Startet med 14l, nå har jeg 7l. Hva har skjedd?

Mitt første forsøk på å brygge øl: 7 fjell vinter (oppskrift: http://www.vestbrygg.no/assets/Uploads/products/files/Info-7FjellVinter.pdf ). Jeg halverte oppskriften for morro skyld. Jeg startet med 14 liter vann til 3,75kg korn og mesket det i ca 45 minutter, deretter løftet jeg opp kornposen og hadde den over i en sil så den fikk rent av seg i gryten. Deretter kokte jeg vørteren i 90 min. Da jeg helte det over på gjæringstanken målte jeg ca 7 liter. Hva har skjedd? Det er vel mørkt, type staut, det frister å tilsette vann. Hva tror dere? ps. vørteren har stått over natten, har ikke tilsatt gjær enda.
 
Mitt første forsøk på å brygge øl: 7 fjell vinter (oppskrift: http://www.vestbrygg.no/assets/Uploads/products/files/Info-7FjellVinter.pdf ). Jeg halverte oppskriften for morro skyld. Jeg startet med 14 liter vann til 3,75kg korn og mesket det i ca 45 minutter, deretter løftet jeg opp kornposen og hadde den over i en sil så den fikk rent av seg i gryten. Deretter kokte jeg vørteren i 90 min. Da jeg helte det over på gjæringstanken målte jeg ca 7 liter. Hva har skjedd? Det er vel mørkt, type staut, det frister å tilsette vann. Hva tror dere? ps. vørteren har stått over natten, har ikke tilsatt gjær enda.

Du mister ca 0,8-1l vann pr kilo malt. Resten er fordamping regner jeg med.
 
Hva er OG? Dersom den er veldig mye høyere enn i oppskriften (1,068), kan du tilsette litt vann for å kompensere, men humleutnyttelsen din vil i så fall ha vært lavere enn beregnet i oppskriften, så du vil ende med litt lavere IBU-tall enn beregnet.

Jeg ville forresten tilsatt gjær så fort som mulig. Vørter er et ypperlig vekstmedium for alle mulige rare skapninger, så det er smart å tilsette gjær ganske raskt etter nedkjølingen, slik at gjæren får skikkelig fotfeste før andre infeksjoner får muligheten.
 
Mitt første forsøk på å brygge øl: 7 fjell vinter (oppskrift: http://www.vestbrygg.no/assets/Uploads/products/files/Info-7FjellVinter.pdf ). Jeg halverte oppskriften for morro skyld. Jeg startet med 14 liter vann til 3,75kg korn og mesket det i ca 45 minutter, deretter løftet jeg opp kornposen og hadde den over i en sil så den fikk rent av seg i gryten. Deretter kokte jeg vørteren i 90 min. Da jeg helte det over på gjæringstanken målte jeg ca 7 liter. Hva har skjedd? Det er vel mørkt, type staut, det frister å tilsette vann. Hva tror dere? ps. vørteren har stått over natten, har ikke tilsatt gjær enda.
Ser ut som du glemte skylling, ja. Står om dette helt til slutt i pdf-en du linka til.
 
Jeg mister i overkant av en liter pr kilo malt, så si at du har fått 10 liter til koking minus 15-20% avdamping og kanskje en liter til trub? Om du ikke har skylt noe så er vel dette resultatet. Det er jo greit å vite volumene når man driver med brygging.

Når det er sagt så blir det sikkert godt øl, dog en magevarmer, dobbel Imperial old amber ;)
 
Men når han splitter ett ølsett slik som dette, vil ikke det forårsake ujevn fordeling av maltsortene som igjen resulterer i feil smaksbilde?
 
Hva er OG? Dersom den er veldig mye høyere enn i oppskriften (1,068), kan du tilsette litt vann for å kompensere, men humleutnyttelsen din vil i så fall ha vært lavere enn beregnet i oppskriften, så du vil ende med litt lavere IBU-tall enn beregnet.

Jeg ville forresten tilsatt gjær så fort som mulig. Vørter er et ypperlig vekstmedium for alle mulige rare skapninger, så det er smart å tilsette gjær ganske raskt etter nedkjølingen, slik at gjæren får skikkelig fotfeste før andre infeksjoner får muligheten.


Jeg skal forsøke å rense nødvendig utstyr og måle OG senere i kveld. Når det gjelder vørteret så tilførte jeg gjæren med en gang jeg leste innlegget. Kan det dannes bakterier som man blir dårlig av, eller går det kun utover smak/farge?
 
Jeg skal forsøke å rense nødvendig utstyr og måle OG senere i kveld. Når det gjelder vørteret så tilførte jeg gjæren med en gang jeg leste innlegget. Kan det dannes bakterier som man blir dårlig av, eller går det kun utover smak/farge?

Så vidt jeg har forstått går infeksjoner i øl stort sett ut over ølets kvalitet, tror ikke du skal være redd for helsen. Sannsynligvis går det helt fint, og gjæren tar kontroll. Forresten bør du måle OG før du pitcher gjæren, eller i alle fall raskt etterpå, da den begynner å forsyne seg av sukkeret ganske fort.
 
Så vidt jeg har forstått går infeksjoner i øl stort sett ut over ølets kvalitet, tror ikke du skal være redd for helsen. Sannsynligvis går det helt fint, og gjæren tar kontroll. Forresten bør du måle OG før du pitcher gjæren, eller i alle fall raskt etterpå, da den begynner å forsyne seg av sukkeret ganske fort.
Har ikke vært hjemme de siste timene, løpet er nok kjørt for korrekte målinger. Det får gå som det går...
 
Tilbake
Topp