Gahr skrev:
Mange fine saker her, gitt! Noen spørsmål, magnumhansen:
1. Er det noen nevneverdig forskjell på Protafloc og Klar Urt?
2. Har du noen forklaring på hvorfor melkesyre gir bedre utfelling av trub enn mineratilsetninger (her forutsetter jeg at man oppnår lik pH i mesken)?
3. Jeg kjøpte meg akkurat et flow-meter til oksygenet mitt. Bruker du in-line-lufting, eller kjører du O₂ rett i gjæringsdunken?
4. Hvor stor flow bruker du på oksygenet, og hvor lang tid oksygenerer du? Jeg bruker et O₂-meter for å måle ppm med O₂ i vøreteren, men det er vanskelig å få helt konsistente resultater uten flow-meter. Ender som regel mellom 10-15 ppm, men skulle gjerne fått mer konsistente tall.
Edit: Ser at du bruker in-line-oksygenering...
1. jeg ble rimelig frustrert dag jeg hadde laget whirl-pool etter boka
og det ble bare ei velling i bunnen. Så da var det å prøve forskjellige
midler, inkl irish moss og supermoss. men protafloc tegnet best men langt fra
bra nok. Så jeg gravde i kildene mine og fant at melkesyre var sterkt anbefalt.
både for trub, mesking og skumfasthet.
Og kombinasjonen er det beste jeg har fått til.
Jeg har dokumentasjon , men den er på tysk. hvis du leser tysk kan jeg
finne det fram.
Jeg bruker faktisk en kombinasjon av inline og oxygen rett i dunken.
som jeg har skrevet har jeg ikke full kontroll over værskestrømmen så
jeg injiserer litt i underkant.
Og så har jeg en egen sten som jeg kobler inn i bunnen av den koniske
gjæringstanken. Denne brukes til injisering på startere men også foreløpig
for å sluttjustere O2 før jeg får kontroll på værskestrømmen.
Jeg ligger litt under deg i injiseringen.
Jeg injiserer til 8-10 ppm på overgjær og 12-13 på undergjær.
Men det er avhengig av gjærtypen du bruker . Bruker du for mye gjærer den
for fort og produserer "vaksne" mengder med gjær i tillegg til "gale" smaker .Etter min
erfaring er det overgjæren som er mest følsom.