1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Steg-brygging

En tråd i 'Brygging' startet av Fagerli, 17 Nov 2019.

  1. Fagerli

    Fagerli
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei. Jeg brygger for tiden med ekstrakt, og dette gjør at det går raskt å produsere vørter. Derfor tenkte jeg å prøve meg på steg-brygging istedenfor å lage starter. Tenker å bruke en pose WLP833 purepitch for å gjære 20L med OG på 1071. Er dette mulig å gjøre på to steg, eller har jeg for lite gjær til å begynne med?

    Må jo gjære "starteren" kaldt. Så jeg lurer litt på hvor lang tid jeg trenger mellom stegene, og hvor mange liter første steget må være på. Regner med 1035-1040 er passelig SG på første steget.
     
    YngveKL liker dette.
  2. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Til 20l med OG70 trenger du ca 5 pakker gjær. Da har du pitchrate på 1,5.

    Eller så kan du lage en 3l starter :)

    Edit: Hah, leste om igjen.... Du bruker en starter på 3-4 liter ja :)
     
    Fagerli liker dette.
  3. Fagerli

    Fagerli
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar! Tror du 3-4 liter er nok med denne metoden også? Planen er å gjære endel av batchen i et gjæringskar, også helle resten av batchen oppi gjæringskaret når jeg har fått nok gjærvekst. Dette blir uten magnetrører, og da burde vell "starteren" bli dårligere? Også lurer jeg litt på om man har fått god gjærvekst på high krausen, eller må jeg vente til første del har gjæret helt ut? :)
     
  4. Fagerli

    Fagerli
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser at jeg har formulert meg litt dårlig i åpningsinnlegget. Med steg-brygging mener jeg å prøve på å lage vørter i to omganger. Sette la oss si 1/3 av vørteren til gjæring ene dagen, også helle resten av vørteren i karet en eller flere dager senere. Grunnen til dette er at siden jeg brygger med ekstrakt er det veldig enkelt å produsere vørter. Og siden jeg ikke har en svær kolbe eller magnetrører tenker jeg at dette kanskje er et godt alternativ tradisjonell starter. Mener å lest at noen kommersielle bryggerier gjør noe lignende? :)

    Men når jeg prøver meg på kalkulatorene på nett så får jeg så mye forskjellige og vanvittig høye tall på hvor mye gjær jeg trenger. Blir mest bare forvirra, haha. Noen mener at jeg trenger 630 milliarder celler. Og når jeg velger starter uten risting eller rører ser det ut til å være veldig lite effektivt.
     
  5. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Med pitchrate på 2 trenger du rett i underkant av 700 mrd celler ja... og pitchrate på 2 er vel ganske vanlig for lagerbrygging hjemme ? Tror det går helt fint sånn som du har skissert, vente noen dager får du tilsetter resten av vørteren :)
     
    Fagerli liker dette.
  6. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Screenshot_20191117-104447_Chrome.jpg
     
    Fagerli liker dette.
  7. Fagerli

    Fagerli
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Prøver meg på det. Satser på at det blir gode greier :)
     
  8. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    @Miguel hadde et "rart" navn på denne prosedyren... husker ikke hva det var :)
     
    Fagerli liker dette.
  9. Fagerli

    Fagerli
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Akkurat. Kanskje han har noe erfaring med prosedyren også :)
     
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    YngveKL liker dette.
  11. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

Del denne siden