Hvis du har tid, kan du gjøre dekoksjon, som i Tsjekkia, får glimrende utbytte av det, og riktig gyllen farge. Det strides om det er verdt det i forhold til smak, men artig å forsøke:
Step infusion combined with double decoction
1. Mash in 55C 15 min
2. 63C 40 min take about 30% thick mash out, close the malt pipe and let the 63C step continue heat the decoction to 69C over 10 mins
3. Keep at 69C 10 min
4. Heat to 100C and boil till 20min
5. Pause the BM open malt pipe, return decoction there.
6. Mix , remove again about 30%
close malt pipe,
7. step to 69C for 25min
8. Heat the decoction to 69C and keep there for 10 min
10. Heat to 100C and boil till the end of 69C step
11. Pause BM, open malt pipe
return the decoction there and mix
close malt pipe
12. Heat to 76C mashout and keep there for 15 mins
13. Lift the malt pipe drain +/- sparge"