1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Skylling og forbedring

En tråd i 'Brygging' startet av YesBryggeri, 16 Apr 2018.

  1. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er jo måten som beskrives for Grainfather, og det er måten jeg har brukt (selv om "dryssingen" av vannet er relativt kontrollert slik at det er en tilnærmet fast "vannstand" over maltsengen til man har brukt alt skyllevannet. Det kunne være interessant å forsøke alternativet. Grainfather har jo ikke kran, men det er jo bare å pumpe ut gjennom skyllearmen istedet og over i et midlertidig kar...
     
  2. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Hvorfor er dette "minst effektivt".. ?
    Spør fordi jeg er interessert og fordi jeg ikke skjønner hvorfor dette er mindre effektivt enn noe annet..
    Man oppnår vel det samme..? Rent vann med rett temperatur renner sakte gjennom maltsengen, og drypper ut i bunn..?

    Jeg skyller ved å gradvis heve mitt maltrør, slik at mest mulig av røret er nede i vørteren. Jeg gjør dette fordi noen her inne sa at det var lurt.
    Men hvorfor er dette lurt?
    Og hvorfor er det enda lurere å tappe av underveis, istedet for å bare heve røret og helle over..?
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Kanalisering.

    Hvis du hever maltrøret slik at 1/2 av mesken står "tørr", og du heller vann gjennom, så vil vannet bare renne rett igjennom den første 1/2-delen, eller bli delvis absorbert av den "tørre" mesken. Det er ikke sånn at vannet renner til høyre og venstre og er "innom" alt av malt på veien ned, det tar minste motstands vei, og veien er alltid rett ned til det ikke kan renne lengre, enten fordi det når bunn av mesken, eller fordi det støter på vann som står i mesken.

    Hvis mesken står under vann, så er det ikke noe "rett" ned i form av å renne rett igjennom. Hele mesken står under vann, så hele mesken får kontakt med skyllevannet, hele veien ned. Så tapper man av i bunn i et ønsket sakte tempo. Kontinuerlig skylling baserer seg på diffusjon.
     
  4. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Grainfather har på sin side ikke noe "gradvis". Her er det enten helt nede eller helt oppe. Men skylling med avtapping og røret nede er jo interessant...
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hadde jeg kjøpt en GF i dag, eller lignende ville jeg bare partiskylt med vorlauf, eller hvis jeg skulle skylt kontinuerlig så ville jeg ikke hevet maltrøret. Kontinuerlig skylling krever at mesken står under vann for å la diffusjonen få nok tid til å virke.

    Virker ikke som om de bryggemaskindesignerne som har foreslått "heise opp og drysse over" har satt seg inn i elementær kunnskap om skylling egentlig. Men det er sikkert fordi det er enkelt å skylle slik.
     
    Sarge liker dette.
  6. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Makes sense..! :)
    Blir å tappe neste gang..
     
  7. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Om du har en talje kan du heve gradvis.. Det funker vel på Grainfather også..?
     
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Men hvis vannstanden i maltrøret hele tida står over nivået på maltsenga kan jeg ikke forstå annet enn at all malten er omgitt av vann gjennom hele skyllinga. Burde ikke det gi samme effekt som å heve røret gradvis?
     
    Amarillo liker dette.
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvorfor skal man heve, man skal tappe, mener jeg iallefall. Hever du så blottlegger du mesken, og da får du ikke skylt kontinuerlig eller partiskylt, men må drysse.
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jo men da må du ha tappet ut første vørteren, og fylt på med skyllevann, og det må gjøres sakte, så da må man stå der og holde på.. Da mener jeg man like greit kan partiskylle.
     
  11. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg løfter maltrøret, og det begynner å renne ut i bånn. Før det blottlegger toppen av maltsenga heller jeg på mer vann. Og så står jeg der og heller på vann til jeg er tom for skyllevann og lar det renne av seg. Særlig arbeidsbesparende er det jo ikke, men jeg kan ikke se at det gir særlig rom for kanalisering.
     
  12. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Samme som jeg har gjort, rent bortsett fra å heve røret gradvis..
     
  13. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva mener du med "partiskylt med vorlauf"? Er det nødvendig å sirkulere tilbake når man har sirkulert gjennom hele meskingen? Jeg forekommer meg å fungere mot sin hensikt (å sende sukkerholdig vørter tilbake sammen med nytt skyllevann). Det må være bedre å tappe av vørter tilsvarende det som tilføres uten å sirkulere tilbake, vel?
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Aha, så du har ikke perforerte sider på røret? Hvor lang tid tar det før det er tomt da? Som jeg skrev over så funker kontinuerlig skylling ved diffusjon. 45 minutter er vel ganske standard.
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Med partiskylling så skal du jo helst røre rundt i mesken for å frigjøre alt sukkeret fra kornet, da er det greit å vorlaufe. Ellers blir det som en veldig kort semi-kontrinuerlig skylling hvis du bare heller på vann og lar det stå.
     
    Sarge liker dette.
  16. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er måten jeg gjør det på også. Problemet er at du faktisk ikke vet om vannet følger spesielle, trege kanaler eller om du får jevn flyt gjennom hele maltsengen.
     
  17. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nei, sidene er tette. Det renner bare i bånn. Hvor lang tid det tar avhenger selvsagt litt av mengde og knusing av mesken, men noe under 45 min tror jeg sjelden jeg kommer. Greit å ha med en bok.
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ah, da blir det litt annerledes ja. Det blir vel som en kontinuerlig skylling ja.
     
  19. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det med røringen gir mening. Når jeg har hevet maltrøret, så går skyllingen som regel ganske raskt. Jeg tror aldri jeg har skylt så lenge som 45 minutter. Ikke i nærheten en gang. Det henger nok sammen med at jeg brygger mindre batcher, og dermed har en lavere maltseng som ikke holder igjen så mye som en større batch malt.
     
  20. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Går fort en times tid om du har litt hvete i gristen.. Jeg pleier å lytte til lydbok.. :)
     
    erikraude liker dette.

Del denne siden