Hei,
Jeg og en kamerat har nylig kjøpt oss en braumeister 20 l speidel.
Ingen av oss har laget eller sett andre lage øl før.
Vi har kjøpt ferdige ølsett og har fulgt oppskriften så bra som mulig.
Første gang vi brygget var på lørdag - da laget vi Hoppy Joe og vi føler oppskriften ble fulgt meget bra.
I går skulle vi lage en IPA (ABC Hop Sanatorium), og da gjorde vi enkelte feil.
1. Vi skulle legge kjølespiralen oppi den kokende vørteren de siste 15 minutter. Men den var full av vann fra forrige lørdag, noe som gjorde at temperaturen falt så mye at det tok 15 minutter å komme opp i koketemperatur igjen. Dette gjorde at vi avbrøt kokingen 15 minutter før, altså ble 15 minutter kok erstattet med 15 minutter hvor det ikke kokte, men var rundt 95-98 grader. Kan dette ødelegge?
2. Selve vørteren så veldig annerledes ut enn Red Alen vi lagde forrige gang. Før vi tappet væsken over i gjæringstanken så den veldig tynn ut på toppen og veldig tjukk ut på bunnen. Det lå en del bunnslam fra humla igjen i bunn av karet og bunnslammet var meget tykt. Er dette normalt?
3. Vi glemte å bruke hydrometeret før hele vørteren var lagt i gjæringskaret. Men det var noe tjukk væske igjen på bunn av braumeisteren. Vi fylte opp målebegeret med den. Denne målte hydrometeret til 1.065. Høres det riktig ut?
Dette er kanskje relativt dumme spørsmål, men vi ble litt bekymret...
Håper noen kan svare oss.
Jeg og en kamerat har nylig kjøpt oss en braumeister 20 l speidel.
Ingen av oss har laget eller sett andre lage øl før.
Vi har kjøpt ferdige ølsett og har fulgt oppskriften så bra som mulig.
Første gang vi brygget var på lørdag - da laget vi Hoppy Joe og vi føler oppskriften ble fulgt meget bra.
I går skulle vi lage en IPA (ABC Hop Sanatorium), og da gjorde vi enkelte feil.
1. Vi skulle legge kjølespiralen oppi den kokende vørteren de siste 15 minutter. Men den var full av vann fra forrige lørdag, noe som gjorde at temperaturen falt så mye at det tok 15 minutter å komme opp i koketemperatur igjen. Dette gjorde at vi avbrøt kokingen 15 minutter før, altså ble 15 minutter kok erstattet med 15 minutter hvor det ikke kokte, men var rundt 95-98 grader. Kan dette ødelegge?
2. Selve vørteren så veldig annerledes ut enn Red Alen vi lagde forrige gang. Før vi tappet væsken over i gjæringstanken så den veldig tynn ut på toppen og veldig tjukk ut på bunnen. Det lå en del bunnslam fra humla igjen i bunn av karet og bunnslammet var meget tykt. Er dette normalt?
3. Vi glemte å bruke hydrometeret før hele vørteren var lagt i gjæringskaret. Men det var noe tjukk væske igjen på bunn av braumeisteren. Vi fylte opp målebegeret med den. Denne målte hydrometeret til 1.065. Høres det riktig ut?
Dette er kanskje relativt dumme spørsmål, men vi ble litt bekymret...
Håper noen kan svare oss.