Speidel - sparge eller no sparge ?

Hva bør man gjøre når man brygge på speidel ?  Hvis man tape ca. 1 liter vann per kg malt så er det i mitt hodet 2 valg.

Si malten er 5 kg totalt.

1. for en 21 l batch skal man plusse på 5 liter før mesking slik at når malt røren er tatt ut er det 21 l igjen
2. skylle med 5 liter vann etterpå.

Hva er egentlig best å gjør ?

grunnen til spørsmål er basert på :

1. Jeg har sett 2 ganger nå at worten som var klart rett etter mesking var ferdig blir uklart når man skylle malten med vann.
2. Jeg har lest at lav OG på skylle wort kan gi usmak.
 
Begge deler går fint, bare ta hensyn til fordamping under kok også.

Skyll hvis du vil forbedre utbytte, og ikke må ha høy OG. Bruk no-sparge hvis du vil ha høy OG og mer maltpreg/lite tanniner.
 
Petter F skrev:
Begge deler går fint, bare ta hensyn til fordamping under kok også.

Skyll hvis du vil forbedre utbytte, og ikke må ha høy OG. Bruk no-sparge hvis du vil ha høy OG og mer maltpreg/lite tanniner.

Takk for svar. Er det vanlig å justere OG etter fordamping med ekstra vann ?
 
Jeg har ca. 3 L fordampning med 1.5 t kok. Bare å meske/skylle med 3 L ekstra isåfall. Fint å sjekke OG før kok så man ser hvor man ligger an, så kan man eventuelt justere mer underveis.
 
Tilbake
Topp