert fall klarere øl nå, og ser ingen annen forklaring.)
Sist redigert: