Speidel og krane

Mange fine saker her, gitt! Noen spørsmål, magnumhansen:

1. Er det noen nevneverdig forskjell på Protafloc og Klar Urt?
2. Har du noen forklaring på hvorfor melkesyre gir bedre utfelling av trub enn mineratilsetninger (her forutsetter jeg at man oppnår lik pH i mesken)?
3. Jeg kjøpte meg akkurat et flow-meter til oksygenet mitt. Bruker du in-line-lufting, eller kjører du O₂ rett i gjæringsdunken?
4. Hvor stor flow bruker du på oksygenet, og hvor lang tid oksygenerer du? Jeg bruker et O₂-meter for å måle ppm med O₂ i vøreteren, men det er vanskelig å få helt konsistente resultater uten flow-meter. Ender som regel mellom 10-15 ppm, men skulle gjerne fått mer konsistente tall.

Edit: Ser at du bruker in-line-oksygenering...
 
Gahr skrev:
Mange fine saker her, gitt! Noen spørsmål, magnumhansen:

1. Er det noen nevneverdig forskjell på Protafloc og Klar Urt?
2. Har du noen forklaring på hvorfor melkesyre gir bedre utfelling av trub enn mineratilsetninger (her forutsetter jeg at man oppnår lik pH i mesken)?
3. Jeg kjøpte meg akkurat et flow-meter til oksygenet mitt. Bruker du in-line-lufting, eller kjører du O₂ rett i gjæringsdunken?
4. Hvor stor flow bruker du på oksygenet, og hvor lang tid oksygenerer du? Jeg bruker et O₂-meter for å måle ppm med O₂ i vøreteren, men det er vanskelig å få helt konsistente resultater uten flow-meter. Ender som regel mellom 10-15 ppm, men skulle gjerne fått mer konsistente tall.

Edit: Ser at du bruker in-line-oksygenering...

1. jeg ble rimelig frustrert dag jeg hadde laget whirl-pool etter boka
og det ble bare ei velling i bunnen. Så da var det å prøve forskjellige
midler, inkl irish moss og supermoss. men protafloc tegnet best men langt fra
bra nok. Så jeg gravde i kildene mine og fant at melkesyre var sterkt anbefalt.
både for trub, mesking og skumfasthet.
Og kombinasjonen er det beste jeg har fått til.
Jeg har dokumentasjon , men den er på tysk. hvis du leser tysk kan jeg
finne det fram.
Jeg bruker faktisk en kombinasjon av inline og oxygen rett i dunken.
som jeg har skrevet har jeg ikke full kontroll over værskestrømmen så
jeg injiserer litt i underkant.
Og så har jeg en egen sten som jeg kobler inn i bunnen av den koniske
gjæringstanken. Denne brukes til injisering på startere men også foreløpig
for å sluttjustere O2 før jeg får kontroll på værskestrømmen.
Jeg ligger litt under deg i injiseringen.
Jeg injiserer til 8-10 ppm på overgjær og 12-13 på undergjær.
Men det er avhengig av gjærtypen du bruker . Bruker du for mye gjærer den
for fort og produserer "vaksne" mengder med gjær i tillegg til "gale" smaker .Etter min
erfaring er det overgjæren som er mest følsom.
 
Leser litt tysk i alle fall, så jeg vil gjerne ha dokumentet! Interessant å finne ut grunnen, for det er jo et godt argument for å bruke melkesyre (i alle fall om man ikke absolutt vil justere med mineraler for smakens skyld). Merker du forskjell i klarhet i det ferdige ølet med og uten melkesyre, eller består forskjellen mest i hvordan truben pakker seg i kokekaret?

Jeg prøver å treffe 10-12 ppm O₂, men det blir ofte litt mer enn det. Synes jeg har merket litt mer fusel i enkelte øl når det har oversteget 15 ppm. Har spesielt merket at hveteølgjær er følsomt. Hvor mye mener du forresten vørterens OG påvirker oksygenopptaket?

Edit: For å teste ut Protafloc, har jeg nå kjøpt fra Petit. Doseringen sier én tablett per 5 gallons. Jeg brygger 22,5 liter per batch, vil det fortsatt være passende med én tablett per batch, eller bør jeg dele opp noen for å øke dosen litt?
 
Jeg har ikke merket noen forskjell på klarheten
på vørteren, men det skyldes at den er veldig klar fra før.
Jeg har laget et røreapparat til maltrøret og flittig bruk av dette
gjør at det ikke blir snarveier i filterlaget og ca 30 cm med skall
gir en veldig bra filtrering i motsetning til enkeltes oppfatning.

Hverken jeg eller lauget har sans for øl over 7,5% så det er lenge
siden jeg har brygget no med høyere FG . Under det har jeg
ikke merket no forskjell men inline gir veldig bra innblanding.

Jeg bruker 6 tabletter til 120 liter og jeg tror jeg ville
prøvd med en tablett.

Forøvrig bruker jeg alkaliske kalsiumtilsetninger til mesken,
altså kalsiumkarbonat og sulfat men bruker melkesyre
for å få ph-en andre veien. Jeg har en tabell som viser
nødvendig tilsetning i forhold til målt ph  før tilsetning et
eller annet sted. Men selv er jeg for lat til å bruke den.
Jeg tilsetter litt av gangen til ph-meteret viser rett verdi.
 
Takker for svar. Hvordan tar du forresten hånd om kjøletåke i ølet (hvis du har det da...)? Ved lagring, filtrering eller andre remedier?
 
Åjoda jeg har kjøletåke.
Jeg lagrer ved 0 til minus en i minst tre uker.
Da har jeg fortsatt kjøletåke men den forsvinner
som dugg for solen nå øllen blir satt ved normal
lagringstemperatur.
I tillegg sedimenterer det aller meste av gjæren.
Jeg filterer med en filterpatron med  flere  filterlag
fra 50 og ned til 1 micron for å fjerne resten av gjæren
før kullsyretilsetning.
 
Igjen, takk. Det høres ut som min erfaring ang. kjøletåke og gjær (med unntak av at jeg ikke filtrerer).
 
Jeg bruker White Labs Clarity-Ferm mot kjøletåke. Det virker lovende, selv om jeg ikke har fått så alt for mye erfaring med det enda.
 
gustavf skrev:
Jeg bruker White Labs Clarity-Ferm mot kjøletåke. Det virker lovende, selv om jeg ikke har fått så alt for mye erfaring med det enda.

Jeg har vært inne på tanken om å teste dette ut, men har ikke kommet så langt ennå. Morebeer?
 
Har heller ikke fått ut fingern på dette området, holdt på å gå amok når jeg brygga nå sist, en ting er hastigheten, en annen er at jeg kjøpte speidel gjærkar, og bordet+gjærkaret+speidelen passet ikke sammen for å få ølet over, hadde en sliten hevert som jeg klippa av slangen på for å tre på kranen så jeg fikk ølet over i gjærkaret om ikke annet.

Må vel legge en bestilling til morebeer snart.
 
Bjarte H skrev:
johnhans skrev:
Men sånn for å ha ei krane på Speidelen som ikke tar tre år å tømme vørteren med, vil det være noe problemer med å bare sette inn en slik en
http://www.jula.no/tappventiler-128988 i R20-dimensjon i hullet? Er det fishy sånn mtp infeksjoner og slikt?

Utklipp fra tidligere i tråden:
magnumhansen skrev:
På 50 literen er det  3/4" rørgjenger.

Jeh, kjøpte en slik en, av ukjente grunner kalte Gelia det en R20-kobling, men gjengemessig passer det fint sammen, tenkte bare å tette med teflontape og O-ring... Lurte bare mest på om det er kosher å bruke en slik kran med tanke på infeksjoner og slikt?
 
Hei,
jeg leser og følger linker fra den pågående Speideltråden, og i tillegg til imponerende modifiseringsbilder, kom jeg over annen interessant info.

magnumhansen skrev:
Jeg bruker melkesyre til pH-justering istf kalsiumklorid og natron.
Det gir etter min erfaring bedre  trubdannelse og økt skumstabilitet.

Selv justerer jeg meskevann og skyllevann med mineraler (etter Gahrs tabell under artikkelen om vannjustering), men er nysgjerrig på å prøve syre istedet.
Selv om jeg er temmelig fersk på bruk av pH-meter, mener jeg å se at pH-en gikk noe opp under skylling. Dette var riktignok med kjølebokser (kontinuerlig skylling med en god del mere skyllevann), mens jeg vil nå i hovedsak brygge på Speidel. Er uansett interessert i å vite mer om praksisen rundt dette.
Hvilke forhold bruker du for å justere pH med melkesyre?
Og hvilken vannprofil har du da i utgangspunktet?
Her er vårt vannverk sin: http://www.trondheim.kommune.no/drikkevannskvalitet2010/

Lars
 
Jeg får faktisk vann fra to forskjellige vannkilder, avhengig
av forbruket i kommunen. men felles for de begge er
ar innholdet av salter er veldig lavt, noe som gjelder
de aller fleste offentlige vannverk.
Jeg har og fortsatt driver med eksprimentering men tilsetninger til
bryggevannet. etter at jeg var på Ringnes og snakket  med
bryggmesteren  har jeg begynt å bruke kalsiumklorid igjen.
Det er mulig det er å banne i kjerka, men jeg kjører en
standardisert tilsetning enten jeg brygger det ene eller det andre.
Det viktigste er tilsetning av kalsium og ph-justering.
Jeg bruker 100mg/l av kalsiumklorat og 100 mg/l av kalsiumsulfid.
Lar det gå i ca et kvarter før jeg måler ph og justerer med melkesyre til
5,2 - 5,3.  Bruker du for mye melkesyre får du lett en syrlig smak.
Liker du den smaken er det jo greit men jeg syns ikkeno om den.
Det finns tabeller for hvor mye syre som trengs for å justere til riktig
ph men jeg slumper på erfaring.
 
Tilbake
Topp