Jeg har flere spørsmål om lagring/lagering. Når det i en pils-oppskrift står feks "Gjæring på 8-12 grader i 21 dager, lagring i 4 uker på 2 grader", hvordan skal (bør) da denne lagringen foregå?
1, i det opprinnelige gjæringskaret, fortsatt på gjærkaka
2. stukket om til et annet gjæringskar
3. på flaske (etter karbonering)
Hvor kritisk er temperaturen under lagering-perioden, og hvilke forskjell utgjør det eventuellt om temperaturen er noe høyere? Går prosessen saktere, og vil det påvirke smaken på ølet?
Jeg har begrenset kapasitet for kald-lagring (ett kjøleskap som jeg også bruker til gjæring). Vil øl som skal kald-lagres ta skade av å stå feks 4 uker i kjeller-temp (15-17 grader) før det får den tilmålte kald-lagrings-perioden i kjøpeskapet?
Vil øl som krever kald-lagring kunne ta skade (eller påvirkes på noen måte) av å stå en lengre periode i rom-temperatur etter at kald-lagringen er fullført?
1, i det opprinnelige gjæringskaret, fortsatt på gjærkaka
2. stukket om til et annet gjæringskar
3. på flaske (etter karbonering)
Hvor kritisk er temperaturen under lagering-perioden, og hvilke forskjell utgjør det eventuellt om temperaturen er noe høyere? Går prosessen saktere, og vil det påvirke smaken på ølet?
Jeg har begrenset kapasitet for kald-lagring (ett kjøleskap som jeg også bruker til gjæring). Vil øl som skal kald-lagres ta skade av å stå feks 4 uker i kjeller-temp (15-17 grader) før det får den tilmålte kald-lagrings-perioden i kjøpeskapet?
Vil øl som krever kald-lagring kunne ta skade (eller påvirkes på noen måte) av å stå en lengre periode i rom-temperatur etter at kald-lagringen er fullført?