1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Sommerølen 2018

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Sponon, 28 Mai 2018.

  1. Sponon

    Sponon
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Har dere brygget sommerølen i år, eller skal dere gjøre det? :)

    Tenkte å lage en frisk og lys sommerøl som kan nytes i sola på terassen mens grillen varmes opp.

    OG: 1.061
    FG: 1.013
    ABV: 6%
    IBU: 26
    Batch: 23L til gjæring

    3.5kg Pilsner
    1.5 kg Pale Malt
    0.5 kg Caramel Pils
    0.3 kg Flaket Hvete

    Mesking: 55C 15 min, 67C 45 min, 77C 5 min

    10g Ekuanot 60 min
    15g Amarillo 15 min
    20g Amarillo 1 min
    20g Ekuanot 1 min
    65g Amarillo Tørrhumling etter 7 dager

    90 min kok

    Vannjustering:
    3g CaSO4 - Mesk
    5g CaCl2 - Mesk
    5ml 80% Melkesyre - Mesk
    1g CaSo4 - Skylling
    2g CaCl2 - Skylling

    Dette skal gi ca 5.3-5.4 i PH verdi.

    Vannprofil:
    Ca: 106, MG: 1, Na: 4, Cl: 108, SO4: 69

    WLP001 pitches på 18C. Lar den stige fritt til 20C og holde den der ut gjæringsforløpet. CC 7 dager og fates / karboneres med 1.1 bar / 4C.

    Vurderer å bruke 0.4kg pasjonsfruktpurè sammen med tørrhumlingen, men redd for om det kan stjele for mye av smaksbildet. Erfaringer der?
     
    #1 Sponon, 28 Mai 2018
    Sist redigert: 28 Mai 2018
    JEG liker dette.
  2. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Satser på en lett sommer APA:

    OG: 1.050
    FG: 1.011
    ABV: 5.2 %
    IBU: 35
    EBC: 16

    85 % Pale
    7,5 % Hvete malt
    7,5 % Crystal 40L
    Meskes på 68'C

    Simcoe @ 60
    Cascade @30
    Cascade @ 10
    Cascade, Simcoe, Amarillo @ 2
    Cascade, Simcoe, Amarillo @ WP - 60'C
    Ingen DH.

    WLP007 - 19'C

    Vannjustering ikke satt enda.

    Planen var egentlig 50/50 pale og pils, men følte for å spare 30 min kok
     
    Sponon liker dette.
  3. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Jeg har brygget en lys og frisk APA, ble meget god.

    Volume 27 litres
    OG 1050
    Boil Volume 32 litres
    Boil gravity 1042
    Alcohol (ABV) 5.2 %
    Colour 11 EBC (Golden)
    Bitterness 27 IBU
    BU:GU 0.54
    FG 1010

    Fermentables
    Pale Malt 6 EBC 5500 g
    Cara Pils 5 EBC 400 g
    Pale Crystal Malt 75 EBC 100 g
    6000 g
    Mash schedule
    Mash step 64 °C 60 min
    Mash step 75 °C 5 min

    Hops
    Amarillo 8.6 % 7 g 45 min
    Amarillo 8.6 % 15 g 15 min
    Simcoe 11.4 % 10 g 15 min
    Amarillo 8.6 % 15 g WP
    Simcoe 11.4 % 10 g WP
    Amarillo 8.6 % 30 g dry
    Simcoe 11.4 % 20 g dry

    WLP028 på 18 grader.
     
    JEG liker dette.
  4. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg brygga visst en kølsvart Hefeweizen til sommerøl. Sånn kan det gå når butikken blander caramunich III og carafa spesial III. :D
     
    msevland, Finn Berger, Mc. og 4 andre liker dette.
  5. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Ser ut som vi hadde noenlunde samme tanke/idé :I)
     
    Aasbrygg liker dette.
  6. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Nå har jeg mageknipe av å ha ledd for fælt. Lykke til.
     
    erikraude liker dette.
  7. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    godt med en dunkel innimellom også:p
     
    erikraude liker dette.
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det kan jo godt hende den blir riktig så god, carafa smaker jo ikke stort, men visuelt er den ikke helt der jeg hadde tenkt. :p
     
  9. Jovialsen

    Jovialsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har brygget en lager som er tiltenkt fotball-VM.

    5000 Pilsmalt
    500 g Munich

    Humlet lett med Perle og gjæret med Wlp833 etter hurtiglager-metoden.
     
    Sponon liker dette.
  10. Sponon

    Sponon
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Kalle ølen Die Mannschaft? :D
     
    Jovialsen liker dette.
  11. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Har satt tre sommerøl. Første er allerede tom, vasket wlp001 fra batch til batch:
    #1 SMASH - Pale malt, fuggles og wlp001

    #2 BCS CreamAle - 50/50 pale/pilsner, flaket mais, dextrose, liberty og wlp001

    #3 C4 IPA - Pilsner, hvete, carared, flaket mais, challenger,cascade,centennial,citra, wlp001.
     
  12. Erling A

    Erling A
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har liggende en pose med Aurora humle jeg må få brukt opp. Pale og litt Caramel så får jeg se hvordan det blir.
     
  13. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trøndelag
    3 stk:
    Pils, wlp800 og saaz
    saison med norsk pilsner- og karamellmalt, wlp590, fuggles, ekg, et snev amarillo for syns skyld, appelsin- og sitronskall samt et snev koriander
    amber med for det meste norsk malt, wlp001, citra og amarilla, karbonerer på flaske as we speak.
    de to siste første fungrerer best dersom godværet holder seg, den siste som summerwarmer ved normal trøndersommer...
     

Del denne siden